≫ 

Kako su opet buknula 2 grada? Porodični klasteri u starim-novim žarištima: "Narod voli da se ljubi"

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže da je krivac za skok novih obolelih prisnost među narodom, koji pri pozdravu, osim rukovanja, voli i da se grli i ljubi, a čemu je doprinelo popuštanje, odnosno ukidanje mera

  • 8
tutin, korona, novi pazar Printskrin: Google, Foto: Tanjug/AP

Umesto da je sve bliža nuli, koja bi nas polako vodila do odjave epidemije, u Srbiji su se upalila nova žarišta korona virusa. Posle Vranja, koje još tinja, broj obolelih je počeo da raste u Novom Pazaru i Tutinu, a kako saznajemo, za poslednjih 5, 6 dana otkriveno je 30-ak novih slučajeva zaraze.

Krivac za ovu zarazu, kako je za Telegraf.rs objasnio direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže da je krivac za skok novih obolelih prisnost među narodom, koji pri pozdravu, osim rukovanja, voli i da se grli i ljubi, a čemu je doprinelo popuštanje, odnosno ukidanje mera. 

Spahić kaže da je reč o blagom skoku, i da se on u ovom kraju Srbije u beleži u poslednjih pet do 6 dana.

- Imamo blagi skok iz razloga što su mere popuštene, a narod je ovde veoma prisan i ima običaj da se prilikom pozdrava, osim rukovanja, i grli i ljubi. U Novom Pazaru imamo zaraženih 5 do 7 osoba, i njihovih po 4 do 6 porodičnih kontaka. Dakle, imamo više od 20 novih zaraženih za poslednjih 5 do 6 dana. Ovde je situacija takva da u jednoj sobi zaražena osoba živi sa majkom, ocem, bratom, sestrom, unucima... pa se dešava da iz jednog kontakta imamo još 4 do 6 inficiranih - objašnjava Spahić za Telegraf.rs i dodaje da je istovremeno u Tutinu korona potvrđena kod tri osobe i 10 njihovih kontakata:

- Tako da imamo ukupno 30-ak novih obolelih u Novom Pazaru i Tutinu.

Spahić navodi za naš portal da su oni pronašli sve kontakte i izolovali ih, a da svi novi oboleli ili nemaju simptome bolesti, ili imaju blagu kliničku sliku.

- Zaraženi koji imaju blagu kliničku sliku imaju uglavnom povišenu temperaturu, uporan kašalj, malaksalost... Ali niko nema tešku formu bolesti niti komplikacije - navodi dr Spahić.

SRBIJA NPAZAR POLICIJSKI CAS Novi Pazar IRFAN LICINA

Očekivano i pod kontrolom

Prema njegovim rečima, ovakva situacija je potpuno očekivana.

- Ovo je nešto što smo očekivali, a ono što je u ovom trenutku najbitnije jeste da je situacija potpuno pod kontrolom - navodi on i dodaje da su, kako bi se zauzdala korona, preporučili da se neke javne ustanove zatvore, a u petak je održana i tribina na temu korona virusa u Novom Pazaru, na kojoj je učestvovao i dr Predrag Kon.

Kako je rastao broj zaraženih u Tutinu i Novom Pazaru

Prema podacima koji su postavljeni na sajtu Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, u tom zavodu je do četvrtka, 4. juna testirano ukupno 3.175 osoba, od kojih je pozitivno 164 osoba. U Novom Pazaru je na taj dan ukupan broj zaraženih iznosio 118, a u Tutinu 35.

Četiri dana ranije, u ponedeljak, 1. juna, u Novom Pazaru je bilo zaraženo ukupno 109, a u Tutinu 31 osoba. Dva dana pre toga, 30. maja - Novi Pazar je imao 107 dok je u Tutinu korona potvrđena kod 31 osobe.

Test, testiranje, maske, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Porodični klasteri  

Profesor Branislav Tidorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19, kaže za Telegraf.rs da je u Tutinu i Novom Pazaru reč o porodičnim klasterima.

- Tamo imamo 30-ak novih obolelih. Ali, nije ništa alarmantno, sve je to pod kontrolom. Reč je o takozvanim porodičnim klasterima-zarazi se jedan iz porodice, dođe kući, pa zarazi ostale. I, to je ono što možemo da očekujemo - kaže prof. dr Tiodorović.

Na pitanje da li su Tutin i Novi Pazar "krivi" za jučerašnji skok novih obolelih u ukupnoj statistici Srbije, on ne isključuje tu mogućnost, ali je uzima sa rezervom.

- Vrlo je verovatno da u jučerašnjem broju potvrđenih ima Tutina i Novog Pazara, ali  mi to ne možemo da vidimo, to može da se vidi samo u glavnoj bazi Instituta "Batut", oni jedino mogu da vide - kaže naš sagovornik.

Bronhopneumnija u Vranju 

Prof. dr Tiodorović kaže da u Vranju i dalje postoji žarište, ali da je dobro što svi u tom gradu rade svoj posao dobro -  i u bolnici, i u Zavodu za javno zdravlje. Ističe da je malo zabrinjavajuće što među obolelima ima mlađih, koji imaju bronhopneumoniju:

- Bronhopnemunije ima i u Tutinu i u Novom Pazaru, ali ređe. Svi ostali u Vranju nemaju simptome, to dominira. 

Video: Lončar o kraju epidemije korona virusa: Srbija bez novozaraženih oko 10. jula

(Ljubinka Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    8. jun 2020 | 13:49

    takav smo narod volimo da se grlimo i ljubimo,bez obzira na sve.

  • Dr

    8. jun 2020 | 14:17

    Ja ću da se ljubim i grlim sa svakim ko mi je drag i niko ne može da mi zabrani tako nešto

  • Novica Randjelovic

    8. jun 2020 | 17:44

    Pa morat ce mo se odreci nekih"nasih uobicajenih manira"a zdravlja radi ko to prvi shvati imat ce manje zivotnih problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA