Dr Kisić objasnila zašto se čeka toliko na rezultate testiranja na korona virus

 
 ≫ 
  • 4

Krizni štab je u 15 sati saopštio najnovije informacije o obolelima i preminulima od korona virusa

Rezultati PCR testova na korona virus su kasnili u jednom trenutku i poslednjih dana jesmo imali zastoje, rekla je danas na konferenciji za novinare Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog komentarišući ono što je premijerka Ana Brnabić rekla pre dva dana.

- Povećao se u jednom trenutku broj osoba koje žele da se testiraju, neki su želeli da se testiraju nekoliko puta nedeljno, a mnogi su to radili bez ikakvog osnova. Bez obzira na to što su te osobe plaćale za to, procenat pozitivnosti testova je ukazao na njihovo svrsishodno trošenje. To je bilo onda kada je bila najmanja aktivnost virusa, to jeste razumljivo, onima kojima je to zaista potrebno nama je bilo prioritet. Sada postoji objektivan razlog za testiranja onda je to ponovo vraćeno u domove zdravlja. Poslednjih dana jesmo imali zastoje, ali sama procedura testiranja ne omogućava da to bude odmah - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, bili su i redovi ispred "Torlaka", sa putnicima koji su želeli da se testiraju na lični zahtev.

- Jesmo višestruko povećali kapacitete testiranja, ali su u jednom trenutku zahtevi bili višestruko veći. Nadamo se da će to vreme da se smanji jer je neophodno da se smanji. Svi pacijenti sa simptomima su imali klinički pregled. Naši lekari sad imaju veliko iskustvo, znaju da prepoznaju simptome. Ne leči se test, već pacijenti. Prioritet su osobe koje imaju kliničke simptome. Svi pacijenti koji su imali težinu kliničke slike su hospitalizovani - kaže epidemiolog.

Preminulo još 11 pacijenata

Korona virus u poslednja 24 sata potvrđen je kod 351 osobe, a od posledica ove bolesti preminulo je još 11 pacijenata.

U danu iza nas testirano je 8.393 osoba. Aktivnih slučajeva je 4.858, od kojih je 169 na respiratoru.

Procenat smrtnosti je 2,22 odsto. Do sada je u našoj zemlji COVID 19 potvrđen kod 19.334 osoba.Korona je odnela 429 života.

Testirano je ukupno 515.395 osoba.

Video: Nove mere: Da li i kada deca moraju da nose maske?

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    15. jul 2020 | 16:01

    U mojoj firmi 20 zaposlenih ima upalu pluca, samo 3 testirano i naravno potvrdjena im je korona. Koga ona laze? Nemate testove za one koji su bolesni a imate za hipohondre koje navodno se testiraju nekoliko puta nedeljno. To me najvise u celoj prici nervira. Ajde da ste izasli pred narod i rekli jbg nemamo dovoljno testova, videcemo sta mozemo da uradimo bilo bi OK. Ali reci da testirate svakog ko i nema simptome da bi ste ga umirili je laz. Ne testirate mlade ljude sa upalom pluca jel znate da ce se izboriti sa koronom. Ti ljudi ne ulaze u sistem, evidenciju bolesnih jel nikada nisu testirani. Koliko NETESTIRANIH je "slucajno" umrlo.

  • deki

    15. jul 2020 | 16:17

    Danas je deseti dan kako cekamo rezultat testiranja , ambulanta Zvezdara .

  • Vosa

    15. jul 2020 | 17:11

    Krajem juna, pre nego sto sam krenuo na put hteo sam da se testiram u Novom Sadu. Rekli su mi da test vazi 72 sata od uzimanja brisa ali da oni ne garantuju da ce biti gotov za 72 sata. Kada sam odlucio da rizikujem i testiram se rekli su mi da testova nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA