Šef ruskog lekarskog tima u Beogradu: Ako hoćemo da oborimo koronu, jasno je šta moramo uraditi

 
 ≫ 
  • 9

Aminjev je iskoristio priliku i da pohvali srpske kolege, pa je za naše lekare rekao da su pravi profesionalci

Rustam Aminjev Foto: Printskrin RTS

Epidemiolog pukovnik Rustam Aminjev koji predvodi ekipu ruskih lekara govori za RTS o kovidu 19, merama Vlade Srbije, budućnosti... Kaže da ćemo uskoro pobediti virus ako se budemo pridržavali propisanih mera.

Šef ruskog tima u intervjuu za RTS kaže da su oni u Srbiji već tri nedelje i da od početka rade zajedno sa srpskim stručnjacima iz ambulanti, klinika i bolnica.

Kaže da su svuda naišli na razumevanje, da su davali preporuke i konsultacije i da su pratili epidmiološko stanje. Aminjev navodi i da su pružali neposrednu medicinsku pomoć pacijentima a utisci su mu odlučni i nada se da je njihova pomoć utisala na trenutno stanje u Srbiji.

- Krizni centar radi stalno 24 sata sedam dana u nedelji, stalno smo u kontaktu sa kolegama iz Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane. Pratimo stanje širom Srbije, pratimo broj obolelih, koliko je bolničkog osoblja obolelo, određujemo kakva nam je pomoć neophodna i nakon toga imamo sastanak sa kolegama iz Srbije na kojem određujemo u koji ćemo grad ići. Obišli smo 20 gradova, obilazimo opšte bolnice, domove zdravlja, gerontološke centre. Svi ovi objekti su veoma opasni za širenje virusa ako ima obolelih. Moramo da napravimo sistem kako se ne bi ovaj virus proširio - kaže ruski stručnjak.

Aminjev je izneo i svoju prognozu šta nas očekuje u narednom periodu.

- Moraju da se prate i ispoštuju mere koje je preuzela Vlada. Ako učinimo sve što se kaže u okviru borbe, svi zajedno ćemo ga oboriti, ne mogu reći u kom stepenu, ali ćemo ga oboriti... Za vreme pandemije moramo koristiti i maske i rukavice jer je to lična zaštitna oprema koja pomaže nama da sprečimo širenje virusa. Moram da kažem da je visok nivo stručnosti kod srpskih kolega, to primećujem i u zavodima, bolniciama, institutu. Moram da istaknem da su svi lekari stvarno profesionalci.

Video: Zoran Gojković: Iza nas je najteža noć, Negotin novo žarište, Niš pod kontorlom

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    25. april 2020 | 23:17

    Srbija prva izlazi iz vanrednog stanja sa realnim brojkama i stanjem.Ostali svi lazu.Srbija u ovakvom teskom stanju ima prijatelje a to je jako vazno

  • pero

    25. april 2020 | 22:35

    Donesite pomoc a ne donosite kao i uvek propagandu da vam se dive yu nostalgicari komunisti i Rusofili.

  • Mica

    26. april 2020 | 12:14

    Mi ,izgleda pre ove ,pandemije nismo znali , ili nismo htjeli ,da vršimo dezinfekciju, pa treba Rusi da nam to rade, ajd za javne površine i stambene objekte ,da nismo marili, ali da se u zdravstvenim objektima ,sad na tome potencira, to je van pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA