Etički odbor Lekarske komore ubrzo o sudbini doktorke rasiste iz Novog Sada: Tema je i dr Nestorović

 
 
  • 19

Članovi odbora će se izjasniti i da li je prof. dr Branimir Nestorović narušio kodeks profesionalne etike i narušio ugled lekarskoj profesiji svojim izjavama u vezi sa korona virusom

Milena Ščekić doktorka , Branimir Nestorović Foto: Facebook/M. S., Tanjug/Dragan Kujundžić

Etički odbor Lekarske komore Srbije uskoro bi trebalo da razmatra pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine u vezi sa doktorkom Milenom Š., koja je vređala studentkinju Medicinskog fakulteta iz Irske u liftu samo zato što je crnkinja, saznaje Telegraf.rs. Na istoj sednici, trebalo bi da se razmatra i slučaj prof. dr Branimira Nestor0vića, i proveri da li je svojim izjavama u vezi sa korona virusom narušio ugled i naneo štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini.  

Organizacija sastanka je u toku, proverava se dan kada može da se okupi većina članova, pa će sednica biti zakazana. 

Kao što smo već ranije pisali, o doktorki ne može da odlužuje Sud časti, već Etički odbor LKS. Odbor, naime, name pravo da joj oduzme licencu, već samo može da joj izrekne neku vrstu opomene. 

Članovi će postupati po prijavi KC Vojvodine, koja je uputila prijavu kao pravno lice Lekarskoj komori, a da bi Sud časti odlučivao o doktorki, mora prijavu da podnese fizičko lice.

Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine osudio je njeno neprimereno ponašanje i dao mišlјenje da je narušen kodeks medicinske etike, jer je lekar je dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Postupajući u skladu sa mišlјenjem Etičkog odbora, ispunjavajući svoju zakonsku i etičku dužnost, Klinički centar Vojvodine je uputio Lekarskoj komori Srbije prijavu uz svu potrebnu dokumentaciju na dalјu nadležnost - rečeno nam je u avgustu  PR službi KCV.

Ovaj incident dogodio se 29. juna. Doktorka je u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone.

Milena Ščekić doktorka Dr Milena Š. Foto: Facebook/M. S.

Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’’

"Imam problem jer si crna krava"

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Doktorka joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Dan pošto je snimak obišao društvene mreže, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

Inicijativa zbog Nestorovića podneta u aprilu 

Na istoj sednici, Etički odbor će se izjasni i o nastupima i postupcima prof. dr Branimira Nestorovića, kao člana Kriznog štaba za suzbijanje kovida, a za šta je podneta inicijativa Lekarskoj komori. 

SRBIJA KORONA KONFERENCIJA UČESNICI PANELA U SUSRET DRUGOM TALASU Prof. dr Branimir Nestorović / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Potpisnici inicijative, koja je pokrenuta u aprilu, tražili su da se Etički odbor izjasni i utvrdi da li je prof. dr  Nestorović prekršio etički kodeks.

Ukoliko Etički odbor, koji nema pravo da izriče sankcije, utvrdi da u oba ova slučaja ima elemenata koji se kose sa profesiolnom etikom, može da pokrene postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, a koji, kao što rekosmo, ima pravo da oduzima licence.

Kako saznajemo, Etički odbor čeka veliki posao, s obzirom na to da im se u međuvremenu, koliko nisu zasedali zbog korona virusa nakupilo 11 predmeta.

Video: Doktorka KC Vojvodine rasistički napala tamnoputu studetkinju: You are black krava

(Telegraf.rs)

Video: Bajaga o GODUM nagradi i šta mu je karijera donela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    6. oktobar 2020 | 11:55

    Postovani, ostavite na miru uglednog profesionalca svetskog glasa prof Nestorovica.Svak ima svoje misljenje, ako se ne slaze sa Vasim, nemora ni on sa Vasim?! Covek,, zna da zna,,?! Uostalom, dajte na glasanje obicnog naroda, ili glasanje strucno-naucnog skupa?! Pa i medjunarodnih eksperata iz struke, videcete da je prof Nestorovic ekspert u svojoj struci?!

  • Ejjjj

    6. oktobar 2020 | 11:39

    Ostavite nestorovica na miru!! Svi koji nemisle kao vi, znaci nisu podobni. Neda njega narod!!!

  • Mirjana

    6. oktobar 2020 | 13:06

    Dal ste normalni, da o ovom doktoru koji je jedan posten covek. Nece da se proda zarad para. Podrska Dr, Nestorovicu a odmah izbaciti rasistkinju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA