Brnabić o odlaganju početka školske godine: Nema potrebe za tim

 
 ≫ 
  • 8

- Od epidemiološke situacije zavisi kako će se situacija dalje odvijati, ako bude bolja, dozvolićemo veća odeljenja, a ako bude lošija, ići ćemo na onlajn nastavu - navela je premijerka

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema potrebe da se početak školske godine pomera za dve nedelje kako je zatražila unija sindikata.

Ona je tokom obilaska Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu rekla novinarima da su Krizni štab i Vlada Srbije dovoljno rano dali preporuke školama za odvijanje nastave i da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme.

Dodala je da bi bilo besmisleno da su preporuke dali ranije jer niko nije mogao da predvidi epidemiološku situaciju, koja se i sada prati i od čega će i ubuduće zavisiti kako će se odvijati nastava u školama.

- Od epidemiološke situacije zavisi kako će se situacija dalje odvijati, ako bude bolja, dozvolićemo veća odeljenja, a ako bude lošija, ići ćemo na onlajn nastavu - navela je premijerka.

Dodala je i da je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" napravio poseban tim koji se bavi samo školama, odnosno koji će pratiti epidemiološku situaciju samo u školama.

Dete, maska, ranac, škola, koronavirus - Od epidemiološke situacije zavisi kako će se situacija dalje odvijati - rekla je Brnabić - Foto: Tanjug/AP

- U ovom trenutku mislim da nema potrebe da se pomera početak školske godine za dve nedelje, svi su imali vremena da se pripreme. Mislim da je važno da deca krenu u školu, posebno najmlađi - kazala je premijerka.

Upitana da li Vlada razmišlja da obezbedi školama i zaštitne maske, Ana Brnabić kaže da će Vlada biti tu da pruži svu podršku kako bi svi bili bezbedni.

Podsetila je i da su obezbeđeni računari za svu decu koja ih nisu imala kada su škole zatvorene zbog epidemije virusa korona.

Školama ističe rok da dostave plan nastave ministarstvu

Škole u Srbiji imale su rok do danas da završe operativni plan nastave u narednoj školskoj godini i da ga dostave Ministarstvu prosvete.

SKOLE NASTAVA SARCEVIC Mladen Šarčević - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Resorni ministar Mladen Šarčević kaže da je u toku analiza i da će do kraja dana imati kompletne izveštaje.

Već se zna, navodi on, da 45 odsto škola u Srbiji, koje su male neće morati da dele odeljenja u manje grupe i da će moći da organizuju nastavu uživo za niže i starije razrede osnovne škole.

- U anketama koje su škole sprovele većina roditelja, 97 odsto, opredelila se da đaci prate nastavu uživo u školi, dok se mali broj odlučio na učenje na daljinu. To govori o poverenju u sistem - rekao je ministar novinariima nakon što je posetio decu sportiste sa KiM, koji su smešteni u đačkom domu "Patrijarh Pavle".

On je ponovio da su deca u školi bezbednija nego na nekim drugim mestima, poput parkića, jer se u školi moraju poštovati mere - učionice se dezinfikuju, poštuje se distanca, obavežne su maske.

Ministar je naveo da su za decu koja iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose masku obezbeđeni viziri, oko 10.000.

- Dobili smo izveštaj da su sredstva za materijalne troškove svim školama dostupna. Imali smo izbore i promenu lokalne vlasti, ali i to je rešeno - pojasnio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    27. avgust 2020 | 12:22

    Na 50 obolelih imali smo policijski čas i vanredno stanje a sad deca krecu u skolu kao nije to nista sve je ok,sta ce biti sledeci izgovor da se ovo opravda?

  • Maja

    27. avgust 2020 | 12:48

    Kada smo imali 50 obolelih, nismo imali testove, nismo imali maske, nismo imali vizire, skafandere, sredstva za dezinfekciju, nismo znali apsolutno nista o virusu, nije se znalo nista o lecenju, nije se znalo nista o ponasanju virusa.

  • zeljko

    27. avgust 2020 | 12:32

    Pre 1 oktobra skolska godina bice odlozena do daljneg...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA