Preminuo čuveni arheolog Marko Popović

 
 
  • 3

Decenijama je radio na rasvetljavanju sačuvanih tragova starih srpskih gradova, utvrđenja, crkava i manastira

Marko Popovic arheolog Marko Popović / Printskrin: Youtube ZooM Vesti Uzice

Posle duže i teške bolesti preminuo je arheolog dr Marko Popović (1944- 2020),  jedan od naših najboljih poznavalaca srednjovekovnih gradova i tvrđava, autor više od 200 naučnih radova i marljivi čuvar srpske kulturne baštine.

Rodio se u Užicu, a odrastao i školovao se u Beogradu, gde je na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta, magistrirao, a potom i odbranio doktorsku disertaciju sa temom "Nastanak i razvoj fortifikacije Beogradske tvrđave".

Beogradska tvrđava, restauracija Foto: Skupština grada

Radio je na proučavanju srpskih srednjovekovnih gradova, a dao značajan doprinos i u izučavanju vojne arhitekture u Srbiji i zemljama vizantijskog sveta. Rukovodio je istraživanjima tvrđava u Smederevu, Rasu i rodnom Užicu, kao i arheološkim iskopavanjima na više značajnih lokaliteta kao što su Braničevo, Studenica, Vrsenica, Novo Brdo...

- Višedecenijski predani rad na rasvetljavanju sačuvanih tragova starih srpskih gradova, utvrđenja, crkava i manastira, ogledao se u njegovoj bogatoj bibliografiji koja je postala nezaobilazno polazište za sve sadašnje i buduće istraživače - ističe u telegramu saučešća porodici, kolegama i poštovaocima, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Marko Popović Marko Popović / Printsrkin: YT/ZooM Vesti Uzice

- Svojim radom ovaj izuzetni istraživač je oživeo zaboravljena mesta stare srpske kulture i iznova ih poklonio srpskom narodu - dodao je ministar.

Iza Popovića je ostao značajan, bogat i raznovrsan opus radova, od kojih je neke potpisao sa svojom suprugom, vizantologom Danicom Popović. Ovaj par naučnih posvećenika je u saradnji sa profesorkom Smiljom Marjanović Dušanić napisao i popularno delo "Svakodnevni život u srednjovekovnoj Srbiji".

Saučešće povodom smrti arheologa uputio je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. 

IN MEMORIAM МАРКО ПОПОВИЋ (1944 – 2020)Умро је др Марко Поповић.Др Марко Поповић археолог изузетно широке ерудиције...Posted by Горан Весић on Субота, 22. август 2020.

Dr Marko Popović arheolog izuzetno široke erudicije i velikog talenta, plodni pisac, heraldičar posvetio je ceo radni vek i najveći deo života, zaštiti kulturnih dobara grada Beograda i Republike Srbije.

- U svojoj pola stoleća dugoj karijeri obavljao je različite stručne i društvene funkcije. Bio je predsednik Srpskog arheološkog društva (1987–1990), predsednik Upravnog odbora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (do 2010) i predsednik Кomisije za spomenike od izuzetnog značaja i srpska kulturna dobra u inostranstvu pri Ministarstvu kulture (2008–2013) bio je urednik časopisa Nasleđe, edicije Singidunum, Zbornika Narodnog muzeja i član redakcije časopisa Saopštenja. Zapažen doprinos dao je kao član redakcija Novopazarskog zbornika (1982–2007),Starinara (1997–2016) i posebnih izdanja Arheološkog instituta. Bio je član Odbora za istoriju Bosne i Hercegovine SANU - naveo je, između ostaloga, Goran Vesić.

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    22. avgust 2020 | 13:17

    Iskreno saučešće porodici, stručnoj javnosti i prijateljima i poznavaocima dela gospodina Popovića. Maliciozna izjava saućešća čoveka, koji gazi po otkrićima Velikog gospodina Popovića, koji ih svakim danaom razara, šta reći?

  • verica brdar

    22. avgust 2020 | 14:24

    Izgubili smo vrsnog strucnjaka, nazalost...

  • Miško

    22. avgust 2020 | 18:23

    Marko je bio i restaurator i konzervator, bez sumnje naš najveći i najpredaniji zaštitnik srpskog kilturnog nasledja i retko kulturna osoba! Počivao u miru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA