Živimo 21 godinu sa uranijumom, izborićemo se i sa koronom: Šetnja kroz Vranje u kom je buknuo virus

 
 ≫ 
  • 4

Nagli skok broja obolelih u Vranju, uzrokovan je pojavom korone u ovdašnjim fabrikama

Ponedeljak je doneo Vranju i Pčinjskom okrugu 16 novoobolelih od virusa korone, dok su u nedelju zabeležena 52 nova slučaja zaraženih ovim virusom. Ovim je Vranje postalo novo srpsko žarište tokom jenjavanja pandemije i ukidanja vanrednog stanja u Srbiji. Toplo majsko jutro izmamilo je na ulice prvenstveno starije Vranjance, a ono što je bilo primetno je da većina njih ima maske i rukavice, jer je gradski Štab za vanredne situacije doneo odluke na osnovu kojih svi moraju da se pridržavaju strogih mera prevencije.

- Gradski štab za vanredne situacije apeluje na sva pravna lica, preduzetnike, kao i korisnike usluga da se ponašaju i preduzimaju sve neophodne preventivne mere i još jednom napominje da će sve propisane mere biti strogo kontrolisane od strane nadležnih inspekcija. Imajući u vidu da je i dalje na snazi proglašena epidemija od zarazne bolesti, od većeg epidemiološkog značaja, Gradski štab za vanredne situacije apeluje na sve građane da se pridržavaju svih preventivnih mera, u cilju zaštite od zarazne bolesti COVID-19 - neki su od zaključaka Štaba za vanredne situacije.

Skok broja obolelih, uzrok u fabrikama

Nagli skok broja obolelih u Vranju, uzrokovan je pojavom korone u ovdašnjim fabrikama. Od tog broja novoobolelih u ponedeljak ujutru 14 ljudi je iz Vranja, dvoje iz Surdulice. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, po rečima epidemiologa dr Slađana Stankovića, broj obolelih je bukvalno buknuo, ali najveći broj obolelih je iz privatne fabrike „Dodić“, odakle je još kod 10 radnika potvrđen korona virus.

- Poslali smo 280 nalaza, stiglo je 190, od tog broja najviše je iz privatne fabrike. Dva pacijenta su hospitalizovana u Nišu, dva sa težom slikom u ponovo otvorenoj kovid bolnici na Hirurgiji - kaže Stanković.

Pored nameštaja „Dodić“, korona je zabeležena i u fabrici „Deni stil“, zaražena je jedna radnica fabrike „Geox“, koja je obustavila rad do četvrtka. Takođe, još neka preduzeća redukovala su broj onih koji u ponedeljak rade.

Narod iznenađen, ali se ne plaši

Vranjanci su iznenađeni povratkom korona virusa, s obzirom da se većina njih i ranijih dana pridržavala mera kada je nošenje maski i rukavica u pitanju.

Takođe, proteklih dana, u ugostiteljskim objektima, radnjama, prevozu i pijacama, poštovane su mere prevencije. Sada je kontrola pooštrena, ali su ispred banaka i dalje veliki redovi. Vranjanci, čekajući kažu, da su oprezni, ali i da se nadaju da im korona neće nauditi.

U šali dodaju da 21 godinu žive sa osiromašenim uranijumom nakon bombardovanja, te da će i sa koronom naći način da se izbore.

Na odeljenjima vranjske bolnice trenutno su hospitalizovana 93 pacijenta obolela od virusa korona. Najveći broj novoobolelih su radnici fabrike nameštaja „Dodić“ iz Vranja, kaže direktorka ZC Vranje, Ljiljana Antić.

- Nakon otkrivanja žarišta u toj firmi, tokom vikenda je u Kovid ambulanti u ATD-u testirano 137 radnika i njihovih kontakata. Njih 44 je pozitivno, a čekamo rezultate za još nekoliko sumnjivih slučajeva – kaže Antić i dodaje da nisu tačne glasine da je "Simpo" novo žarište zaraze.

Prema njenim rečima, u reaktiviranoj Kovid 2 bolnici u zgradi stare Hirurgije, smešten je 41 pacijent.

Antićeva ističe da je ovaj objekat, nakon povećanog priliva pacijenata, reaktiviran u rekordnom roku, uz maksimalno zalaganje svih zaposlenih.

Nakon sinoćnjeg obilaska sve tri Kovid bolnice, navodi direktorka, konstatovano je da je većina većina pacijanata sa blagom kliničkom slikom ili su bez simptoma.

Osmoro hospitalizovanih ima blaži oblik upale pluća, a četiri su na kiseoniku.

Video: Vučić: Situacija u Vranju nije dobra, ali je nešto bolja nego juče

(S.T.)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budimir Milutinović

    18. maj 2020 | 14:05

    Ovd je , sada Vranje, a pre neki dan Leskovac (Jura) pre svega nebriga poslodavaca za zdravlje svojih zaposlenih. Niko se ne brine za uslove rada, autobuse za dolazak i odlazak sa posla, obezbeđivanje zaštitne opreme.

  • U Vranje nema laganje

    18. maj 2020 | 13:43

    Koliko god da je Kovid 19 opasna ovo za uranijum ima smisla, dnevno od onkoloških oboljenja imamo 45-50 smrtnih slučajeva. Trećina od toga neka je povezana sa osiromašenim uranijumom, malo li je!?

  • Sindikat

    18. maj 2020 | 13:29

    A gde je pečat ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA