Beograd i Niš apsolutni rekorderi po broju obolelih, manji gradovi ohrabruju, a "džepovi" opominju

 
 ≫ 
  • 6

Praktično je korona virus potvrđen u gotovo svim gradovima naše zemlje

Beograd i Niš ostali su apsolutni rekorderi po broju potvrđenih slučaja oboljevanja korona virusom, kazala je danas na konferenciji za novinare doktorka Darija Kisić Tepavčević.

U Beogradu je, tako, laboratorijski potvrđeno 2.122 slučaja, što je udeo od 27,38 posto u Republici. U Nišu je potvrđeno 15,34 posto (1.189 slučaja).

Ostali gradovi, koji beleže broj potvrđenih veći od 100, a što pojedinačno čini između jedan i dva posto zaraženih su: Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor, Prokuplje, Smederevo i Novi Sad.

- Praktično ovaj virus je potvrđen u gotovo svim gradovima naše zemlje, ali se radi o manjem broju slučajeva i o sporadičnom obolevanju - kazala je dr Kisić Tepavčević.

Kako je dodao dr Predrag Kon, ohrabrujuće je to što se veći broj obolelih nalazi u manjim sredinama, a ne u velikim gradovima.

- U velikim gradovima imamo manje pozitivnih nalaza, nego po manjim mestima, što je epidemiološki jako dobro, jer upravo tamo gde je najveća gustina stanovanja i očekujućih kontakata tamo imamo manji procenat istraženih, i to onih koji imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima ili postoje neki razlozi zbog čega su ispitivani. Ako među njima ne nalazimo virus, to znači da ga je malo preostalo u cirkulaciji - kazao je Kon.

Inače, ono što se dešava u manjim mestima su "džepovi" epidemije, objašnjava Kon.

- Oprez i dalje postoji, jer nam se upravo u manjim mestima i posebno kroz  gerontološke centre pojavljuju tzv. "džepovi" osetljivih, gde ulazi virus i nekako nalazi način da preživi, upravo tražeći takve prostore - rekao je Kon.

Inače, u poslednja 24 sata u Srbiji registrovano je 227 novoobolelih, od ukupno 5.579 testiranih. Hospitalizovano je 2.470 osoba, a na respiratorima je njih 78.

U poslednja 24 sata preminula su još 5 pacijenta: tri muškarca i dve žene. Smrtnost je 1,98 posto.

Izlečeno je 1.292 ljudi.

Video: Stanje u procentima po pitanju obolelih: Iz Beograda 27 posto, iz Niša 15 posto

(M. B.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarita

    29. april 2020 | 17:16

    Sve te manje gradove oko Nisa koje nabrajate,svi oboleli su u Nisu. I onda Nis rekorder. Pa normalno. Kad ih smestate samo u Nis. Sramota!!!!!

  • Mile

    29. april 2020 | 16:13

    Beograd na 2 mil stanovnika ima 1% manji gradovi imaju veci %

  • Sandra XS

    29. april 2020 | 17:22

    Kakva je situacija u Obrenovcu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA