Stigle prve prijave privatnih laboratorija za PCR testiranje na koronu

 
  • 0

O ovim prijavama odlučivaće se sledeće nedelje

Covid Ambulanta, Palilula Foto: Nikola Tomić

U testiranje pacijenata na korona virus uključene su i privatne laboratorije, a kako saznajemo od izvora bliskog Vladi Srbije, već su stigle prve prijave, o kojima će se odlučivati na sledećem Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, čija bi sednica trebalo da se održi iduće sedmice. 

Prema našim saznanjima, procedura da neka privatna laboratorija uđe u testiranje na korona virus, neophodno je da Asocijacija privatnih bolnica podnese zahtev da mogu da uzimaju PCR testove.

- To podrazumeva da laboratorije ispunjavaju uslove koje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) propisuje. Do sad je stiglo 6, 7 prijava, i to je prvi put da su se oni, prema protokolu, prijavili - navodi naš izvor.

On dodaje da će se na narednoj sednici Kriznog štaba odlučivati o svakoj prijavi ponaosob.

- Ukoliko se ustanovi da laboratorija ispunjava uslove, biće održan sastanak sa nadležnima iz tih laboratorija, i posle toga se donosi konačna odluka - navodi naš sagovornik.

U ovim laboratorijama bi najpre trebalo da se rade testiranja pacijenata na lični zahtev, kako bi se bar malo rasteretile kovid ambulante i izbegle scene kakva je bila pre par dana ispred Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Premijerka Ana Brnabić je početkom nedelja na konferenciji za novinare rekla da ona nema informaciju da li privatne laboratorije mogu da rade PCR testove. Ona je navela i da su oni od njih u martu i aprilu tražili da se  prijave ako mogu, ali da nije bilo prijava.  Ove prijave, stigle su posle njenog tadašnjeg apela.

- Imali smo neke privatne bolnice koje su donirale odnosno koje su pozajmljivane mašine našim bolnicama, to jest PCR opremu. Nisu govorile da one mogu same da obrađuju PCR uzorke. Ja sam još jednom juče tražila ukoliko postoje laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove da nam se jave. Nemamo nikakve probleme da nam se jave kao što smo dozvoli brze tetsove da rade, da rade i PCR testove  - poručila je premijerka u ponedeljak.

Video: Premijerka Srbije o testiranju u privatnim laboratorijama

(J. N. - Lj. R.)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA