Kalendar ukidanja mera: Šta će se i kad promeniti u Srbiji?

 
  • 75

Već od utorka ćemo moći sat duže da budemo napolju

Knez Mihailova ulica, kalendar Foto: Marko Jovanović, Pixabay

U Srbiji će posle Vaskrsa da se krene sa popuštanjem mera koje su uvedene zbog korona virusa, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Od potpune zabrana kretanja za penzionere i ukidanja gradskog i međugradskog prevoza do skraćenog radnog vremena prodavnica, zatvorenih restorana i tržnih centara - sve to je stalo u šest nedelja koliko traje vanredno stanje u Srbiji, koje je uvedeno u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Ali, prema najavama predsednika to bi od sledeće nedelje trebalo da se promeni.

21. april - Skraćenje policijskog časa i dozvola penzionerima za izlazak

Prva mera popuštanja biće skraćenje zabrane kretanja za sve građane i ona bi trebalo da stupi na snagu od 21. aprila, pa će policijski čas umesto od 17, počinjati od 18 časova.

Istog dana uvodi se izmena i kada su penzioneri u pitanju, pa će oni moći da izađu u šetnju u periodu od 18 do 01 čas posle ponoći, po pola sata i to utorkom, petkom i nedeljom.

Dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za građane starije od 65 godina ostaje nepreomenjeno.

- Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze napolje u tom periodu - najavio je predsednik Srbije.

21. april - Otvaranje zanatskih radnji

Građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade "punom parom", a od utorka počinje i otvaranje zanatskih radnji. Počeće da rade obućari, krojači, automehaničari, prodavnice tehničke robe, građevinskog materijala...

27. april - Kreće otvaranje pojedinih radnji i salona, uz posebno pravilo

Druge radnje biće otvorene od 27. aprila ako imaju manje od 300 kvadrataTu ulaze frizerski saloni i saloni lepote, teretane, ali će za njih morati da bude obezbeđena posebna zaštita i plan je da oni počnu sa radom do 4. maja.

4. maj - Otvaranje hotela, tržnih i turističkih centara 

Od 4. maja bi trebalo da bude ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj, a potom se očekuje i odtvaranje tržnih i turističkih centara i hotela.

- Očekujem da hoteli, banje, tržni centri, restorani, i Aerodrom počnu sa radom do 11. maja - rekao je predsednik Vučić.

11. maj - Počinju da rade fabrike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će fabrike početi da rade od 4. ili 11.maja.

- Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo - poručio je on za TV Pink.

Podsetimo, vanredno stanje na teritoriji cele Srbije uvedeno je 15. marta, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom i iste večeri je stupilo na snagu. Odluku je saopštio je na konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić, nakon što je održao niz sastanaka sa službama bezbednosti, poglavarom SPC i predstavnicima dva krizna štaba, koji učestvuju  u borbi protiv korona virusa.

Od ove bolesti tokom ovih 6 nedelja obolelo je 5.994 osoba, a preminulo njih 117, dok je broj izlečenih 637.

Video: U Beogradu puste ulice: Brankov most

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    18. april 2020 | 23:42

    Otvaranje frizerskih salona,teretana,jozela itd... za to je previše rano,ako je epidemika uopste i postojala

  • Jelena

    19. april 2020 | 02:52

    Čekaj! Nešto mi nikako nije jasno! Od totalnog karantina od četiri dana, odmah nakon toga skoro sve se otvara, pritom, navodni virus kako se stalno piše ni za pedalj popustio nije. Nešto mi tu ne štima!!! Nikako...

  • Уффф што сам љут и бесан на власт

    19. april 2020 | 06:09

    Изеш корону, пада рејтинг, укидај све ! Из крајности у крајност. Ни нормално ни одговорно понашање.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA