Godinu dana od poplava koje su u Srbiji odnele mostove, zatvorile puteve, uništile kuće i groblja

 
 ≫ 
  • 1

Nekoliko porodica moralo je da bude evakuisano u Gruži

Pre tačno godinu dana Srbiju su zadesile devastirajuće poplave, koje su najteže pogodile Kragujevac, Kraljevo, Knić, Tutin, Ivanjicu, ali i mnoga druga mesta u Srbiji. Reke, potoci i kanali izilili su se širom zemlje, a bujice mutne vode jure kroz gradove i sela. Voda je ulazila u kuće, te je nekoliko porodica moralo da bude evakuisano.

Junske poplave, prilikom kojih se izlio Ibar, nanele su velike štete na teritoriji grada Kraljeva, naročito u poljoprivredi, infrastrukturi, stambenim i pomoćnim objektima. Posebna komisija štetu je procenila na 1,8 milijardi dinara, a sa procenjenim gubicima od oko 250 miliona dinara, koje su uzrokovale poplave, u Kraljevu premašuje dve milijarde dinara. U ovom gradu još uvek se završvaju radovi na svim porušenim i oštećenim mostovima.

Od Raške do Kraljeva putevi su na nekoliko mesta bili neprohodni zbog odrona, dok su magistralni putevi za Kragujevac i Čačak bili zatvoreni.

Nekoliko porodica moralo je da bude evakuisano u Gruži, gde su crkvena zvona upozoravala na opasnost od nadolazeće vode. Reka Zakuta tamo je odnela most, a kiša koja cele noći i dana nije prestajala da pada napravila je mnogo problema i u drugim delovima zemlje.

Danas kiša, ali reke miruju

Iako vreme ovih dana podseća na pravo jesenje, a kiša redovno pada, reke u Srbiji zasad su mirne.

Po podacima RHMZ-a, za ovaj dan, ali i dva sledeća, nema upozorenja da bi ijedna reka mogla da napusti svoje korito.

Hidro alarm Nema upozorenja za reke u Srbiji / Printskrin: RHMZ

Godinu dana nakon katastrofalnih poplava, u Dragačevu potpuno drugačija slika

Blatnjava reka koja teče uz zid kuće, brza toliko da se na njenoj sredini mogu videti brzaci koji se stvaraju tamo gde ima prepreka, to je slika sećanja Milorada Labudovića iz sela Smonica kod Guče kome je poplava trećeg juna prošle godine odnela kompletno pokućstvo.

To je bilo strašno, prava pravcata katastrofa, nisam mogao da verujem da tolika silina vode može da za kratko vreme uništi sve ono što jedna porodica kući tri decenije. Кada se setim kolika je prošle godine bila šteta i da smo morali sve sem zidova da menjamo, znam da kad bi se desilo ponovo, ne bi mogli finanasijski da podnesemo troškove koje smo pretrpeli , a da ne pričam kako bi psihički svaki čovek ponovo sve podneo. Osigurao sam, pa šta bude - sa mukom za RINU, prepričava Milorad Labudović nesreću koja ga je zadeslila pre godinu dana.

Lučani Izgradnja bedema u Lučanima / Foto: RINA

Tog 3. juna Bjelica je porasla toliko da je prešla rekordnih tri metra visine, bila je 330 centimetara, a iz Dragačeva je evakuisano više od 20 domaćinstava, a poplavljeno je preko dvesta domova.

Poslednje poplave u opštini Lučani, početkom juna 2019. godine nanele su ogromne štete na stambenim, pomoćnim objektima i poljoprivrednim zemljištu. Ono što je opština uspela da pomogne jeste da na 191 stambenom objektu koje je kategorizovani nadoknadi štetu uz pomoć Vlade RS i Кancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

Lučani Lučani prošle godine / Foto: RINA

- Svim privatnim domaćinstvima isplaćena je nadoknada štete. Iz budžeta opštine izdvojeno je 25 miliona dinara za otkup 10 hektara zemljišta u Đeraću, radi izgradnje zaštitnog bedema. Vlada je uz pomoć Кancelarije za javna ulaganja izdvijila 80 miliona dinara, a radovi su završeni krajem prošle godine. Bjelica više neće praviti probleme meštanima, neće moći da se izlije, jer je izgrađeni bedem dosta viši, ali i širi. Dugačak je 1400 metara, a na pojedinim delovima izdugniti deo dostiže visinu od 30 do 50 centimetara. Pre toga je bedem bio znatno manji i zato je reka nosila sve pred sobom, sada to više neće biti slučaj - izjavio je za RINU, predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović i dodao da je opština Lučani svetao primer uspešne borbe protiv elementarnih nepogoda.

Lučani Milivoje Dolović / Foto: RINA

- Ove godine izdvojeno je 120 miliona dinara za regulisanje vodotrokova drugog reda u Lučanima, Guči i Кotraži. Najiskrenije smo zahvalni premijerki i predsedniku države, jer su našim meštanima pomogli onda kad je bilo najpotrebnije - naglasio je Dolović.

Republika Srbija uložila je ogromna sredstva da se štete nadoknade. Za sanaciju oštećenih stambenih objekata u Lučanima novac je obezbeđen iz republičkog budžeta, a vlasnicima oštećenih kuća pomoć od 120.000 do 600.000 dinara po objektu bila je od velikog značaja.

Video: Jeziv snimak poplavljenog Kraljeva, voda prodire u kuće

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    3. jun 2020 | 15:22

    Svake godine poplave u Srbiji. Ljudi su poceli kise da se boje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA