Preokret: Devojčica u Kragujevcu nije ni testirana na korona virus, u izolaciji je zbog preventive

 
 
 ≫ 
  • 33

Roditelji devojčice su pozitivni na korona virus. Ona nije ni testirana

Škole škola đaci učenici Izrael Devojčica nije testirana na koronu / Foto: Tanjug/AP

Učenica šestog razreda OŠ „Natalija Nana Nedeljković“  u Kragujevcu, nije pozitivna na korona virus, niti testirana na tu bolest, kazao je za Telegraf.rs V.D. direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac, doc. dr Dragan Vasiljević.

Kako je napomenuo, pojavile su se oprečne informacije.

Dete, maska, ranac, škola, koronavirus Đaci uredno idu u školu / Foto: Tanjug/AP

- Roditelji devojčice su pozitivni na korona virus. Ona nije ni testirana. Zbog toga što živi u porodici u kojoj je neko zaražen, trenutno se nalazi u izolaciji - kazao je on.

Po dosadašnjim informacijama, u ovoj školi niko nije zaražen virusom Covid-19, ni učenici, a ni nastavno osoblje.

Nastava se odvija normalno, uz sve unapred određene mere predostrožnosti.

Podsetimo, nakon što mera samoizolacije nije ispoštovana, roditelji su poslali devojčicu u školu 1. septembra, dok su navodno još uvek čekali razultate testa na koronu.

Dragana Mijović, direktorka ove škole u Kragujevcu, kaže za portal Telegraf.rs da su roditelji učenice tek oko 20.30 sati, 1. septembra, javili odeljenskom starešini da se devojčica testirala i da je zaražena.

POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Rečeno je da se cela porodica testirala i da su svi pozitivni. Roditelji nisu nikog u školi obavestili da se naša učenica 6. razreda testirala na koronu. Odeljenski starešina je uveče odmah javio meni, a potom je obaveštena Školska uprava, kao i Institut za javno zdravlje Kragujevac - navodi direktorka.

Školi je preporučeno da obavezno sva deca iz tog odeljenja nose maske, da se poooštri dezinfekcija, da se više provetravaju prostorije... Sva deca su nastavila regularno da dolaze u školu. Ipak, rečeno je da deca nikako ne dolaze na nastavu ukoliko čekaju rezultate testa na koronu ili osete bilo kakve simptome - naglašava Mijović.

Ministarstvo: Nije potvrđen virus kod đaka u Kragujevcu

Kod učenice Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković" u Grošnici kod Kragujevca nije potvrđen korona virus, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Iz tog ministarstva apeluju na roditelje svih učenika da, ukoliko postoji sumnja da je neko u porodici oboleo od Kovida 19 ili da je neko od članova porodice pozitivan na virus korona, o tome odmah obaveste školu i da učenici ne dolaze u školu u skladu sa preporukama koje su dale nadležne zdravstvene institucije.

- Osim toga, vrlo je važno da informacije koje odeljenjske starešine dobijaju od roditelja budu precizne, jasne i blagovremene - navodi se u saopštenju.

Prema informacijama koje je iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje dobila Školska uprava Kragujevac, učenica šestog razreda te škole nije testirana i nije potvrđeno da je zaražena, niti je imala bilo kakve simptome.

Učenici je naloženo da bude u izolaciji, jer su rezultati testiranja pokazali da su njeni roditelji pozitivni na virus korona.

Direktorka OŠ "Natalija Nana Nedeljković" u Kragujevcu Dragana Mijović navela je da je reč o nesporazumu koji je proistekao iz informacije da su roditelji učenice pozitivni na virus.

- Nakon informacije koju sam dobila telefonskim putem od odeljenjskog starešine da su svi u porodici zaraženi virusom, odmah sam kontaktirala rukovodioca Školske uprave, a sledećeg dana u jutarnjim časovima i telefonskim i pismenim putem obavešteni su i Institut za javno zdravlje u Kragujevcu i sanitarna inspekcija - rekla je ona.

Mijović je istakla da se u školi poštuju sve propisane mere zaštite i da učenici i zaposleni u školi nose zaštitne maske, poštuju propisanu distancu i primenjuju pojačane higijenske mere.

- Sproveli smo sva uputstva koja smo dobili od Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Institut za javno zdravlje danas nas je obavestio da učenica nije testirana, već njeni roditelji koji su pozitivni na virus, da dete svakako nije trebalo da dolazi u školu dok ne stignu rezultati roditelja i da sve preporuke Instituta o merama prevencije ostaju na snazi i dalje - kazala je ona.

Video: Velike gužve za testiranje, najviše zbog putovanja

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    3. septembar 2020 | 12:12

    Sta se radi ,maltretiraju decu ,roditelje ,sta je bre ovo ,kakva korona ,pa od gojaznosti vise ljudi umre u svetu ,sta kao zarazno, pa svaki grip je zarazan ,sanse da umrete od ove budalastine su 0,0001,ko primi vakcinu pozdravio se sa zivotom.

  • tea

    3. septembar 2020 | 12:10

    kako znaju da nije pozitivna kad nije testirana,ko je ovde lud?

  • Ja

    3. septembar 2020 | 13:59

    Hocemo krivicne prijave za nesavesne roditelje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA