Oni su i dalje najveći heroji u Srbiji: Aplaudiramo im, a oni od nas samo traže da ostanemo kod kuće

 
  • 4

Zdravstveni radnici su naši heroji jer se nedeljama bore protiv epidemije korona virusa, ne spavaju, rade dežurstva od po 24 sata, ne viđaju porodice, odvojeni su od svoje dece kako ih ne bi ugrozili

Crtež, lekari, lutka Foto: Privatna arhiva

Dok je većina prethodnih nedelja bila kod kuće, u karantinu, mnogi među nama nisu imali tu privilegiju. Morali su da rade, a opet, mnogi među nama im nisu dozvoljavali da "dignu glavu" od posla. Srpski lekari i medicinske sestre su, s pravom, postali oličenje borbe protiv korona virusa. Zaslužili su aplauz proteklih nedelja, ali i mnogo više. Mnogi od njih svoje porodice nisu videli dva meseca. Mnogi su sa svojih uobičajenih radnih mesta prebačeni u gradove koji su bili žarišta ili gde je bilo više potrebe za medicinskim osobljem. 

Tako je mnogo Užičana radilo u Beogradu. Užička "udarna pesnica" radi u takozvanim „Covid bolnicama“ na odeljenjima intenzivnog lečenja, sa najtežim, životno ugroženim pacijentima na respiratorima. Rad u „crvenoj zoni“ podrazumeva veliki rizik od zaraze, tako da se koristi kompletna oprema, skafanderi, naočare, duple maske, viziri… U pitanju je uskostručan posao koji zahteva maksimalnu koncentraciju jer i najmanja nepažnja može dovesti do infekcije virusom Covid 19, piše portal Užice oglasna tabla.

užički lekari Foto: Užice oglasna tabla

U KBC „Dragiša Mišović“: radili su i rade anesteziolozi (doktori): Rade Mijailović, Danijela Božović, Danijela Radović, Željana Čučković, Marina Gojgić, Ivana Bacotić, Branko Tešović, Violeta Dragićević, Danijela Popović, Nenad Đedović, Rade Slović.

U KBC „Zvedara“: anestetičari: Periša Petrić, Nikola Ćosić, Danijela Glavonjić, Bojana Blagojević, Radojka Stanić.

Periša Petrić Anestetičar Periša Petrić, Foto: Užice oglasna tabla

U KBC „Zemun“: Darko Jovanović, Ana Lončarević i Ivana Didanović

Na "prvoj liniji fronta" bile su i Kragujevčanke, doktorka Ružica Atanasković, epidemiolog i načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti i glavna sestra Vesna Radojević.

Od prvog trenutka pojave korone kod nas zajedno sa kolegom, laborantom Slavkom Grujoviće bile su u „pandemiji do grla” ali, bore se, ne daju (i time, sve nas) i iskreno se nadaju da će izdržati do kraja, piše Glas Šumadije.

Doktorka Ružica sa svojih punih 30 godina staža ističe da su epidemije, mada nikada ovakvog tipa, bivale i ranije, samo javnost nije toliko „obraćala pažnju na to”. A, onda se pojavo KOVID-19, prva epidemija u sto godina koja se proširila na ceo svet.

Kragujevački lekari Foto: Glas Šumadije

- Radili smo po ceo dan, nikada ispod 18 sati, plus smo imali dežurstva… Zvali su nas tokom noći kod kuća čim se pojavi pacijent u Kliničkom centru a mi odlazimo tamo na uzorkovanje, pričaju one naglašavajući da im nije bilo lako da po ko zna koji put „objašnjavaju ljudima koji su ih gledali sa nevericom da ne smeju da budu u kontaktu sa svojim porodicama i rođacima”…

Sreća u nesreći je što svi imaju veliko iskustvo u radu, doduše ne sa ovakvim tipom epidemije. Snašli smo se, to nam jasno „govori” broj obolelih u Kragujevcu, ko i da smo sve odradili krajnje profesionalno i ne štedeći sebe ni jednog trenutka, niko od nas, ističu one.

Zemun dens

Deset zdravstvenih radnika iz Doma zdravlja u Zemunu u jednom videu pokazali su kako izgleda trenutak kada se završi celodnevna smena tokom epidemije korona virusom.

Oni su na posao došli u 7 ujutro, a smena im se završila u 22 sata uveče.

Bujanovac dens

Neki su stres "lečili" plesom. Doktorka Jovana Antić i medicinska sestra Sonja Đorđević iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja u Bujanovcu izvele su takozvani "Foot shake Dance", karakterističan po tome što je kontakt ograničen samo na stopala.

Anesteziolozi nisu priučeni

Dr Radmila Miletović, anesteziolog u KBC "Dragiša Mišović", posvetila je post anesteziolozima, kako bi ukazala na to koliko su značajan i neraskivid deo jednog medicinskog sistema.

Lekari anesteziolozi Foto: Privatna arhiva

Kako je poručila, reč je o teškoj, odgovornoj i najpre nepredvidivoj delatnosti koja traži nadljudske napore, posebnu intuiciju i odlučnost da se izvrši zadatak i spasi život obolelog.

- Anesteziolog je neko ko mora imati pronicljive oči i dobre uši, veliki dar zapažanja, jasan i kritičan um, uz čeličnu volju, a ipak uz nju i toplo srce, koje razume i saoseća svaku bol. Možda sve ovo o anesteziolozima niste znali. Ne čudi me. Anesteziolozi su uvek daleko od pažnje najšire javnosti. Uspesi koje okolina ne vidi i kojih ni bolesnik nije svestan, posebna su draž za moje kolege - zaključila je ona.

Lekari anesteziolozi Foto: Privatna arhiva

Možda je najbolje ono što svi osećamo nacrtala devojčica (12) iz Niša, učenica Osnovne škole "Rradoje Domanović".

Zdravstveni radnici su naši heroji koji se već mesec dana bore protiv epidemije korona virusa, ne spavaju, rade dežurstva od po 24 sata, ne viđaju svoje članove porodice, odvojeni su od svoje dece kako ih ne bi potencijalno ugrozili. Na tome im nismo zahvalni samo mi, odrasli, već i deca koja na sebi svojstven način žele da im odaju prizanje za sve što čine za nas.

Na njenom crtežu prikazani su zdravstveni radnici sa zaštitnom opremom, uokvireni u srcu napravljenom od prstiju obolelog pacijenta.

Doktorka Danica Grujičić smatra da su nepravedno zapostavljene medicinske sestre:

Video: U Beogradu osvanuo bilbord podrške lekarima: Ovde rade naši heroji sa infektivne

(J.V.)

Video: Da li će se zadržati sunčano i toplo vreme ili nam sledi preokret?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    4. maj 2020 | 20:08

    Samo?Objasnite ljudima koji su ostali bez posla zbog virusa kako izgleda to "samo" ostati kod kuce bez primanja sa decom, ako ih imaju.Malo preterujete.

  • Miki

    4. maj 2020 | 23:21

    Njih treba nagraditi me samo povecanjem Plata vec I dodatno. Zasto povecanjem Plata lekarima fizijatrima.zubarima,ocnim, it'd Koji su sedeli kod kuca I primali platu zasto me povecaste platu onima Koji su radili za sve nas pekarima, grobarima,cistacima it'd.

  • JV

    5. maj 2020 | 05:23

    Smatraju ih herojima a samo su radili svoj posao. E sad što je bilo tako da nisu mogli da kažu " nema termina, pokušajte sledeći mesec " nego su morali da primaju sve, bez zakazivanja, pa gospodo lekari za to ste se školovali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA