Bili smo na 1. času nove školske godine: Đake zanima soba za izolaciju, žale se jer nema ljubljenja

 
 
 ≫ 
  • 16

Ove godine učenici širom Srbije neće imati druga iz klupe, u školu će moći samo sa maskama a na ulazu će morati da dezinfikuju ruke, i to je samo deo novina koje će za đake vremenom postati svakodnevica

OŠ Miloš Crnjanski, Srpski Itebej Foto: Telegraf.rs

Posle gotovo 6 meseci, zvona koja se dugo nisu čula, danas su ponovo odzvanjala školskim hodnicima i učionicama. Zbog epidemije korona virusa, deca su nastavu prethodnih meseci pohađala onlajn, a od danas su ponovo sela u školske klupe.

Đaci širom Srbije za ovaj 1. septembar pripremali su se malo drugačije, u neizvesnosti kako će izgledati početak nove školske godine usred epidemije korone, te, pored svezaka i olovaka, prvog dana nisu smeli da zaborave na maske koje su postale obavezne kako bi se sprečilo širenje virusa.

Na samom ulazu u Osnovnu školu Miloš Crnjanski u Srpskom Itebeju, mestu opštine Žitište, koju smo posetili prvog dana nove školske godine, sreli smo se sa "ninama", kako u ovom banatskom selu zovu spremačice. One su, od samog ulaza, pa sve do poslednjeg ugla poslednje učionice, dezinfikovale prostor jer je to bilo vreme kada je jedna smena odlazila kući, a druga (ona od 5. do 8. razreda) dolazila.

OŠ Miloš Crnjanski, Srpski Itebej Prvi dan u OŠ Miloš Crnjanski, Foto: Telegraf.rs

Školarci su ispred škole čekali da ih nastavnici prozovu, a svakom đaku su na ulazu dezinfikovane šake asepsolom. Potom su ih nastavnici kod kojih su imali prvi čas u ovoj školskoj godini, usmeravali ka učionici gde će boraviti sve vreme. Jer, jedna od novina koja je doneta kako bi se sprečilo širenje epidemije korona virusa upravo je to - da učenici više neće menjati kabinete i učionice, osim ukoliko je to neophodno zbog specifičnosti nastave.

Jedan po jedan, uredno i sa maskama, đaci su sledili uputstva. Na vratima škole zalepljeno je jedno od osnovnih obaveštenja - "Maska je obavezna", a svi, kao "pod prut", ispoštovali su to pravilo.

OŠ Miloš Crnjanski, Srpski Itebej Obaveštenje na ulazu u zgradu, Foto: Telegraf.rs

O koroni umesto o raspustu

Prvi čas ove godine bio je malo drugačiji za osmake čijoj smo nastavi prisustvovali - umesto o tome kako su proveli letnji raspust, deca su pažljivo slušala nastavnicu koja ih je do detalja uputila u novonastalu situaciju.

- Pranje ruku je obavezno posle svakog časa, učionicu nećete menjati, već će se nastavnici smenjivati. Časovi će, kao što znate, trajati pola sata. Maske su obavezne kada ulazite u školu, kao i dezinfekcija ruku. Nema guranja, već u redu stojite jedan iza drugog i održavajte distancu od metar i po - objašnjeno je na prvom času namenjenom korona virusu.

Pomno su osmaci ispratili svaku reč koju im je nastavnica uputila, pažljivo i u tišini slušajući, jedino je jedna rečenica među njima izazvala negodovanje.

- Nema ljubljenja - upozorila je nastavnica posle čega se čuo žamor među učenicima, kojima je, kako se čini, to pravilo teže palo od nošenja maski.

A upravo nošenje maski je, kako su nam učenici rekli, ono što im nije prijalo po povratku u školu, posebno kad je toplo.

- Nezgodno je, ali znamo da tako mora - kaže jedan od osmaka.

Njegovoj školskoj drugarici, pak, ne pada toliko teško. Jeste teže disati pod maskom, ali joj je, kako kaže, drago što se vratila u školu jer su joj nedostajali drugari.

Pismeni i odgovaranja uvek u školi

Za vreme časa, učenicima je bilo dozvoljeno da spuste maske. Ipak, kako im je objašnjeno, njih će morati da stavljaju kada se budu javljali da nešto kažu, pitaju ili odgovore, što je i te kako pravilo zbog kojeg je svakom u prostoriji laknulo.

Laknulo je i onim šaljivdžijima u razredu, kada su od nastavnice čuli da ne moraju da dolaze u školu ukoliko ne žele. Ta informacija izmamila je nekoliko osmeha na licima dece, po koji značajan pogled sa drugarom iz klupe pored i radosni komentar: "Oho!".

Ipak, kako je objašnjeno, đaci će u školi morati da odgovaraju i rade pismene zadatke, bez obzira na to da li odluče da ostanu kod kuće.

Interesovanje za sobu za izolaciju

Osmaci su reagovali i kada su čuli da u školi postoji takozvana "soba za izolaciju". Kako su nam rekli, to im je najpre zazvučalo kao neka ćelija, te su se za ovu novinu posebno raspitivali.

Kada im je sve do tančina objašnjeno, zbunjenost kao da je, iz minuta u minut nestajala sa njihovih lica.

Nastavnicima, đacima, a i roditeljima, trebaće još vremena da se naviknu na nova pravila, ali se nama učinilo da su se učenici "uhodali" već posle pola sata, kada je školsko zvono oglasilo kraj prvog časa nove, drugačije i pomalo neuobičajene školske godine.

Dok su razgovarali sa nama, stavljali su maske, a skinuli ih kada su se ponovo vratili na svoja mesta. Nas su srdačno ispratili, a na naše mesto je posle kratkog odmora, u učionicu došao drugi nastavnik.

Video: Ministar prosvete detaljno objasnio kako bi trebalo da izgleda polazak u školu mlađih osnovaca

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.

    1. septembar 2020 | 14:17

    SZO je zvanicno objavila da deca do 12 godina ne treba da nose masku!! Da li su to nasi doktori,inace ,penzioneri,dr.Kon i Tiodorovic pametniji od njih ??!!

  • Milko

    1. septembar 2020 | 16:22

    Potpisao sam za kombinovanu nastavu uz pisano obrazlozenje da moju decu niko nema pravo voditi na bilo kakva ispitivanja sem mene kao i da cim se u skoli pojavi prvi zarazeni moja deca nece ici u istu.

  • sova

    1. septembar 2020 | 15:25

    Pogledajte fotku učionice, žalosno i bedno, nigde dece. Bolje je učenje od kuće, ali deca hoće da se druže, a roditelji nemaju vremena za decu, i čujem kažu "nisam plaćena da ih ja učim".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA