≫ 

Deca u Srbiji već sa 12 godina probaju drogu: Glavni krivci su roditelji?

Svaki šesti srednjoškolac je probao ili koristi drogu

  • 23
Droga AJS, tinejdzeri, mladi Deca već sa 12 godina probaju drogu Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Svaki šesti srednjoškolac je probao ili koristi drogu, a istraživanja, takođe, pokazuju da se granica prvog kontakta sa narkoticima pomera i da deca već sa 12 godina imaju iskustvo sa psihoaktivnim supstancama.

Ovi podaci dobijeni su iz Instituta za javno zdravlje Batut.

- Na osnovu reprezentativnih istraživanja dobijeni su podaci koji govore da se, nažalost, sve više pomera granica kontakta sa psihoaktivnim supstancama i da je ona negde oko 12 godina. U periodu od 15. do 16. godine, to negde raste, tako da imamo podatke da je negde 2,5 odsto učenika iz osnovnih i srednjih škola bilo u nekom vidu kontakta sa drogama. Naravno taj broj se povećava i već u srednjoj školi taj broj raste preko 16 odsto - izjavila je za RTV Kraljevo prim. dr Dragana Tendjera Milićević iz Instituta za javno zdravlje Kraljevo.

Postavlja se pitanje koji je uzrok da deca probaju drogu. Kako kaže sagovornica, istraživanja pokazuju da je izvor narkomanije ipak porodica.

- Kada su pitali šta su uzroci, na to pitanje većina je odgovorila, i oni koji su zavisnici i oni sa "druge strane" da su negde roditelji problem. Ja ističem tu ulogu roditelja, porodice, od najranijeg detinjstva. Greška se napravi kod nedostatka vremena za aktivno bavljenje decom. Porodica na izgled može da bude funkcionalna, roditelji su prisutni, i otac i majka, ali da ona ne funkcioniše u smislu nema protoka ni emocija među decom. Takva deca se prosto rečeno ne snalaze kroz život - zaključila je prim. dr Dragana Tendjera Milićević iz Instituta za javno zdravlje Kraljevo.

Priča bivšeg zavisnika

Jovica Oluški rođen je 1971. godine u Sremskoj Mitrovici, ali se već sa dve godine sa porodicom preselio u Novi Sad, na Liman, u Balzakovu ulicu. Po zanimanju je moler-farbar i danas se time i bavi. Ima suprugu i troje dece, a svoje slobodno vreme posvećuje edukacijama omladine o narkomaniji.

Kao dete, Jovica Oluški osećao se zanemarenim i nedovoljno voljenim. U pubertetskom periodu izlaz iz stanja napetosti potražio je u zagrljaju droge. Kada narkomanija zakuca na vrata, tada normalan život prestaje, što je shvatio godinama posle i učinio sve da izađe iz tog pakla. Danas se trudi da mladim generacijama predoči kakve sve opasnosti nosi ova vrsta zavisnosti, ali i skrene pažnju roditeljima na razloge ulaska dece u istu, piše Moj Novi Sad.

- Moj otac je bio trgovački putnik, stalno je radio i dosta bio odsutan. Majka je bila zauzeta svojim poslom i održavanjem domaćinstva. Imam stariju sestru, a meni su, kao mlađem, nekako sve opraštali i puštali me. Nisam imao kontrolu, koje je trebalo da bude. U školi nisam bio bajan. Bio sam zbunjen. Imao sam gomilu pitanja, a nisam imao koga da pitam, pa sam rano naučio da ne postavljam pitanja. Sada znam da to nije bilo dobro. Oca sam doživeo kao problematičnu figuru, nije bio tu, a i kad je bio, nije mi davao dovoljno pažnje. Nije on to radio namerno, bio je emocionalno nezreo. Dok god sam mu zamerao, ja sam imao problem, pa sam morao da raščistim s tim, da mu na neki način oprostim i da zatvorim ta vrata, ali tek mnogo godina kasnije - ispričao je Oluški.

Kokain, droga Postavlja se pitanje koji je uzrok da deca probaju drogu. Kako kaže sagovornica, istraživanja pokazuju da je izvor narkomanije ipak porodica Foto ilustracija: Shutterstock

Sticajem kakvih okolnosti ušao je u svet narkomanije.

- Stalno sam se loše osećao. Tražio sam izlaz iz tog osećanja nevoljenosti, odbačenosti. Negde sa 14 godina krenuo sam da izlazim, pijem pivo, pušim. Uhvatio sam se sa nekim starijim društvom koje je konzumiralo marihuanu i tu sam i ja krenuo. Pri toj promeni svesti nisam osećao bol koji sam stalno osećao. Kad sam uzeo marihuanu, opustio bih se od stalnog osećaja napetosti. Posle nekoliko godina, marihuana mi nije bila dovoljna, pa sam prešao na trodone, LSD, heroin i sve i svašta. Od nas šestoro iz tog društva, koji smo krenuli sa marihuanom, jedan se izvukao, dvoje su mrtvi, dvoje su na metadonu. Trodon je devedesetih bio u slobodnoj prodaji i time lako dostupan - kazao je sagovornik.

Video: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin

    10. septembar 2020 | 08:21

    Pa ne prodaju roditelji drogu već kriminalci pod zaštitom države! Roditeljima je ta ista država stavila jaram i upregla u svom sistemu tako da moraju da rade i po dva posla kako bi priuštili sredstva za život iole dostojan čoveka! I naravno tu deca trpe a političari profitiraju i zadovoljno trljaju ruke!!!

  • Provincijalac

    10. septembar 2020 | 08:16

    A zasto ima toliko droge na ulicama i skolama?Jel roditelji treba da hapse dilere ili to radi drzava?Naravno da ima i u onome sto se ponese iz kuce,ali zar je dete od 12,13 godina zrelo da shvati kakav mu pakao sledi u ostatku zivota.Drzava je dozvolila veliku dostupnost i drzava je odgovorna za ovakvo stanje,na zalost.

  • Berliner

    10. septembar 2020 | 08:14

    Kada pričamo o psihoaktivnim supstancama, svi se u Srbiji prave ludi oko jedne stvari, a to je alkohol! Po međunarodnoj klasifikaciji psihoaktivnih supstanci, alkohol je u klasi I, zajedno sa heroinom. Konzumacija te psihoaktivne supstance se u Srbiji čak podstiče i ohrabruje od strane porodice od najranijeg detinjstva! Alkohol je droga broj 1 u Srbiji, i da gospodo, to je droga, bez obzira što je legalan! To je droga koja je uzrok mnogih problema, nasilja, nesreća i bolesti, daleko ispred svih ostalih droga zajedno! Svaka supstanca koja nakon unosa u organizam menja stanje svesti je droga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA