Konačno lepe vesti iz Niša: 45 korisnika Gerontološkog centra ozdravilo i vraćeno u dom

 
 ≫ 
  • 2

Od od 184 korisnika Gerontološkog centra Niš, preminulo je 37 osoba, od čega je kod 33 bio potvrđen virus

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas na konferenciji za štampu da je 45 korisnika Gerontološkog centra u Nišu izlečeno i vraćeno u taj centar. Sa druge strane, doktor Predrag Kon kazao je kako je od 184 korisnika ovog GC-a preminuo 37, od čega je kod 33 bio potvrđen virus.

Privremena bolnica Dom učenika u Nišu sutra popodne će najverovatnije biti stavljena u fazu mirovanja. On je na konferenciji za novinare rekao da će to zavisiti i od testiranja pacijenata koje će biti obavljeno večeras i da će ta privremena bolnica biti stavljena u mirovanje, kao što je učinjeno u Hali "Čair", dezinfikovana i pripremljena ako slučajno opet za to bude potrebe.

Korona Srbia, konferencija Printskrin: Tanjug

Kako je kazao, Niš je bio preopterećen, jer je reč o prostoru na kome živi preko dva miliona stanovnika.

- Zbog toga je otvorena privremena kovid bolnica u Leskovcu, Sokobanji i priprepmale su se, po potrebi, u Zaječaru i Pirotu.

Najveći udar u Nišu bilo je iz Gerontoloških centara.

- U jednom danu oko 200 korisnika ove vrste socijalne zaštite transportovano je u Klinički centar. Imali smo svega 70 slobodnih kreveta u tom trenutku. Danas je slobodno preko 300 kreveta i preko 100 respiratora. Ne mogu da kažem da je borba sa kovidom u Nišu gotova, već da smo dobili dve bitke. U ovom trenutku nemamo tolika iskakanja i u kovid ambulanti u Domu zdravlja u Nišu brojke obolelih se kreću u domenu proseka za ostatak Srbije - rekao je Nedimović.

Klinički centar Niš, KC Foto: ATA Images

- Dodaću da je 45 korisnika Gerontološkog centra u Nišu izlečeno. Oni su vraćeni u Gerontološki centar i nalaze se u posebnih delovima, gde su zaštićeni i odvojeni od drugih korisnika.

On je dodao da zdravstveni sistem ovog okruga može da izdrži do kraja epidemije i da je u nišavskom i topličkom okrugu situacija znatno bolja nego pre 15 dana.

Domovi za stare najosetljivija mesta

Dr Predrag Kon rekao je da su gerontološki centri i dalje najosetljiviji i jedina mesta u kojima još može da bukne zaraza. Dodao je da noćas niko nije preminuo iz Gerontološkog centra Niš (državnog doma), ali da su od pet preminulih dvoje korosnici domova za stare. Jedna od njih je privatnog doma.

Konferencija Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

On je dodao da se povećava broj domova za stare u koje je prodro kovid19.

- Mi se još uvek nalazimo u epidemiji i daleko od toga da smo potpuno bezbedni, a najranijivija mesta su nam gerontološki centri i to su praktično jedina mesta gde može opet da nam se preokrene sitaucija - rekao je Kon.

Takođe, dr Kon je rekao da je od 184 iz GC Niš preninulo 37, od čega je kod 33 bio potvrđen virus.

- Danas niko nije preminuo iz GC Niša, već jedna osoba iz privatnog doma Eskulap - dodao je Kon.

Video: To je direktna pomoć coveka čoveku: Antitela u krvnoj plazmi nisu lek,već pomoćna terapija u lečenju

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA