Predrag je najmlađi pacijent u Nišu koji je bio na respiratoru 20 dana: Uskoro odlazi kući

 
 
 ≫ 
  • 1

U intenzivnoj nezi je za šest meseci bilo oko 1.200 obolelih od kovida 19

Predrag Nikolić Predrag Nikolić / Printskrin: RTS

Od početka epidemije Niški klinički centar zbrinuo je više od 4.300 kovid pacijenata. Trenutno je situacija najmirnija za poslednjih šest meseci, a osoblje na intenzivnoj nezi koje radi sa najtežim slučajevima posebno raduje oporavak najmlađeg pacijenta koji je bio na respiratoru, Predraga Nikolića iz okoline Leskovca.

Dvadesetjednogodišnji mladić primljen je u Niški klinički centar sa oštećenim plućima, jetrom, bubrezima. Posle dvadeset dana na respiratoru još je u bolničkom krevetu, ali mu se bliži odlazak kući.

- Radujem se tome što ću konačno da izađem odavde. Čuo sam od doktora koliko je to bilo opasno, ali sada je sve super - kaže Predrag Nikolić za RTS.

Predrag je jedan od dvadesetak pacijenata koji su bili na respiratoru i uspeli da ozdrave, ali bilo je i mnogo izgubljenih bitaka – za lekare ni nalik na ranija iskustva.

- Oni budu svesni, orijentisani i u samo kratkom vremenskom periodu, pola sata do sat vremena - navodi Milena Stojanović, najmlađi anesteziolog КC Niš.

- U ovim situacijama mi smo radili sve što je bilo do nas, ali nije bilo efekta. Takav osećaj bespomoćnosti ja nikada do sada nisam imala - naglašava dr Nada Pejčić, anesteziolog iz Leskovca.

U intenzivnoj nezi je za šest meseci bilo oko 1.200 obolelih od kovida 19, pa je sa ne kovid pacijentima bilo dvostruko više bolesnika.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš Dr Radmilo Janković / Foto: Privatna arhiva

- Došli smo do nekih desetak pacijenata i zaista me strah sada pod novim uslovima da ne dođe opet do porasta broja zaraženih - ističe Goran Milošević, koordinator kovid intenzivne nege.

- Sada, kada čujem muziku iz nekog stana što asocira na žurku ili kada vidim javnu svirku bilo gde, moja prva pomisao je – sad će opet da nam se poveća broj pacijenata - dodaje doktorka Pejčić.

Radmilo Janković, pomoćnik direktora КC Niš, kaže da su se dobro organizovali poslednja dva meseca.

Klinički centar Niš , Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara Klinički centar Niš / Foto: Tanjug/Klinički centar Niš

- U tom pravcu ćemo dočekati sledeći talas. Nadamo se da ćemo moći da zatvorimo sve kovid objekte, ali mislim da to neće biti realno - dodaje Janković.

Uz mnoge nepoznanice koje je epidemija donela jedno je sigurno – i za kovid 19, kao i za sve ostalo, lična odgovornost i prevencija najbolja su zaštita.

Video: Užasni snimci iz urgentnog centra: Zujanje respiratora i ljudi koji se bore za život

(Telegraf.rs)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA