Prof. Petrović: Možda bude dana u toku leta bez zaraženih, tihim prokužavanjem stičemo imunitet

 
 ≫ 
  • 8

- Kolektivni imunitet može da se stekne samo tako što se virus preboli, ili se vakciniše. Kako vakcina nije na vidiku pre jeseni 2021. godine, onda ćemo morati da primenjujemo mere karantina kada je hladnije i tiho prokužavanje kada je toplije vreme - rekao je prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Vladimir Petrović, epidemilog Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog kaže da nas uprkos porastu povećanom broju oboleluh od korona virusa, do jeseni ne očekuje teži talas, ali da se tada mogu očekivati mere kao što su bile u martu - kombinacija karantina i samoizolacije.

Petrović je za RTS naveo da se u Vojvodini svakodnevno beleži jednocifreni broj novozaraženih. Ističe da ohrabruje to što je reč o blagim ili asimptomatskim slučajevima. Ipak, kako objašnjava, nema dokaza da se virulencija smanjuje.

- Kada se prenosi kroz osetljivu populaciju povećava se virulencija, odnosno stepen štetnosti, a sada je manja infektivna doza, odnosno manje klica koje se prenose, jer je visoka temperatura, a niža vlažnost vazduha. Samim tim, manja količina klica izaziva blažu kliničku sliku, ili je ne izazove - objašnjava prof. dr Petrović.

Loše vreme doprinosu pojavi novih slučajeva 

Epidemiolozi su se nadali da ćemo dosad imati toplije dane, što bi moglo da pomogne u ovom slučaju.

- Ovaj jun nije bio pravo leto kako smo se nadali, imali smo svega tri izuzetno topla dana, ostalo pre liči na ranu sen nego na rano leto. To doprinosi tome da se registruju slučajevi - naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Očekuje da će tokom leta nastaviti da se beleže novi slučajevi, ali sa niskom dnevnom stopom obolevanja, a možda bude i dana kada ne bude novozaraženih. To smo i očekivali, kaže dr Petrović.

Dobro je tiho prokužavanje, ali... 

sunčano hladno vreme, zima, zubato sunce, vremenska prognoza Foto: Pixabay

Dr Petrović pojašnjava da je dobro imati tiho prokužavanje, mada ne kod celokupne populacije. Ono što nije dobro je masovno obolevanje u jednom danu zbog prisustva određenim događajima.

- Tiho prokužavanje je dobro u određenim kolektivima jer tako povećavamo nivo kolektivnog imuniteta, da bismo imali imunitet na jesen, kada se opet očekuje više teških slučajeva - stiče direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kolektivni imunitet može da se stekne samo tako što se virus preboli, ili se vakciniše.

- Vakcina nije na vidiku pre jeseni 2021. Onda ćemo morati da primenjujemo mere karantina kada je hladnije i tiho prokužavanje kada je toplije vreme -  rekao je dr Petrović.

Maska za lice Foto: Pexels / Polina Tankilevitch

On podseža da određene kategorije stanovništva ne smeju da se prokužavaju, pa zato treba sprečiti da virus uđe u populaciju korisnika gerontoloških centara i pacijenata ustanova za dugotrajno lečenje. Takođe, ne treba prokužavati hronične bolesnike i starije od 65 godina.

Hronični bolesnici u populaciji moraju pre svega da održavaju fizičku distancu i da nose zaštitne maske, pre svega u zatvorenom prostoru, jer su u većem riziku čak i ako je klica koja se prenosi mala.

Najugroženiji su oni koji imaju povišen krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti, osobe  koje imaju šećernu bolest, hronične plućne bolesti poput astme. Dr Petrović ističe da se sve više pokazuje da je gojaznost faktor, pa se takvim osobama preporučuje da se zdravije hrane.

Video: Izvestan je drugi talas na jesen, ali ne u ovom intenzitetu. Spremni smo na to.

 

(Telegraf.rs) 

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija P.

    21. jun 2020 | 15:29

    Zašto nas onda plaše novim merama, policijskim časom... ako smo upravo u fazi sticanja kolektivnog imuniteta?

  • 👩‍💻

    21. jun 2020 | 16:57

    Još tri meseca karantina i spremajte se za Treći svetski rat ili bar sukobe sa ogromnim brojem zrtava. Da li postoji iko normalan da zaustavi ovo ludilo!? Zatvaranje zdravih ljudi u kućne pritvore kao i nepružanje adekvatne, duševne i fizicke, pomoći, lečenja i nege bolesnih u 21. veku je prevelika odgovornost (rekla bih drskost) i vraćanje čoveka u srednji vek.

  • Dr.

    21. jun 2020 | 16:17

    Profesore idi ti na glasanje , sutra o virusu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA