Od danas na snazi nove mere protiv korona virusa: Maske obavezne u celoj Srbiji, inače kazna

 
  • 54

Vanredna situacija je zbog korone proglašena u skoro 30 gradova i opština u Srbiji, ali nove mere ne važe samo u njima, već u celoj zemlji

Srbija, korona, proglašena epidemija Ilustracija: Nikola Jovanović

Od danas su na snazi nove mere u borni protiv širenja korona virusa. U celoj Srbiji obavezno je nošenje maski u svakom zatvorenom prostoru, i na otvorenom, kada nije moguće obezbediti fizičku distancu od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stališta.

Preporuka medicinske struke je da se i na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru nose zaštitne maske.

Zabranjeno je i okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru na teritoriji cele Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija.

Takođe, za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Kazna za nenošenje maski je 5.000 dinara, a poštovanje mera kontrolisaće inspektori, lokalni krizni štabovi i komunalna policija, rekla je juče premijerka Ana Brnabić.

- Ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora koja može da iskontroliše sve mere. Zato je važna disciplina građana. U ovom trenutku kakva je situacija danas, jako je teška, ali kad vidim koliko građani poštuju mere, to moramo da vidimo u narednim danima, da osetimo to u stabilnijoj situaciji, kroz brojeve novozaraženih, hospitalizovanih, na respiratorima - rekla je Brnabić.

Radojičić: Suština je nošenje maski i držanje distance

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da se sve mere koje se primenjuju u borbi protiv korona virusa svode na dve - da nosimo masku i imamo distancu.

KORONA MERE UBLAŽAVANJE RESTORANI PONOVO OTVORENI Foto: Tanjug/Tara Radovanović

I ovaj put, kroz ove nove mere u stvari redefinišemo kako da te dve najvažnije stvari sprovedemo u delo, navodi gradonačelnik.

- Akcenat je ponovo na nošenju maski na zatvorenom  prostoru, ali i otvorenom, pogotovu tamo gde ne možemo da obezbedimo sigurnu distancu od jedan i po metar. Suština je nošenje maski i distanca -  rekao je jutros Radojičić.

Vanredna situacija proglašena je u skoro 30 gradova i opština.

Do sada je korona virus potvrđen kod 19.717 osoba, a odneo je u našoj zemlji 442 života.

Video: Brnabić: Ovu su sve nove mere kriznog štaba

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA