≫ 

"Online proba male mature ogroman iskorak u budućnosti obrazovanja u Srbiji"

Sumiranje uspešna tri dana testiranja učenika osmog razreda

  • 0
Nemački jezik danas otvara sva vrata Foto: Shutterstock

U petak je završena proba male mature za osmake, koja je trajala tri dana. Učenici su preko online platforme najpre polagali test iz srpskog jezika, potom iz matematike i, na kraju - kombinovani test. Ministarstvo prosvete, grupacija "Comtrade", nastavnci i učenici, funkcionisali su svi zajedno kao jedan veliki, uspešan tim.

To su pokazali i rezultati testova, ali i rezultati TeslaEDU platforme koja je za ovu priliku napravljena u roku od samo 15 dana, iako je u pitanju posao za koji je inženjerski predviđeno da se uradi za tri godine.

- Izuzetno sam ponosan na ogroman trud koji su Comtrade tim, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu demonstrirali u održavanju online testa za samoprocenu znanja. Cela TeslaEDU platforma je adaptirana i pripremljena za ovaj unikatan i izuzetno zahtevan poduhvat za samo dve nedelje - rekao je Veselin Jevrosimović, predsednik i vlasnik grupacije "Comtrade".

- Posle kratkog usporavanja sistema u prvim satima, kada je testu u istom trenutku pristupilo preko trećine ukupnog broja svih učenika 8. razreda u zemlji, naši inženjerski timovi zajedno sa organizatorima delovali su izuzetno brzo i sistem je do kraja testiranja funkcionisao odlično. Sa blizu 200.000 testova koji su urađeni preko platforme, TeslaEDU pokazao se kao sistem vredan poverenja i predstavlja ogroman iskorak u budućnosti obrazovanja u Srbiji - objašnjava Jevrosimović.

- Čestitke učenicima, nastavnicima i obrazovnim institucijama koji su uspeli da se brzo adaptiraju na promene koje već oslikavaju budućnost. Čestitke i kolegama iz Ministarstva PNTR, i Kancelariji za IT na jasnoj viziji i izuzetnim naporima da se ova inicijativa uspešno sprovede. Ponosan sam na Comtrade, što smo još jednom na sopstvenom primeru pokazali na koji način se brine o zajednici i dokazali da uz jasnu viziju, posvećenost i pravi tim ljudi - nijedan cilj nije nedostižan - popručio je predsednik grupacije "Comtrade".

Veselin Jevrosimović Veselin Jevrosimović Foto: Marko Jovanović

Testiranje pomaže učenicima da se spreme za završni ispit

Svrha ovog testiranja je da učenici steknu uvid da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i da u odnosu na rezultate probnog završnog ispita, po potrebi, dodatnu pažnju posvete određenim oblastima u okviru pojedinih predmeta.

Učenicima je svaki test bio dostupan 12 sati (8-20 sati), pa su mogli da mu pristupe u vreme kad tehnički ili drugi organizacioni ili porodični uslovi dozvoljavaju. Po pristupu testu, učenik je imao 60 minuta, odnosno 90 minuta za rad.

Rešavanju testa je moglo da se pristupi samo jednom. Povratnu informaciju o rezultatima testa svako učenik je mogao da vidi nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa.

Video: ITHS - škola u Srbiji koja je primenila sistem nastave u vanrednoj situaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA