Oglasio se Dom zdravlja Novi Beograd: Nema gužvi, testiraju se svi koji su za testiranje

 
  • 0

"Nema gužvi u čekaonicama, uzimamo briseve pacijentima"

Test, testiranje, rukavice, doktor, pacijent, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dom zdravlja Novi Beograd demantovao je tvrdnje pacijentkinje I.V, koju su preneli pojedini mediji, da u čekaonici kovid ambulante te ustanove čeka po 30 pacijenata.

Oni još navode da domovi zdravlja ne rade testiranje na virus korona, već da samo uzimaju briseve, tako da ne stoji tvrdnja da nemaju testove.

- Nemoguće je da u čekaonici istovremeno bude 30 pacijenata, jer smo za ceo dan od 7 do 22 sata, imali ukupno 50 pacijenata. Posao smo besprekorno organizovali i izlaganje riziku sveli na minimum - navodi se u saopštenju te zdravstvene ustanove.

Napominju da većina pacijenata čeka samoinicijativno u prostranom dvorištu ispred zgrade, tako da je fizički nemoguća gužva.

I. V. je , kako kažu, primljena u kovid ambulantu, urađen je pregled, laboratorijska dijagnostika, propisana terapija i zakazana kontrola.

- Pacijenti sa kliničkom slikom koju je imala ova pacijentkinja nisu predviđeni za testiranje u skladu sa protokolima, te iz tog razloga nije uzet bris - navode u domu zdravlja.

Podsećaju da domovi zdravlja ne obavljaju testiranje, već da samo uzimaju bris te da "ne stoji izjava pacijentkinje da joj je rečeno da nema testova".

- U prilog navedenom govori činjenica da smo tog dana uzeli uzorke od 29 pacijenata koji su bili na pregledu pre i posle ove pacijentkinje - navodi se u saopštenju.

I epidemiolog Predrag Kon preneo je novinarima informaciju iz Doma zdravlja Novi Beograd povodom primedbi jedne pacijentkinje na rad kovid ambulante u toj ustanovi.

- Pacijentkinja se 21. aprila javila u kovid ambulantu, gde je lekar prvo pregledao, zatim je urađena laboratorijska dijagnostika, nakon čega je prepisana terapija i zakazana kontrola za tri dana u skladu sa medicinskim indikacijama - naveo je Kon na današnjoj pres konferenciji saopštenje iz DZ Novi Beograd.

Video: Kon o medicinskoj zaštitnoj opremi: Postoje četiri nivoa, ovaj je najviši i evo kada se primenjuje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA