Dr Darija Kisić: Imaćemo vakcinu među prvima

 
 ≫ 
  • 74

Srbija se, ističe epidemiolog, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima

Vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da su bezbednost i efikasnost na prvom mestu kada bude pronađena vakcina za korona virus.

Tepavčević je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS, rekla da više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu, koja je, kaže, nešto što je najtraženije na čitavom svetskom tržištu.

- To će biti velika korist za onu naciju i narod koji prvi proizvede, i zdravstveno i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbedna, biće velika potražnja za njom - napominje zamenica direktora "Batuta".

Srbija se, ističe Tepavčević, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

Srbija uložila 2 miliona evra

- I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome - naglašava epidemiolog.

Prema njenim rečima, proizvodnja vakcina nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze.

Vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Članica Kriznog štaba navodi da je smanjenje broja zaraženih logičan sled događaja pošto je primetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mera.

Virus se dobro adaptirao

Očigledno je, navodi, da se virus dobro adaptirao na humanu populaciju.

- Dok čekamo vakcinu, nošenje maski i te kako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina, one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem - napominje epidemiolog.

Srpski virus jači nego italijanski?

Komentarišući izjavu predsednika italijanske regije Veneto da je virus u Srbiji jači nego u Italiji, Darija Kisić Tepavčević kaže da takva vrsta izjava nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima.

Test, testovi, epruvete, vakcina, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Nije nepoznanica da se virus u izvesnoj meri menja svaki put kad se replicira, ali većina tih mutacija nema nikakvog značaja. Donošenje zaključaka na osnovu serije slučaja nije prihvatljivo u medicini i mora da se radi opsežnije istraživanje - navodi epidemiolog.

Ukazuje da nije reč o zvaničnim istraživanjima sa naučnom metodologijom.

SARS-KoV-2, prema njenim rečima, za sada ne pokazuje veliku sposobnost mutacije.

- Ali ne bi bilo prvi put da nas iznenadi - kaže Kisić Tepavčević.

Video: Srbija je među prvima stala u red za kupovinu vakcine protiv korone

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEMOKRA TI JA

    16. jul 2020 | 23:32

    Neka dodje vakcina sa koje god strane ko da je to bttno. Bitno je da je kvalitetna, da pruza adekvatnu zastitu, i da je bezbedna koliko je to moguce. Nijedna vakcina kao ni bilo koji drugi medikament nisu 100 posto sigurni. Ovi sto se plase cipovanja to je vec prica za sebe. Za takvo nesto bila bi potrebna advansirana nano tehnologija koja jednostavno ne postoji, nazalost. Jer da postoji nano roboti bi resili mnoga teska oboljenj kao sto je rak, leukemija.....Da postoji ne bi se milijarderi krili po ostrvima u vreme pandemije, itd... Vodeci vakcionolog tkz Oxfordske vakcine Sarah Gilbert je u fazi testiranja vakcinisala svoje troje punoletne dece koji su takodje u medicini. Da li ce biti negativnog ucinka na pojedince, naravno da hoce pogotovo kad se u ovako kratkom vremenu pravi vakcina. Veci ce problem biti da li ce pruziti adekvatnu zastitu. Sve u svemu cipovanje je bajka za razonodu, drugi problemi vezano za vakcinu koji su realne prirode su bitni.

  • Srdjan

    16. jul 2020 | 23:38

    Ahahahahahahahahahahaha pa to i jeste cilj.. Bolje da objasni kako sad starijoj populaciji nista ne fali, nema karantina niti ih ko pominje, nego sad naprasno mladi stradaju dok korona vise nenapada starije i korona bira.. E TO SU OVE INEKCIJE, PRVO SU ZAPLASILI MATIRE, A SAD OMLADINU I DA INEKCIJE PRODJU STO BEZBOLNIJE

  • Duka

    16. jul 2020 | 23:53

    Hahahahahahaha dal ste realni pa ljudi nece vakcinu protiv gripa da prime vise a kamoli test vakcinu protiv korone

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA