"Lala Sosi asepsola nosi, kad se mazu da se ne zarazu": Goranove ilustracije nasmejaće vas do suza

 
  • 2

Ilustrator i dečji pisac Goran Novakov je na duhovit način predstavio epidemiju korona virusa, oslikavajući davno zaboravljene "kuvarice"

Goran Novakov, ilustracije, lala sosi asepsola nosi Foto: Facebook/Goran Novakov, Privatna arhiva

Šaliti se u teškim vremenima je neophodno, jer je humor nešto što rasteruje strah i deluje lekovito za dušu, mišljenja je dečji pisac i ilustrator iz Banata Goran Novakov koji je na duhovit način oslikao poruke u kojima se našalio sa epidemijom korona virusa.

Neke od njih poput "Lala Sosi asepsola nosi, kad se mazu da se ne zarazu", "Dok se virus smeje, stp'te se u kući, neće taj još dugo, od smeha će pući" i "Da je ovo sas koronom potrajalo Mile da l' i štrudle s razmakom bi bile?" postale su pravi hit na Internetu.

Na sve to, one su nacrtane kao "kuvarice", odnosno kao komad belog platna kakav se nekada kačio na zid u kuhinji, iznad šporeta, da ga domaćica ne isprlja dok kuva ručak.

"Kuvarice" su danas zaboravljene i potpune strane mlađim generacijama, ali ih je ovaj Banaćanin ponovo "oživeo" i na jedinstven način prikazao na društvenim mrežama.

Goran Novakov iz Novog Kneževca decenijama crta, odnosno piše, ali su tek za vreme epidemije korona virusa, njegove ilustracije postale viralne na Internetu.

- Kuvarice sam počeo da pišem tamo negde devedesetih,kao saradnik lokalnih novina. Razmišljajući šta bi pored karikatura mogao još da smislim, setim se da sam kao klinac obožavao da čitam TV kuvarice, koje je pisao Duško Radović, a ilustrovao ih Duško Petričić (moj omiljeni ilustrator). To je bio i još uvek je veliki izazov za mene kao pesnika i ilustratora. U tim novinama sam objavio nekih tridesetak kuvarica - priča Goran za Telegraf.rs.

Kaže i da se najpre ustručavao da objavi ove "korona kuvarice", ali da ga raduje što ipak jeste.

- Upoznati sve te divne ljude, dobiti toliko poruka podrške i pohvala je nešto neprocenjivo - kaže Novakov.

Iako su mnogi tokom epidemije negodovali bilo kakav vid šale sa opakim virusom, naš sagovornik kaže da je šaliti se neophodno jer humor rasteruje strah.

A na pitanje da li je teže osmisliti crtež ili tekst na "kuvarici", Goran kaže:

- Za kuvaricu je naravno najvažniji dobar tekst, igranje rečima dok ne dobijete pravu kombinaciju... Crtež treba samo da ga proprati i zaokruži u celinu.

Autor više knjiga

Goran Novakov je autor pet knjiga za decu, tri zbirke pesama, zbirke kratkih priča, ali i slikovnica o štetnosti narkotika duhovitog naslova "Sve su droge babaroge".

Dobitnik je nagrada "Neven" i "Plavi čuperak". Ilustruje tuđe i svoje knjige, ali je i slikar. Pravi skulpture i korpe od pruća. Radi u biblioteci u Novom Kneževcu.

Planira da jednog dana napravi i izložbu svojih crteža o korona virusu koje će svakako biti dokument jednog teškog perioda predstavljenog da duhovit način.

(D. S.)

Video: Pogledajte kako izgleda nova autobuska stanica u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA