Savići, kojima je oduzeta usvojena ćerka (3), spremaju tužbu: Devojčica već dva dana kod hranitelja

 
 ≫ 
  • 28

Otac devojčice, Borisav Savić, kaže da je ona dobro, da je u hraniteljskoj porodici, i da će tražiti legalan način da održe kontakt i ne prekinu emotivnu vezu koju su izgradili

Dete, tuga, razdvajanje, usvajanje, roditelji, majka, devojčica Foto: Shutterstock

Danas je tačno dva dana, kako trogodišnja L. B., koja je usvojena prošlog oktobra, nije sa svojim roditeljima Biljanom (52) i Borisavom Savić (48), jer ju je od njih Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo u utorak.

U međuvremenu, rešenje o usvajanju deteta, zbog propusta subotičkih socijalnih radnika, prilikom procedure usvajanja je poništeno. Neutešni otac i majka najavljuju tužbu kojom bi, kako Borisav objašnjava za Telegraf.rs, oborili rešenje o poništenju Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Savić je danas bio u Centru za socijalni rad u Subotici u kojem, kako je rekao za naš portal, nisu imali nikakvo rešenje za ovu situaciju, koje bi njih zadovoljilo.

- To je naš lični utisak. Protiv njih su pokrenuti određeni postupci, pa je i svaki njihov postupak pod lupom. Naišli smo na razumevanje, svesni su du da su prema nama napravili najveću krivicu, ali nijedna opcija ne daje rešenje koje bi nama bilo prihvatljivo - kaže Savić za Telegraf.rs i dodaje da im jedino ostaje da tužbom obore rešenje o poništenju rešenja o usvajanju Pokrajinskog sekretarijata.

roditelji, dete Pixabay.com

Centar pod lupom 

Na pitanje koga će tužiti da li Centar ili sekretarijat, ili oba, rekao je da će taj posao da odradi advokat, ali da postoji mogućnost da će tužba ići i ka njima, ali da se u to ne meša.

- Naše je da apelujemo na sve ključne ljude u ovoj zemlji da se nađe zakonsko rešenje koje će nama devojčicu da vrati, i apelujemo na ljude iz domena psihologije dece da se uključe u ovo - rekao je on.

Njegova supruga Biljana je društvenoj mreži Tviter napisala da "neće dozvoliti da im neko prišije etiketu da su kriminalci, jer oni to nisu".

Borisav Savić kaže da je ona to napisala jer su ih neke izjave jako pogodile.

- Takva izjava budi svakakve sumnje. Jako nas je pogodila jer znamo kroz zna šta smo prošli a pogotovo što smo čisti u svemu. Nas niko nije pozvao na razgovor. Ovde se radi o propustima pravnog tima Centra za socijalnog rada u Subotici. Mi znamo šta smo mi radili i kako smo izabrani. Insinuacije da postoji krivično delo bilo kakve prirode je blagi skandal. Ja da sam ga počinio ne bih dao dete sa njihovim nezakonitim rešenjem, koje nisam dobio. Da bismo izbegli maltretiranje deteta, izašao sam u susret i predao. Maksimalno sam sarađivao. Da sam bilo koje delo učinio, ne bih se ovoliko bunio - rekao je Savić za naš portal.

Ovaj par pretpostavlja da će biti pozvan na razgovor u policiji, odnosno tužilaštvo, i smatra da je to trebalo mnogo ranije da urade, pre nego što se sa svime izašlo u javnost.

Roditeljstvo Foto: Pixabay.com/ Trudnoća je poseban period za svaku ženu

Tužilaštvo na potezu 

Ističe da je devojčica dobro, da je u hraniteljskoj porodici, i da će tražiti legalan način da održe kontakt i ne prekinu emotivnu vezu koju su izgradili. 

Savićima je, da podsetimo, dete uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu. Porodični zakon propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina - ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

O slučaju je nadležno ministarstvo obavestilo policiju, koje je preuzelo neophodne radnje i o svemu obavestilo tužilaštvo.

Policija je u skladu sa nalogom tužilaštva preduzela neophodne mere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti ovog slučaja, nakon čega je nadležnom tužiocu dostavljen izveštaj na dalje postupanje - rečeno je za Telegraf.rs u MUP-u.

Do puštanja ovog teksta, iz Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici nismo dobili odgovore u vezi sa ovim slučajem.

Sekretarijat završio nadzor, ministar: Slučaj da se reši u najboljem interesu deteta 

Inače, da podsetimo, u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost juče je za naš portal rečeno da su oni izvršili  nadzor nad stručnim radom u Centru za socijalni rad u Subotici, kao i da su poništenja rešenja o prilagođavanju deteta i o njegovom usvojenju. 

Naveli su i da su o nezakonitostima prilikom postupka usvojenja saznali od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- U obaveštenju nadležnog Ministarstva, navedena je nezakonitost u radu organa starateljstva – Centra za socijalni rad Grada Subotice, dat je nalog za poništenje spornih rešenja - Rešenja o upućivanju maloletnika na međusobno prilagođavanje u porodicu budućih usvojitelja i Rešenja kojim se zasnovalo usvojenje, kao i nalog da se izvrši nadzor nad stručnim radom centra u konkretnom predmetu usvojenja, po kojem je Pokrajinski sekretarijat i postupio. Nakon utvrđenih nedostataka u postupku stručnog nadzora, predmet je vraćen Organu starateljstva – Centru za socijalni rad - naveli su za Telegraf.rs u ovom pokrajinskom sekretarijatu.

ŽENE NASILJE SOS TELEFON ZORAN MILAČIĆ, ZORAN ĐORĐEVIĆ Ministar Zoran Đorđević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Resorni ministar Zoran Đorđević kazao je da ovaj slučaj mora biti rеšеn na zakonit način, u najboljеm intеrеsu dеtеta i nikako drugačijе.

- Bićе dеtaljno analiziran i ispitan od stranе MUP-a, a svi koji su učеstvovali u kršеnju propisa i zakona bićе kažnjеni. Nеma privilеgovanih i svako mora da odgovara za svojе postupkе - rеkao jе ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđеvić.

Video: Srce se zaljubilo u tebe: Razgovor usvojene devojčice i majke bukvalno topi srca

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Video: Potopljene ulice u Rakovici nakon pljuska

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzesika

    11. jun 2020 | 16:22

    Zamislite kakav je to stres i za usvojitelje i za dete, oduzeti im dete koje je vec 8 meseci kod njih(nakon perioda privikavanja, pre mesec dana dobili su i resenje o usvajanju). Resorni ministar umesto da donese resenje i dozvoli usvajanje (jer postoji i ta zakonska mogucnost), on prica o ODGOVORNOSTI. Pa on je prvi odgovoran. VRATITE DETE USVOJITELJIMA !!!

  • Lazi, lazi

    11. jun 2020 | 16:21

    Ne igrajte se sa emocijama usvojene dece.To sto u Srbiji vlada haos, deca nisu kriva!

  • P

    11. jun 2020 | 15:19

    Pravda Za Roditelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA