Info sistem Covid19 izložen 8 dana neovlašćenom pristupu: Lozinka do podataka bila javno dostupna

 
 ≫ 
  • 5

Sistem uspostavljen na osnovu odluke Vlade Srbije, namenjen je unosu, analizi i čuvanju podataka o svim građanima koji su testirani, oboleli i preminuli, kao i o građanima kojima je izrečena mera obavezne samoizolacije ili su upućeni u neku od privremenih bolnica, sa podacima o lokaciji

korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

Informacioni sistem Covid19, namenjen obradi ličnih podataka građana u vezi sa pandemijom korona virusa, bio je osam dana, od 9. do 17. aprila, izložen neovlašćenom pristupu na veb stranici, do koje se moglo doći gugl pretragom, saopštila je Share Fondacija.

Share navodi da je o incidentu obavestila nadležne organe, koji su pristup odmah onemogućili.

Fondacija je na svom sajtu navela da su korisničko ime i lozinka za pristup Informacionom sistemu Covid 19 bili dostupni na sajtu jedne zdravstvene ustanove i da su to ustanovili 17. aprila i odmah obavestili nadležne.

Za manje od sat vremena nakon njihove prijave obavešteni su, navodi se, da su preduzeti inicijalni koraci kao odgovor na incident, kao i da su se i sami uverili da stranica sa korisničkim imenom i lozinkom više nije javno dostupna.

Sistem uspostavljen na osnovu odluke Vlade Srbije, namenjen je unosu, analizi i čuvanju podataka o svim građanima koji su testirani, oboleli i preminuli, kao i o građanima kojima je izrečena mera obavezne samoizolacije ili su upućeni u neku od privremenih bolnica, sa podacima o lokaciji, navedeno je u saopštenju.

Poverenik: Nadzor zbog kompromitovanja podataka o obolelima

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka sutra će pokrenuti inspekcijski nadzor povodom komprovitovanja jednog dela podataka Informacionog sistema COVID-19 sa podacima obolelih građana, rekao je za Tanjug Poverenik Milan Marinović.

On je naglasio da je odmah po prijemu obaveštenja od Share fondacije o ovom slučaju, 17. aprila, kancelarija Poverenika reagovala i obavestila nadležne u Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje, nakon čega je opasnost od kompromitovanja ličnih podataka otklonjena.

- Ustanovili smo da je jednom delu podataka bio moguć pristup, jer šifre koje je RFZO dao domovima zdravlja radi provere pacijenata nisu bile zaštićene. Obavestili smo RFZO i opasnost od dostupnosti podataka neovlašćenim licima više ne postoji - napomenuo je Pocerenik.

Nakon što bude obavljen inspekcijski nadzor, utvrđiće se da li ima elemenata krivičnog dela ili prekršaja, ili nema odgovornosti.

U zavisnosti od toga, prema rečima Marinovića, kancelarija Poverenika će u skladu sa svojim ovlašćenima podneti ili krivičnu ili prekršajnu prijavu ili naložiti neku meru, mada je, kako kaže, prva mera uklanjanja opasnosti već preduzeta u petak.

(Telegraf.rs)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    20. april 2020 | 11:17

    Ljudi moji ! Pa koga briga za nase zdravlje,? Pa oni i vole da nas je manje! Pustiti ljude na sunce,ko se plasi nek ne izlazi.svako sebe cuva,a ovo zatvaranje je vrli stetno za psihu.kad poludimo lakse ce manipulisati sa nama.probudite se vise!!!!

  • Betmenova lepsa polovina

    20. april 2020 | 11:29

    Ma verovatno muva usla i na sajt... smejurija...

  • FANTOM

    20. april 2020 | 11:26

    Evo ja se upravo probudio i gledam kroz prozor kad gle pada kiša a sunca ni za lek. Čim završim sa komentarom nastavljam sa spavanjem u nadi kad se probudim da je to bio san a ne java.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA