≫ 

Srbiju osim korone trese i epidemija "traumatizma": Doktori mole građane da vode računa

Medicinari su opterećeni

  • 0
Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U proteklih 24 sata zbog tegoba uzrokovanih korona virusom u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) hospitalizovano je 300 pacijenata, a u ovom trenutku na respiratoru se nalazi 20 ljudi. Međutim, lekari imaju pune ruke posla i to ne samo zbog korone.

Kako je za Prvu objasnio upravnik Urgentnog centra KCV Dragan Nikolić, osim obolelih od kovida leče se i drugi pacijenti, a naročit problem tokom letnjih meseci je, kako je kazao, "epidemija traumatizma", uobičajena povreda u letnjem periodu: povrede i sobraćajne nezgode.

- Mi se borimo sa još jednom epidemijom, a to je epidemija traumatizmna. Leto je period kada imamo povećan broj truama i saobraćajnih nesreća, a sada je to složeniji problem - kazao je doktor objašnjavajući da KCV prima i pacijente sa kovidom 19, ali i sa drugom patologijom, a na sve to i veliki broj povređenih.

Kada je u pitanju korona virus, u KCV su hospitalizovani srednje teški i teški pacijenti, a oni zahtevaju i kiseoničku terapiju kao potporu lečenju.

- Jasno je da imamo sve dobne uzraste i naravno da oboljevanju svi, ali je, takođe, jasno da epidemiološki gledano mlađa populacija ima veću frekvenciju društvenih aktivnosti i, nažalost, više obolelih - kazao je.

Bolnica funkcioniše, ali medicinari su opterećeni.

- Ovaj sistem je dobar, ali prenapregnut. Dugo već traje, svi naši ljudski i drugi resursi su angažovani. Mi bismo molili da sami sebi pomognemo, da brinemo jedni o drugima, da nosimo zaštitne maske, da poštujemo tu distancu, da se ne okupljamo u zatvorenim porstorima, kako se infekcija ne bi širila - kazao je dr Nikolić.

Video: Jedan sam od milion koji ovo preživi. Nikada nemoj da voziš kada piješ!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA