Kosjerić je pao, prvi slučaj korona virusa došao iz Požege: Zaraženi (33) bio u kontaktu sa 19 osoba

 
 ≫ 
  • 13

- Od početka vanrednog stanja vodili smo računa i nosili zaštitne maske i rukvice, a tek sad će disciplina svih nas biti čelična - kaže jedna meštanka

Kosjerić, nema koronavirusa Foto: Rina.rs

Posle skoro dva meseca od pojave korona virusa u Srbiji, Kosjerić je pao - u ovoj opštini u Zlatiborskom okrugu pojavio se prvi zaraženi Covidom-19, muškarac star 33 godine.

Sa njim je u neposrednom kontaktu bilo 19 osoba i svi su dobili rešenje za izolaciju, saznaje agencija RINA.

- Šest osoba je testirano iz te porodice i za sada je samo jedan pozitivan rezultat. Zaraženi muškarac ima blagu kliničku sliku i nakon urađenih analiza biće odlučeno da li će biti smešten na beogradski Sajam ili na Infektivnu kliniku - rekao je Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

Selo Mušići, koje se nalazi na granici sa Požegom, broji nekoliko stotina stanovnika, a virus je doneo muškarac upravo iz te susedne opštine. On je došao u poseti sestri i zetu, i kroz neposredan kontakt preneo zarazu.

- Mesto je malo, svi se međusobno poznajemo, ali i često srećemo. Uplašeni smo, ali se ipak nadamo da zaraza neće biti proširena dalje. Od početka vanrednog stanja vodili smo računa i nosili zaštitne maske i rukvice, a tek sad će disciplina svih nas biti čelična - kaže meštanka ovog sela.

Opština Kosjerić poslednja je u Zlatiborskom okrugu u kojoj je evidentiran prvi slučaj korona virusa. Dva meseca uspešno je odolevala, zahvaljujući odgovornom i savesnom ponašanju njenih građana.

Ekipa Telegrafa posetila je ovaj gradić početkom aprila, kada su se građani strogo pridržavali svih mera koje je donela Vlada Srbije iako nisu imali nijedan registrovan slučaj korona virusa.

Maske, rukavice i disciplina

Na naše pitanje zašto u Kosjerić virus Covid-19 nije ušao, meštani su uglavnom imali slične odgovore - maske, rukavice, pojačana higijena i disciplina.

- Mislim da su građani ovde disciplinovani. Dosta njih je na selu, siđu samo po potrebi, evo i ja sad, idem samo do banke - rekla je jedna meštanka.

- Ne izlazim napolje, samo kad moram i to je to - odgovor je druge sagovornice iz Kosjerića.

Kosjerić Foto: Telegraf

To je za Telegraf potvrdio i predsednik opštine Žarko Đokić.

- Od samog početka se pridržavamo svih mera koje je prepisala Vlada Republike Srbije. Narod je disciplinovan, kreće se samo ako ima neku potrebu do prodavnice, apoteke, poljoprivrednog gazdinstva - rekao je Đokić.

Tome je, kako je naveo, doprinelo i prisustvo policije.

Kosjeric korona virus mere prazne ulice Printskrin: Telegraf

- Patrole su u gradu, mislim da su ljudi i malo uplašeni, kazne su velike... Narod ne krši pravila, poštuju se propisi, sve je to u cilju zaštite građana - istakao je on i dodao da se ulice i trotoari prskaju svaki dan, odnosno dezinfikuju.

Na pitanje da li je Kosjerić spreman za koronu, predsednik ove opštine odgovara:

- Naravno. Dom zdravlja je spreman za tu situaciju, pridržavaju se svih mera.

Video: Bili smo u Kosjeriću dok nije bilo zaraženih: Ovako je to izgledalo

(Telegraf.rs/RINA)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    30. april 2020 | 12:03

    Dr. Kone napišite mere ili držite konferencije na turskom jeziku. Očigledno da srbi ne razumeju šta znači držati distancu, nositi maske i ne ići u posete kada im to saopštavate na srpskom. Večina sada razume samo turski zbog serija ili da konferenciju drži Soraja, Anabela, Kristijan i ostali ugledni gradjani koji imaju veći uticaj od vas.

  • Strsljen

    30. april 2020 | 12:19

    Kosjeric je pao? Ovo zvuci kao da neko likuje...

  • Ttttttt

    30. april 2020 | 12:27

    Da ste zabranili medjugradski saobracaj ne bi imali ni upola zarazenih koje trenutno imamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA