U Srbiji nema žarišta, virus se ne širi u populaciji, već na slavljima: Sada obolevaju mlađi ljudi

 
  • 0

- Sada kada je pala aktivnost virusa i smanjena verovatnoće njegovog prenosa ima smisla relaksiranje mera kao što se radi u svim zemljama sveta - navela je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević

Žurka Foto: Pixabay

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da će se virus korona u Srbiji širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo. Ona je za TV Pink naglasila da je sada mnogo povoljnija epidemiološka situacija, sa trendom pada zaraženih.

- Očekivalo se u javnosti da će broj zaraženih linearno da opada. To se nikada ne dešava kod zaraznih bolesti - navela je Kisić koja je i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je pojasnila da u Srbiji sada nema žarišta, jer se virus ne širi u populaciji, već se širi u određenim grupama - obično na slavljima.

Uglavnom, kako je rekla, obolevaju mlađi ljudi, većina nema nikakve simptome ili imaju blažu kliničku sliku, sporadično se dešava da se pojavi zapaljenje pluća.

- Stariji ljudi su odgovorni, savesni, što se vidi na ulicama, prevozu - naglasila je ona i dodala da se nalazimo u periodu godine kada nije sezona respiratornih infekcija, ali da se i dalje beleži i prisustvo virusa gripa.

U poslednjoj izveštajnoj nedelji bilo je više od 350 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a nedelju dana pre toga više od 600. Ona je rekla da je sa epidemiološkog stanovišta najidealnije da su svi i dalje kod kuće, ali da je ta mera imala smisla kada je bila najveća aktivnost virusa i kada je trebalo pripremiti zdravstveni sistem za prvi talas.

- Sada kada je pala aktivnost virusa i smanjena verovatnoće njegovog prenosa ima smisla relaksiranje mera kao što se radi u svim zemljama sveta - navela je ona.

Dodaje da nadzor podrazumeva intenzivno plaćenje i traganje za svim potencijalnim rezervoarima da bi se sprovele odgovarajuće protivepidemijske mere, kao i da najvažniji pokazatelj više nije broj zaraženih, već od ukupnog broja otkrivenih slučajeva ko ima teže forme bolesti.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA