Doktor Kon objasnio zašto su siromašne zemlje bolje reagovale u borbi protiv korone od bogatijih

 
 ≫ 
  • 20

- Teško je to do kraja precizno objasniti, ali taj socijalistički model u centar svega stavlja čoveka - objasnio je dr Kon.

Aleksandar Vučić, Predrag Kon Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone objasnio je u emisiji Hit tvit TV Pink večeras zašto su se siromašnije, socijalističke  zemlje bolje snašle u borbi protiv korona virusa od onih bogatijih. 

- To se uočava, i teško je  do kraja precizno objasniti, ali taj socijalistički model u centar svega stavlja čovekbjansiti ali taj socijalisti model je u centar svega stavlja čoveka. I čitav  sistem javnog zdravlja, čuvanja narodnog zdravlja, je slično postavljen u tim zemljama, gde su ti kapaciteti bili prilično snažni. Oni su počeli da se devastiraju od 90-tih a posebno posle reformi 2002. i 2003. godine  - kazao je dr Kon.

Dodao je da mi sada imamo potpuno novu situaciju.

- Ili ćemo se  opredeliti prema narodnom zdravlju u smislu bržeg reagovanja i tačnog reagovanja, ne čekati da prolaze slonovi  pored nas a mi se bavimo nekim sistnicama. To je trenutak.  Ovaj sistem, posebno javnog zdravstva, i takav kakav je bio, ipak je opstao. Pokazao je fleksibilnost i adaptiranost. To je ta liderska uloga - kazao je dr Kon.

Prema njegovim rečima svega toga ne bi bilo da nije bilo efikasne reakcije i uloge države.

- I, onda je to počelo da funkcioniše.  Ja sam jednom rekao da je bilo kao na trnju čekanje opreme, a kada je stigla, mi smo rekli da ćemo uspeti. Ovde je to bilo uspešno.

(Telegraf.rs) 

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    3. maj 2020 | 23:23

    Starletan.

  • Pera

    3. maj 2020 | 23:03

    Samo jedno pitanje,? Dali će narod Srbije biti prisiljen na vakcinisanje ( čipovanje) .Posto se isti zakon sprema u parlamentu Nemačke.Ko ne veruje neka proveri. DO 15.5 bi trebao da bude usvojen.

  • eNL

    3. maj 2020 | 23:51

    za doktora Kona...obavezno uvesti još jedan dodatni kanal na tv..more tek je počeo da se zabavlja...baš neki šaljivdjija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA