Kon ponovo najavio ostavku: Ako se opet uvedu drastične mere, odlazim

 
 ≫ 
  • 87

Kon je istakao da novonastala situacija sa povećanjem broja obolelih nije bila neočekivana

SRBIJA KORONA KONFERENCIJA UČESNICI PANELA U SUSRET DRUGOM TALASU Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Epidemiolog Predrag Kon gostujući u Jutarnjem programu na Prvoj kazao je da će, ukoliko se ponovo uvedu drastične mere za sprečavanje korona virusa, koje podrazumevaju ograničenje kretanja starijim sugrađanima, podneti ostavku.

Kako je kazao, takva njegova odluka bila bi definitivna. Podsećamo, Kon je tokom vanrednog stanja u jednom trenutku saopštio da se povlači iz kriznog štaba, da bi kasnije, ipak, promenio svoju odluku.

Kon je više puta govorio da je moguće uvođenje strožih mera, ali kada su u pitanju stariji sugrađani, naglasio je da su pretrpeli veliki pritisak tokom vanrednog stanja, a da su se istovremeno najviše pridržavali mera.

- Stariji od 65 godina su izdržali jedan ozbiljan pritisak da budu sve vreme zatvoreni. To se nikad više neće dogoditi. Ja, sasvim sigurno, ako takva mera bude na dnevnom redu, dajem ostavku. Ovoga puta bez povlačenja. Zašto to kažem - zato što je to najdisciplovaniji deo populacije koji je sve ispoštovao od početka do kraja. I dan danas sve poštuju i na ulici me zaustavljaju i zahvaljuju - kazao je Kon.

Kon je istakao da novonastala situacija sa povećanjem broja obolelih nije bila neočekivana, ali je bila, ipak, malo verovatna. Kako kaže, virus nam je poslao poruku "Ja sam ovde i ja ovde ostajem".

Ipak, ne isključuje ni mogućnost pozitivnog iznenađenja u narednom periodu, ali je očekivano da će virus ostati u populaciji. Očekuje da će to biti dugotrajna borba, do proleća, a možda i kasnije.

Dok je letnji period najpovoljniji, jer se virus najteže prenosi, problem možemo da očekujemo na jesen  i to ne samo zbog korona virusa, već i zbog virusa gripa koji će se takođe aktivira u tom periodu.

- Najsrestriktivnije mere trebalo bi ostaviti za taj period - kazao je Kon.

Problem je u junu nastao pošto su se ljudi suviše opustili kada je ukinuto vanredno stanje, tokom kojeg su i te kako bili spremni da menjaju svoje navike. Nakon vanrednog stanja, lekari su, kaže, davali preporuke za ponašanje - maske, rukavice, distanca...

Predrag Kon Kon se u emisiji pojavio sa spuštenom maskom, Foto: Telegraf

- Za tri dana može i da se duplira broj novozaraženih - upozorava Kon.

Stoga je pretećim tonom upozorio da svi moramo da se disciplinujemo i da ispoštujemo mere obaveznog nošenja maski u prevozu, da ih ne skidamo ni u drugom zatvorenom prostoru, a da pazimo na propisanu fizičku distancu.

- Noseći masku ne štitite samo sebe, već i druge. Za kršenje pravila trebalo bi uvesti i mandatne kazne - rekao je Kon.

Mere postoje i na stadionu

Predrag Kon prokomentarisao je i održavanje sportskih manifestacija sa publikom i istakao da je odgovornost na klubovima.

- Nikad nisu skinute mere ograničenja prisustva na stadionima i obavezno držanje rastojanja. Te mere su zadržane. Ide pitanje da li je to moglo da se sprovede ili nije - kazao je Kon.

On je istakao da je pitanje odgovornosti i za njega.

- Dok sam bio na odmoru, 11. juna sam poslao predlog da se ti klubovi na neki način obaveste da ne mogu tako da se ponašaju i da moraju ubuduće da strogo o tome vode računa ili će biti kažnjeni time što im se neće dati da igraju - rekao je Kon.

Na pitanje ko nije prihvatio taj predlog Kon je bio otvoren.

- Ja sam bio na odmoru... Neću da vam kažem. Ali imam ga zapisano, poslato je mejlom, ima napisan datum i vreme. Isto, posle toga, sam tražio da se to komunicira sa javošću, da se javnost obavesti da, ako je već bila na tome, da izbegava da dolazi u kontakt sa starijim osobama. Nije bitno, ovo se ja ne perem, da bude jasno, uopšte me ne interesuje, govorim radi gledalaca. Meni je bitno da se shvati da je virus naš protivnik - kazao je Kon.

O izborima

Kako je rekao dr Kon, izbori su deo života i svima je bilo jasno da je trebalo da se održe.

- Svakome je normalno i zna da izbori treba da se dogode. Prema tome, bežanje od te vrste odgovornosti nije u redu. Pritisak održavanja izbora, po meni, svakako da je postojao, epidemiološki je to bilo vrlo nepovoljno. Postavlja se sad pitanje samog ponašanja. Znači, ponašanje je trebalo da bude regulisano. Da je bilo ponašanja kako je trebalo da bude sa svim onim što je vrlo jasno ostalo kao mere, onda ne bi moglo da bude ozbiljnog problema sa izborima. Sami izbori su regulisani na odgovarajući način i mislim da sam događaj izbora, sasvim sigurno, nije potpuno bezbedan i nemoguće je to obezbediti nigde sada u ovom trenutku i ne možemo da pričamo da je apsolutno bezbedno, ali su stvoreni svi uslovi da sami izbori proteknu sa vrlo visokim stepenom bezbednosti. Predizborni skupovi, međutim, zavisili su od ponašanja onih koji su ih organizovali - kazao je Kon.

Kako kaže, teška je neistina i potpuno je neprihvatljivo razmišljanje da je medicinski deo kriznog štaba "žrtvovao živote".

- Trudim se da biram reči, da budem blaži. Toliki rad i sada po svaku cenu treba pokazati da je to sve bilo politički. Pa ovo je bio državni tim, to je jasno, državni je bio krizni štab, svaliti sve na pojedince medicinskog kriznog štaba je težak odnos i težak način ponašanja. Nije za mene prihvatljiv - kazao je Kon.

O tihom prokužavanju

Kako je kazao Kon nije sve apsolutno crno, jer nije loše da se stekne neki imuniutet tokom leta.

- S druge strane podaci o imunitetu koji stižu su vrlo diskutabilni i počinje priča o tome da li zaista ima tog imuniteta i koliko će dugo trajati. Još uvek je zvanična procena iz SZO je da će ta zaštita trajati, posle preležane bolesti, godinu do godinu i po dana - kazao je Kon.

Međutim, istakao je i da je kod nas već zabeležen slučaj bolesnika koji su se dva puta zarazili.

- Ne samo to, nego imamo i one koji su imali potpuno razvijenu kliničku sliku, a da jednostavno nemaju antitela - kazao je Kon.

Video: Otvaraju se bolnice za obolele od korona virusa

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    27. jun 2020 | 11:57

    Uvodite vise da je obavezno nosenje maske, u svim situcijama cim se izadje iz kuce... A oni koji ne budu postovali mere, za njih uvesti velike novcane kazne... Mnoge su drzave tako uspele da se izbore sa koronom.

  • Mile

    27. jun 2020 | 10:19

    Idi bre više

  • Ostavka

    27. jun 2020 | 10:29

    Koja mu je ovo ostavka po redu? U najnovijoj istoriji..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA