Kisić upozorila na zimski period: Ne smemo da dozvolimo širenje infekcije, od nas zavise brojke

 
 
  • 5

Dr Darija Kisić-Tepavčević upozorila je da predstoji zimski period, kada je sezona i drugih respiratornih infekcija

korona virus, koronavirus, lekar, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju s drugim zemljama regiona i Evrope, ali je upozorila da predstoji zimski period, kada je sezona i drugih respiratornih infekcija.

- Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo širenje infekcije -  istakla je doktorka za RTS.

Navela je i da je Institut "Batut" krovna institucija za javno zdravlje u zemlji, u koji dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

Konferencija Dr Darija Kisić-Tepavčević, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- O tome redovno pišemo izveštaje, tako je bilo i prethodnih decenija. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka. Kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu - rekla je Kisićeva.

Kada je reč o epidemijskoj situaciji i brojkama koje stižu svakodnevno, ona je navela da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata, kao i koliki je broj osoba na respiratoru i s najtežom kliničkom slikom.

Doktorka je ukazala da je važno i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapaciteti, kako bi se reagovalo na vreme.

Video: Kon: U Beogradu najalarmantije stanje, 24 osnovne škole imaju kovid slučajeve

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    3. oktobar 2020 | 15:08

    Naravno da od vas zavise brojke, znamo to. 😠

  • PA NE MOŽEMO GOSPOĐO.

    3. oktobar 2020 | 14:46

    NEMOŽEMO KAKO VI HOĆETE VEĆ ĆEMO DA ŽIVOMO NAŠ ŽIVOT KAKO MI HOĆEMO A NE KAKO SE KOME ĆEFNE U SRBIJU SR NAREĐUJE.

  • ljikas

    3. oktobar 2020 | 18:07

    Dr Kisic, brojke zavise od zurki i besnog skakanja po brodovima na Savi koji drece do 01h nocu, to su povlasceni ugostitelji. Mi smo kolateralna steta. Usaglasite odluke a brojke ce te i onako prikazati kako je potrebno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA