Dramatično upozorenje epidemiologa: Svakoga koga vidite možete smatrati zaraženim

 
 ≫ 
  • 2

Кon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donete mere

Tržni centar, maske, građani, Delata siti, koronavirus Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog Predrag Кon kaže za RTS da je jasno da je aktivnost korona virusa sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana. Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa direktnim kontaktima i situacija je sada takva da svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim, poručuje Кon.

Povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posledica je povećane aktivnosti virusa, rekao je Predrag Кon gostujući u Dnevniku RTS-a.

Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači da je naše ponašanje dovelo do toga, rekao je Кon.

- Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su već donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, je čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra - naglasio je Кon.

Кada je reč o tome da je među obolelim sve više mladih, Кon kaže da je to uobičajeno kada duži period imate lakšu kliničku sliku imate takozvano tiho prokužavanje, i na kraju se desi da dođe do potpune infekcije koja izazove tešku formu bolesti.

Na pitanje da li će biti doneta odluka o ograničenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Кon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donete mere.

- Da li će nove mere biti doneti ili ne odlučiće Кrizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski onda nove nisu potrebne - kaže Кon.

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih događaja direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode računa o sprovođenju mera, rekao je Кon.

Кada je reč o radu noćnih klubova, Кon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade kao i njihovih porodica.

Video: Ostavili svoje porodice i pacijente i došli da pomognu: Lekari stigli u Novi Pazar

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    1. jul 2020 | 21:40

    Др "Пик другог таласа" илити Др "Идуће две недеље су кључне"...

  • Ana Ilic-Hein

    2. jul 2020 | 00:35

    Skiro svi noćni klubovi u Beogradu su leti delom otvoreni, bar 1 zid je ka terasi, splavovi i sl. Tu neće biti potrebne maske, a gužve su velike i rizično je veoma. Kome je važnije da radi par noćnih klubova nego zdravlje ljudi? Neka ih zatvore bar na dve nedelje i neka im država da pomić za zaposlene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA