Neverovatni snimci sa 11 metara dubine: Ronioci zabeležili kako izgleda dno "Peskare" u Zrenjaninu
Nova sezona na gradskom kupalištu u Zrenjaninu „Peskara“ zvanično počinje 15. juna. Vreme je u poslednjem periodu po sistemu, toplo-hladno ili hoću-neću, a meteorolozi takvo vreme najavljuju i u narednom periodu. Na kupalištu se vrše finalne pripreme kao bi se kupači osećali prijatno, a spasilačka služba na svojim je radnim mestima još pod početka meseca.
Za vikend je na palži bilo 20-ak kupača, ali i ronioci RK "Begej", koji su ekipi portala "I love Zrenjanin" pokazali kako izgleda dno "Peskare".
- Najveća dubina jezera na gradskom kupalištu je 11 metara, ali to je sa suprotne strane u odnosu na plažu. Vidljivost je oko 2 metra, voda je izuzetno čista, a dno na većim dubinama peskovito, dok se uz obalu mogu videti podvodne biljke. U delu koji je namenjen kupanju i obeležen je bovama dubina ne prelazi 4 metra. Temperatura vode pri površini sada varira između 16 i 17 stepeni dok već na 2 metra ona iznosi 12, pa i 10 stepeni - objašnjava nam instruktor i master ronjenja Goran Kaurić.
- Na dubinama većim od 2 metra temperatura je konstantna tokom cele godine dok u gornjim delovima ona varira zavisno od godišnjeg doba. Upravo je to razlog da se kupanju naročito u vrelim letnjim danima pristupa oprezno i trezveno, dodaje Kaurić.
Kaže da u vodu treba ulaziti postepeno. Ukoliko se u vodu koja je već na 1,5 metar dubine daleko hladnija od one pri površini, uskače naglo, dolazi do temperaturnog šoka, odnosno hidrokucije i može doći do kratkotrajne nesvestice.
- Naš je savet kao i svih nadležnih službi da se za plivanje koriste za to namenjene i označene zone, da se telo postepeno rashladi pri ulasku u vodu, a naročito da se vodi računa da u vodu ne ulazimo pod dejstvom alkohola – zaključuje Kaurić.
Kako izgleda dno „Peskare“ kao i neke od utisaka prvih kupača možete pogledati u videu ispod:
(Telegraf.rs)
Video: Sve stoji, automobili zgužvani: Snimci sa lica mesta nesreće kod Mosta na Adi
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.