Stiže nam topli vazduh iz Afrike i donosi vrele dane i tropske noći: Temperatura do 36 stepeni

 
 ≫ 
  • 3

Čubrilo navodi da će od ponedeljka biti pretežno sunčano i svakim danom sve toplije

BEOGRAD LETO VREME Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Od ponedeljka Srbija će biti pod uticajem anticiklona, uz strujanje toplog vazduha iz Afrike - najavio je na svom Fejsbuk profilu profesor geografije i ljubitelj meteorologije iz Novog Sada, Marko Čubrilo.

Čubrilo je najavio od sutra uticaj anticiklona uz strujanje toplog vazduha iz Afrike i da će najtopliji dan sledeće nedelje biti sreda.

- Nema potrebe za panikom, u pitanju je normalan letnji, topao talas, uz maksimume uglavnom do 33 stepena, a ponegde, i to najčešće na jugu regiona i do 36 stepeni Celzijusa. U noći ka četvrtku prolazno uz naoblačenje, ređa pojava pljuskova i okretanje vetra na severozapadni smer i osveženje - dodao je Čubrilo.

Navodi da će u drugom delu nedelje i za dolazeći vikend biti umereno toplo uz sveže noći. Kako dodaje, oko 5. avgusta oba modela imaju signal za konkretnije pogoršanje.

Kakve nas temperature očekuju

Čubrilo navodi da će od ponedeljka biti pretežno sunčano i svakim danom sve toplije, sutra maksimumi često malo preko 30, a u utorak i sredu najčešće u intervalu od 30 do 33 stepena Celzijusa.

- Naravno da će biti oblasti gde će maksimumi prelaziti ove vrednosti, ponegde nad jugozapdu Hrvatske, jugu regiona i jugoistoku Srbije posebno u sredu mogu dostići i oko 36 stepeni Celzijusa, ali generalno interval će biti do 33 u najvećem broju mesta. Zato ne vidim potrebu za nekom panikom o vrućini koja dolazi ovo su normalne letnje temperature i dizati paniku zbog njih bi bilo isto kao i kada bismo na oko -9 stepeni zimi pričali o strašnoj hladnoći. Noći će postati toplije, ali za sada deluje da osim većih gradskih celina neće biti masovne pojave tropskih noći (Tmin> od 20 stepeni Celzijusa.) - navodi Čubrilo.

Dodaje da deluje da tako toplo vreme neće dugo trajati i od četvtrtka bi vrućina već popustila. Kako navodi, sa promenom položaja anticiklona ka nama bi se sa severa počeo spuštati suv ali manje topao vazduh te bi već u četvrtak maksimumi bili od +28 do +32, samo na jugu oko 35 stepeni Celzijusa.

BEOGRAD LETO VREME Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ta promena biće praćena prolaznim naoblačenjem, okretanjem vetra na umeren severozapadni, prolaznom burom na severnom i delu srednjeg Jadrana i ređom pojavom pljuskova. Za sada deluje da bi padavine uglavnom mogle i izostati, ali tek oko srede kada se promena približi ćemo znati detalje - naveo je Čubrilo.

Čubrilo navodi da će krajem sledeće nedelje i za sladeći vikend biti pretežno sunčano i prijatno toplo uz sveže noći i dnevne maksimume od 26 do 31 stepen Celzuijusa, na planinama naravno malo svežije, a na jugu malo toplije.

- Oko 03. avgusta pretežno sunčano i umereno toplo ali verovatno uz postepenu destabilizaciju atmosfere, dok oko 05. avgusta stoji signal za jače osveženje uz grmljavinske pljuskove. Taj termin je daleko van opsega relativno pouzdanog prostora za simulaciju i kasnije ćemo više znati i toj mogućoj promeni - navodi Čubrilo.

RHMZ: U sredu i četvrtak u Srbiji veoma toplo

RHMZ je večeras objavio ranu najavu visokih temperatura.

- U sredu i četvrtak u Srbiji veoma toplo. Maksimalna tempratura u većini mesta od 33 do 35 stepeni Celzijusa - piše u najavi RHMZ.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. jul 2020 | 23:40

    Nema veze samo da nema komaraca😉

  • Gi

    27. jul 2020 | 00:12

    Ne podnosim vrućinu, ali izdržaću valjda još mesec dana. Od septembra je druga priča.

  • Nikola

    27. jul 2020 | 01:45

    Nije za nas ništa dok ne dođe do 37-38 c

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA