Hoće li raditi obdukciju na preminuloj porodilji iz Niša: Odgovor dr Kisić je prilično nejasan

 
  • 6

Porodilja je preminula dan posle njene bebe, ali odgovor

Konferencija, krizni štab Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Porodilja (27) iz Doljevca koja je bila na respiratoru u Kliničkom centru Niš čija je beba juče preminula, danas je izgubila bitku. O njenom slučaju govorila je danas na konferenciji za medije dr Darija Kisić-Tepavčević, zamenica Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

- Kada su upitanju virusne infekcije, za virus gripa je odavno poznato da je populacija trudnica ona gde virus može da ima fluminantni tok, što znači da može nepovoljno uticati na plod i trudnicu. Na početku, istraživanja to nisu pokazivala za kovid, međutim, imamo sve više pojedinačnih slučajeva koji ukazuju da je populacija trudnica isto i te kako osetljiva grupa - navela je dr Kisić-Tepavčević.

Ona je, govoreći o tome da li će biti urađena obdukcija tela posle smrti mlade porodilje, navela:

- Što se tiče pojedinačnog događaja koji se desio, tu će kolege koje se bave tom bolesti uraditi kompletan tok boelsti kako to struka nalaže.

Podsetimo, Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju saopštio je da je uprkos velikin naporima lekara izgubljena bitka za život porodilje.

- Juče je konzilijum Ginekološko akušerske klinike zbog trpljenja ploda koje je postajalo kritično, doneo odluku da se obavi porođaj carskim rezom. Dete je ubrzo doživelo srčani zastoj i preminulo. Stanje njegove majke je i pre porođaja bilo teško, gasna razmena je bila loša zbog čega je priključena na respirator. Nakon porođaja, stanje joj se pogoršalo, bolest je dobila sistemski karakter i ona je u jutros u 8.45 sati preminula - kazao je Janković.

Video: Kakva je situacija u žarištima virusa?

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    21. jul 2020 | 16:20

    SZO nešto debelo muva, zabranila obdukcije a ovi naši ne smeju ni da prd....

  • Nada

    21. jul 2020 | 18:10

    Danas čitam da su Italijani vršili obdukcije. Utvrdili da nije virus nego smrtonosna bakterija. A protiv bakterija se koriste antibiotici. I oni svakog dana puštaju iz bolnica po 15 hiljada izlečenih.

  • JS

    21. jul 2020 | 16:31

    Ne zna ona nista, ni o cemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA