"Vatreno oko" dnevno na korona virus testira oko 2.000 uzoraka: Značiće nam i u budućnosti

 
 ≫ 
  • 2

Ovo je "laboratorija za budućnost" u kojoj će moći da se detektuju različiti infektivni agensi

U novoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije "Vatreno oko", otvorenoj početkom prošle nedelje, trenutno se obradi 1.000 uzoraka testova na Kovid 19, kaže direktorka te laboratorije Jelena Begović i dodaje da uzorci za sada stižu iz zdravstvenih ustanova sa područja Vojvodine i šireg regiona Beograda.

Begović navodi da je kapacitet "Vatrenog oka" do 2.000 uzoraka dnevno i da je prvog dana primljeno oko 90 uzoraka, ali da je taj broj porastao na 1.000 dnevno obrađenih uzoraka.

- Ulazimo u proces koji bi trebalo da ima kontinuitet. Novi uzorci nam stižu na svakih pola sata i kako se bude povećavao njihov broj, dostići ćemo i pun kapacitet - kaže Begović.

U novoj laboratoriji, donaciji Kine u borbi protiv virusa korona, za sada se obrađuju uzorci iz zdravstvenih ustanova iz Vojvodine i šireg regiona Beograda, a analiza traje između pet i pet i po sati.

- Sistem ima svoju propusnu moć što znači da se za pet sati ne obradi svih 1.000 pristigih uzoraka, već se radi deo po deo - navodi Begović.

Antitela, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Proces obrade ima tri faze, a prva je prijem uzoraka posle čega se vrši inaktivacija virusa toplotom kada se kesice sa uzorcima stavljaju u pećnicu zagrejanu na 70 stepeni. U drugoj fazi, objašnjava Begović, uzorci se vade iz kesica i ređaju na posebne stalke koji se prebacuju u posebnu laborotariju i ubacuju u robote koji izoluju RNK iz virusa.

Proces obrade uzorka završava se laboratorijskom tehnikom poznatom kao "real- time" PCR.

Begović naglašava da "Vatreno oko" nije namenjeno samo sadašnjem trenutku u kojem se svet bori sa pandemijom Kovida 19, već da je to "laboratorija za budućnost" u kojoj će moći da se detektuju različiti infektivni agensi.

- Ova laboratorija je i za naš zdravstveni sistem i za celu zemlju jako bitna, pogotovo za vremena koja dolaze. Kako stvari stoje, verovatno ćemo se još neko vreme baviti korona virusom, ali postoji mogućnost da se dogodi i neka druga, slična epidemija. Svaka zemlja treba da ima jednu ili više ovakvih laboratorija da bi bila spremnija za ovakve situacije - ističe Begović.

Laboratorija će, s jedne strane, biti centar za otkrivanje infektivnih agenasa, ali i naučno-istraživački centar čiji se podaci i analize mogu koristiti za istraživanja.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    29. april 2020 | 11:14

    Zasto ste u laboratoriji zaposlili kineske mikrobiologe? Koliko znam, laboranti umeju da testiraju, a mikrobiolozi, oni umeju puno toga...

  • ENA

    29. april 2020 | 10:43

    Bravo!Svaka cast !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA