Srbija praznuje Uskrs, ali kod kuće: Od utorka sledi kraći policijski čas

 
 ≫ 
  • 92

Policijski čas pred Vaskrs počeo je u petak u 17 časova i trajaće do utorka, 21. aprila u 5 časova

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 5.994

* Broj preminulih u Srbiji: 117

* Preminulo je pet lekara i 4 pripadnika MUP

* Najviše preminulih imalo je od 60 do 69 godina

* Na respiratorima se nalazi 122 osobe

* Slabljenje virusa očekuje se krajem maja

* Testirano 32.566 osoba

* Blace je novo žarište korona virusa u Srbiji

* Policijski čas pred Vaskrs počeo je u petak u 17 časova i trajaće do utorka, 21. aprila u 5 časova

* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana

* Stariji građani moći će da prošetaju triput nedeljno, od sledeće nedelje

* Deca sa autizmom moći će da izađu da prošetaju kada požele

* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima

* Ukinut je javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike

* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

* Zaraženo 533 zdravstvenih radnika i oni će, zajedno sa zaraženim pripadnicima vojske i policije, sa lakšim simptomima biti smeštani u banje

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

00:15 Ovako je izgledalo otpuštanje pacijenata iz Niša

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da su danas iz Kliničkog centra u Nišu puštena 63 pacijenta koji su ozdravili od virusa korona, četvoro iz privremene bolnice Studentski dom, 20 iz hale Čair, a očekuje se otpuštanje još 11 pacijenata iz hotela Radon.

00:00 Patrijarh Irinej služi Vaskršnju liturgiju, u hramu nema vernika 

Vaskršnja liturgija počela je oko ponoći u krpti Hrama svetog Save na Vračaru, a predvodi je patrijarh srpski Irinej.

Liturgija na Vaskrs se prvi put služi bez vernika zbog policijskog časa koji je uveden kao mera u zaštiti od širenja epidemije kovida19 .

21:45 Između 4. i 11. maja počinje otvaranje kafića i restorana

Restorani i kafići će biti otvoreni u periodu između 4. i 11. maja, ali da će morati da se poštuju mere za sprečavanje virusa.

- Očekujemo za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, konotrolisano otvaranje aerodroma, restorana i kafića, planiramo otvarnje između 4. i 11 . maja. Ali tu ćemo isto morati da pravimo distancu u restoranima. I od 3. maja su povoljni vremenski uslovi - rekao je Vučić gostujući na Pinku.

21:00 Vučić najavio skraćenje policijskog časa

Prva mera će biti skraćenje policijskog sata za sat vremena i on će počinjati od 18 časova. Penzioneri će od utorka imati od 18 do 01 sat mogućnost da izaberu pola sata za sebe da izađu u šetnju i to utorkom, petkom i nedeljom - rekao je predsednik.

Policijski čas u Beogradu Foto: Tanjug/Tara Radovanović

20:29 Galenika proizvela hlorokin, lek koji se koristi u borbi protiv korona virusa

Galenika je proizvela lek hlorokin, koji se koristi u borbi protiv korona virusa, i on će od utorka biti u upotrebi, saznaje Telegraf.

U Galenici je, kako nam je rečeno, proizvedeno 372.000 tableta ovog leka, a supstanca za njegovu proizvodnju je pre dva dana stigla u Srbiju.

20:12 Pet novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

 
 
 
View this post on Instagram
Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 18. април 2020. године: ⠀⠀⠀⠀ 5 - Новооболелих особа у већински српским срединама. Укупно је до данас оболело 76 лица, 11 је излечено, 2 особе су преминуле. Оболели су из Косовске Митровице (31), Звечана (19), Лепосавића (9), Зубиног Потока (17). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (20), Студентски центар Косовска Митровица (34), КЦ Ниш (1), КЦ Крагујевац (4), КБЦ ''Др Драгиша Мишовић'' Београд (2), КЦ Србије Београд (1), Београдски сајам (1). ⠀⠀⠀⠀ - У Зубином Потоку 4, а у Звечану 1 новооболело лице. Имамо 7 излечених лица, 3 из Косовске Митровице и 4 из Звечана. У COVID амбуланти ДЗ у Лепосавићу тестирана су 4 лица са респираторном инфекцијом. У Зубином Потоку тестирано је 5 лица, док се 125 лица налази у самоизолацији. У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа било је 3 прегледа у COVID-19 амбуланти. ⠀⠀⠀⠀ - Радимо на утврђивању контаката свих заражених лица. ⠀⠀⠀⠀ - У општини Гњилане набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове грађанима. Јуче смо посетили општину Пећ, доставили неопходан санитетски материјал и организовали едукацију коју је одржао епидемиолог из ИЗЈЗС ''Др Милан Јовановић Батут''. Такође смо за енклаве Пећ, Ораховац и Обилић обезбедили неопходне лекове. У Лепосавићу смо успешно одговорили на 188 захтева за набавку лекова и хране. У општини Косовска Каменица набавили смо и поделили лекове за 115 лица и заштитне маске. Обезбеђено је и слободно кретање пољопривредницима ради обављања неодложних пољопривредних радова. У Истоку смо поделили пакета помоћи за угрожене породице, лекове, заштитне маске и рукавице. У Новом Брду смо поделили јаја поводом долазећег Васкрса. У социјално угроженом насељу у Грачаници и данас смо обезбедили хлеб за 50 породица. ⠀⠀⠀⠀ - Пуштена у рад привремена COVID-19 болница у КБЦ Приштина са привременим седиштем у Грачаници.A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić saopštio je danas da je registrovano pet novih slučajeva korona virusa u većinski srpskim sredinama na teritoriji KiM, čime je ukupan broj obolelih u tim delovima pokrajine dostigao 76.

19:35 Kako izgleda Beograd tokom najdužeg policijskog časa?

Beogradske ulice danas su prazne, a parkovi pusti zbog policijskog časa koji je počeo u petak od 17 časova i traje do utorka u 5 sati ujutru.

19:11 U Rumi krenula masovna proizvodnja hirurških maski

 
 
 
View this post on Instagram
Krenula masovna proizvodnja hiruških maski u našoj Rumi. Živela Srbija!A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

18:45 U Novom Pazarujoš osam pozitivnih, ukupno 54

U Novom Pazaru od 45 ispitanih uzoraka osam pacijenata pozitivno je na korona virus, saopštio je Zavod za javno zdravlje u tom gradu.

Na današnji dan ukupno je potvrđeno prisustvo korona virusa kod 54 osobe u Novom Pazaru.

17:00 Ruski vojni stručnjaci dezinfikuju u Beogradu

Mobilni timovi jedinica atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije i vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije danas su na teritoriji Beograda prvi put zajedno angažovani na sprovođenju mera u cilju sprečavanja širenja virusne infekcije kovid-19.

Oficir za saradnju sa ruskim jedinicima major doktor Negovan Ivanković istakao je da ABHO timovi vojski Srbije i Rusije rade na sprovođenju mera dezinfekcije domova zdravlja i zdravstvenih ustanova širom Srbije.

16:26 Kakvo je stanje zaraženih pacijenata iz Gerontološkog centra u Nišu?

Većina korisnika Gerontološkog centra u Nišu, koji su zaraženi korona virusom, su smešteni u Kliničkom centru u Nišu imaju blage simptome, ili nemaju simptome, ali su hospitalizovani iz predostrožnosti s obzirom na njihove godine i što imaju hronična oboljenja kazala je na današnjoj konferenciji za novinare povodom najnovijih podataka u vezi epidemiološke situacije Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

16:00 Sutra bez konferencije za medije u 15 časova

Na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je da se sutra epidemiolozi i doktori neće obraćati građanima, već će najnoviji podaci u vezi sa korona virusom u našoj zemlji biti postavljeni na sajtu  www.covid19.rs.

15:40 Kon objasnio da li ćemo moći na letovanje ove godine

Treba biti oprezan sa planiranjem letovanja, a jasno je da ćemo imati neki nivo preporuke, rekao je dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje da li ćemo ići na odmor.

Covid 19, Korona Srbija, konferencija Printskrin: Tanjug

On je naglasio da će posle Uskrsa biti ublažavanja mera, ali o letovanju nije imao optimistične prognoze.

15:35 Tačan broj obolelih po bolnicama

15:31 Menja se vreme kretanja za penzionere

Na osnovu podataka koje smo danas pročitali, blizu smo 3.500 testiranja u toku dana, imamo bolju situaciju i sad se sve vidno poboljšava. Počinje i preispitivanje o popuštanju mera vanredno donesenih - rekao je dr Predrag Kon.

- Nije potpuno ista situacija u svim delovima Srbije - oko Niša, Prokuplja i Aleksinca i dalje imamo veći procenat pozitivnih od svih koji su testirani, a u Beogradu je u jednom danu svega 6,2 posto bilo pozitivno. U Vojvodini je isto značajno smanjeno, pa dolazi na red popuštanje mera.

15:20 Broj preminulih u Srbiji porastao na 117: Čak 80 njih su muškarci

Za poslednja 24 sata u Srbiji je zabeleženo sedam smrtnih slučajeva. Od posledica korona virusa u tom periodu preminule su četiri osobe muškog i tri osobe ženskog pola.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Ukupan broj preminulih je 117, a procenat smrtnosti 1,95 posto. Osamdeset preminulih su muškarci, 37 osoba su ženskog pola.

15:00 Nov presek stanja obolelih od korona virusa u Srbiji

Na redovnoj konferenciji za medije u 15 časova, saopšten je nov presek stanja kada je u pitanju broj zaraženih korona virusom u Srbiji.

- U Srbiji je od korone umrlo još 7 osoba u poslednja 24 sata, a na respiratorima se nalazi njih 126 - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Korona virus potvrđen je kod još 304 osoba. Ukupan broj obolelih sada iznosi 5.994. Kada su zdravstveni radnici u pitanju, broj testiranih je 6.795, od čega je njih 642 pozitivno.

14:29 U Rasinskom okrugu zaraženo 212 osoba, 27 osoba u Hali sportova

Na teritoriji Rasinskog okruga do danas je zvanično virusom korona zaraženo ukupno 212 osoba, od kojih najveći broj u Kruševcu - 168, a u novoformiranoj privremenoj bolnici za pacijente sa lakom kliničkom slikom - Hala sportova u Kruševcu, trenutno je 27 pacijenata.

Osim u Kruševcu gde je 168 osoba pozitivnih na virus korona, u opštini Varvarin pozitivno je 19, u Aleksandrovcu 11, Ćićevcu 8, Trsteniku četiri, dok je na području opštine Brus dve pozitivne osobe.

Prema poslednjim podacima o broju preminulih od posledica virusa korona, na teritoriji Rasinskog okruga ukupno je preminulo 18 osoba i to 14 muškog, a četiri ženskog pola. Najveći broj preminulih je sa teritorije grada Kruševca - 11 osoba, zatim šest sa teritorije Varvarina i jedna osoba sa teritorije Ćićevcu.

Prema rečima načelnika operativnog sektora Opšte bolnice Kruševac i rukovodioca u privremenoj bolnici za pacijente sa lakom kliničkom slikom - Hali sportova u Kruševcu Saše Zajića, nalazi se 27 pacijenata sa teritorije celog okruga i to 14 ženskog i 13 muškog pola. Najmlađi pacijent, kako je rekao Zajić, je 2003. godište, a najstariji 1954.godište.

14:18 U Smederevskoj Palanci 13 kažnjeno zbog okupljanja

Policija u Smederevu u Odeljenje Prekršajnog suda u Smederevskoj Palanci sproveli su 13 osoba zbog kršenja zabrane okupljanja više od dva lica na javnom mestu ili otvorenom prostoru.

Policija je u petak obilaskom sela u okolini Smederevske Palanke zatekla dve grupe od po osam i pet muškaraca, koji su na javnim mestima konzumirali alkohol, saopštila je Policijska uprava Smederevo.

Svi su sprovedeni dežurnom sudiji za prekršaje u Smederevskoj Palanci, koji im je, po skraćenom prekršajnom postupku, izrekao novčane kazne od po 70.000 dinara.

14:14 U Šumadijskom okrugu novih pet slučajeva, svi iz Kragujevca

U Kragujevcu, prema rezultatima testiranih briseva, još pet osoba je pozitivno na virus korona, dok u ostalim opštinama i gradovima Šumadijskog okruga nema novih potvrđenih slučajeva, saopštio je direktor IZJZ Kragujevac Dragan Vasiljević.

Ukupno pozitivnih pacijenata u Šumadijskom okrugu do sada, na osnovu obrađenih briseva, je 77, od čega u Kragujevcu 55, Aranđelovcu 14, Topoli tri, Rači tri i Batočini dva.

Od početka epidemije virusa korona u Srbiji, u Šumadijskom okrugu je, kako dodaje Vasiljević, ukupno uzorkovano 1.099 pacijenata. Juče je u Batajnicu poslat 81 uzorak briseva, a u kućnoj izolaciji se nalazi 1.753 osobe.

14:00 - Sahranjen doktor Miodrag Lazić

Doktor Miodrag Lazić, koji je preminuo od posledica korona virusa, sahranjen je danas, a građani koji nisu mogli da prisustvuju sahrani odali su mu pošasta aplauzom i puštanjem "Marš na Drinu".

Građani istočnog Srajeva su ga ispratili pljeskom, vatrogasci su sirenama po Republici Srpskoj takođe odali odali počast preminulom doktoru.

13:59 Avion Er Srbije vratio još 136 naših građana iz Frankfurta

Avion Er Srbije A319 iz Frankfurta sleteo je u Beograd sa 136 naših građana koje je vratio u zemlju, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji.

Avion je sleteo u 13.33 sata, objavio je beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Avion Er Srbije A320, koji je jutros stigao iz Kine sa medicinskom opremom, ponovo je nešto pre 13 sati odleteo za Kinu.

Air Serbia Foto: Shutterstock

13:56  Raste broj obolelih u Jablaničkom okrugu: Obolelo još 39, ukupno pozitivnih 146 osoba

U Jablaničkom okrugu na osnovu novih pristiglih rezultata još 39 osoba je pozitivno na virus korona, što čini da je ukupno do sada u tom okrugu obolelo 146 osoba.

Kako je naveo direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitirijević, među novoobolelima ima osoba iz Leskovca, Vlasotinca, Brestovca…

Do sada je u covid bolnici u Leskovcu hospitalizovano 150 pacijenata i sedmoro novih sa simptomima virusa korona. Od 60 koji su poslednji testirani 21 pacijent je bio negativan.

- Danas su ponovo testirani i rezultati su poslati za Beograd. Ako budu bili negativni, otpuštaju se iz bolnice - kazao je Dimitrijević.

Trenutno se čekaju rezultati za 45 novih uzoraka.

13:54 Još jedna osoba pozitivna na virus koronau Ljigu, ukupno dve

Još jedna osoba iz Ljiga zaražena je virusom korona, što čini da je u toj opštini do sada ukupno potvrđeno za dve osobe da su pozitivne na virus korona.

Po nalogu epidemiologa u samoizolaciju poslato je 17 osoba, a opština Ljig preduzima sve mere za sprečavanje širenja virusa korona.

Dezinfekcija javnih ustanova i javnih površina vršena je u četvrtak, dok će danas biti ponovljena. Prioritetno će biti urađena dezinfekcija zgrade Doma zdravlja, a obavljaće se i detaljno pranje i dezinfekcija ulica u naseljenom mestu Ljig, prenosi Glas zapadne Srbije.

13:30 Koliko imaju godina preminuli od korona virusa u Srbiji: COVID 19 uzeo i tri veoma mlada života

U Srbiji je korona virus odneo 110 života, a najviše preminulih je, prema najnovijim podacima sa sajta covid19.rs, je u uzrasnoj grupi od 60 do 69 godine. U toj grupi preminulo je 35 osoba. COVID 19 odneo je i tri veoma mlade osobe koje su imale od 30 do 39 godina.

Preminuli, statistika Foto: covid19.rs

13:25 Sahranjen vaskularni hirurg Dragan Marković (62)

Na večni počinak danas je ispraćen vaskularni hirurg Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Dragan Marković (62).

On je sahranjen na Centralnom groblju u Beogradu.

Prof. dr Dragan Marković Foto: stetoskop.info

12:58 Korona virus odneo sedmu žrtvu u Čačku: Preminuo muškarac koji je danima bio na respiratoru

Muškarac star 73 godine koji je danima bio u teškom zdravstvenom stanju i priključen na respirator, preminuo je u čačanskoj bolnici i to je sedma žrtva koju je za mesec dana odneo korona virus.

Tokom prethodnog dana pristigli su rezultati 54 brisa, pri čemu su u Čačku izolovana četiri novootkrivena, a u Gornjem Milanovcu jedan.

12:42 Pre samo 2 meseca Užičani poslali 20.000 maski u Kinu, a danas se dobro dobrim vratilo

12:15 Pacijenti u Ćupriji do utorka bez dijalize, nadležni tvrde da su sve organizovali

11:53 Uhapšeno 12 ljudi u selu kod Petrovca na Mlavi: Pravili žurku na otvorenom na Veliki petak

11:41 Mlada medicinska sestra iz Niša rodila dete pa saznala da ima korona virus

Među 21 Nišlijom koji su sinoć napustili Privremenu bolnicu u hali „Čair“, najsrećnija je bila tridesetogodišnja medicinska sestra Danijela Stojanović, jer se nakon šesnaestodnevne izolacije, vratila svom tek rođenom sinčiću Andriji. Ova mlada žena saznala je da je pozitivna na korona virus šest dana posle porođaja, pa je morala da napusti mališana za koga je na svu sreću utvrđeno da nije zaražen.

Video: Napuštanje Hale Čair: Aplauzi za porodilju

11:30 Pet novoobolelih na severu Kosova

Novih pet slučajeva obolelih od koronavirusa zabeleženi su na severu Kosova od kojih su 4 lica zaražena u Zubinom Potoku i jedno u Zvečanu, pa je ukupan broj dostigao cifru od 76, navodi se u saopštenju Opštinskog štaba za vanredne situacije.

11:00 Doktor iz Ćuprije pobedio koronu, 20 dana se borio za život: Piješ vodu, a ne znaš šta piješ

10:40 U 14 časova Srbija se oprašta od ratnog hirurga dr Miodraga Lazića

Dr Miodrag Lazić, čuveni ratni hirurg, preminuo je 14. aprila, a njegova smrt odjeknula je celim regionom. Republika Srpska i Srbija ga nisu zaboravile, a u njegovu čast puštan je Marš na Drinu, po njegovoj poslednjoj želji. I danas u 14 sati će se Nišlije oglasiti pesmom Marš na Drinu iz svojih domova, budući da je na sahrani dozvoljeno da bude samo uža porodica.

Oni pozivaju Srbiju i Republiku Srpsku da se pridruže njima, kako bi na dostojanstven način bila ispraćena veličina od čoveka, čuveni dr Lazić, preminuo od korona virusa.

Video: Poslednji pozdrav za doktora Lazu: Nišlije se uz Marš na Drinu oprostile od omiljenog lekara

Njemu u čast napisana je i pesma koja tera suze na oči i svima onima koji ga nisu poznavali:

"Ne mareći za svoj život, bolničke je stvar’o sobe, njega pamte i pamtiće Republike Srpske obe"

10:20 U Srbiju sleteo još jedan avion sa medicinskom opremom

10:27 Najmlađi pacijent na Sajmu ima samo tri godine

Koordinator privremene bolnice na beogradskom Sajmu za smeštaj pacijenata zaraženih virusom korona sa lakšom kliničkom slikom, potpukovnik Veljko Milić izjavio je jutros da je na Sajmu trenutno smešteno 419 osoba. Više o tome čitajte klikom na ovaj link

10:00 Dr Kon otkrio labavije mere za posle Uskrsa: Tri puta nedeljno šetanje tokom policijskog časa

U narednom periodu očekujemo smanjenje aktivnosti virusa - rekao je dr Predrag Kon u uključenju uživo na TV Prva, gde je do detalja otkrio tačno kako će biti smanjene mere koje su do sada na snazi.

Kod nas postoje mere koje se ne primenjuju u ostalim delovima sveta, mi kažemo da smo zaštitili naše starije, merama koje smo preduzeli. Čim se otvori vikend, svi će potrčati napolje jer žele da se druže.

Jako je bitno da ukidanje mera ne dovede do ponovnog buđenja virusa i novog talasa. S druge strane i dalje treba da postoje preporuke, veliko je pitanje koliko će se one poštovati. Pratićemo situaciju, svuda se u svetu ljudi slažu oko toga da je jako važno postupno skidati mere i vraćati se u normalan život. Mi smo svesni da nam kolektivni imunitet nije ravnomerno raspoređen i da o tome moramo da razmišljamo u bliskoj budućnosti - rekao je dr Kon.

Konferencija, KZŠ, Korona Srbija, Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

9:22  "Sveštenstvo će služiti liturgiju, a vernici će po svojoj savesti odlučiti da li će doći ili ne"

Protojerej Jovan Milanović, rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima koji je prethodno prisustvovao službi u crkvi Svetog Nikolaja u Sremskim Karlovcima, kazao je da su sva bogosluženja koja se dešavaju van policijskog časa prilagođena da budu ranije održana, da mogu vernici da dođu.

U subotu će služba će biti u osam sati ujutro i u nedelju u devet sati, kaže on, a na konstataciju Tanjuga da je policijski čas i na snazi preporuka Vlade Srbije crkvama i verskim zajednicama da se verski obredi obavljaju bez prisustva vernika, protojerej Jovan odgovara da će "sveštenstvo služiti liturgiju, a vernici će po svoj savesti odlučiti da li će doći ili ne".

Veliki petak, Vernici, Crkva Svetog Marka, Beograd Foto: Tanjug/Zoran Žestić

8:52 Još dvoje zaraženih u Zlatiborskom okrugu

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 35 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je dvoje pozitivno na novi korona virus (COVID-19) – oboje je iz Užica.

Od početka epidemije do danas testirano je 603 osobe, a ukupno je potvrđeno 73 slučaja infekcije.

8:44 Pacijenti do utorka bez dijalize, iz bolnice u Ćupriji poručili da imaju ekipu za hitne slučajeve

Bubrežni bolesnici koji idu na dijalizu u Opštu bolnicu u Ćupriji, a radi se o pacijentima iz celog Pomoravlja, moraće da čekaju do utorka. Pacijenti su u strahu hoće li do tada preživeti.

- Sedam godina tri puta nedeljno idem na dijalizu da bih mogao da živim. U petak smo dobili obaveštenje da dijaliza neće raditi do utorka! Juče sam išao poslednji put, a 30 pacijenata u sredu. Svi mi koji imamo ovakav zdravstveni problem, ja posebno jer sam lekar, znamo da posle tri dana bez dijalize ulazimo u kritičan period, a čekanje od pet dana i više je smrt.

- Objašnjeno je da se na dijalizi čekaju rezultati testova na korona virus za medicinsko osoblje i pacijente. Prethodne dijalize su nam već skratili, ali ovo je sada nezamislivo. Osećam se kao da sam otpisan, nikada u životu ne samo da nisam bio u ovakvoj situaciji več nisam ni u najgorim košmarima mogao da pomislim da će se ovako nešto desiti - kaže dr Slobodan Milošević iz Despotovca za infocentralu.

Ćuprija, korona virus Foto: ATA Images

8:33 Pojačana kontrola na Tari: Policija proverava da li se krši zabrana kretanja

Policija je u pojačanoj kontroli poštovanja mera okupljanja većeg broja ljudi kao i mere zabrane kretanja tokom policijskog časa, saznaje Prvi portal od meštana na Sokolini i Oluši.

Kako su rekli, već od petka na širem području Tare bio je primetan veći broj policijskih patrola od uobičajenog.

8:10 Kraj školske godine krajem maja, tri datuma za probu male mature

8:00 Iz hale Čair juče otpušten 21 pacijent

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je iz privremene bolnice u hali Čair juče otpušten 21 pacijent, dvoje u toku dana, a sinoć još 19.

Kod ovih pacijenata urađena su dva uzastopna testa koja su pokazala da su negativni na korona virus čime su ispunjeni uslovi da su izlečeni i upućeni su kući na dalji oporavak, rekao je Bulatović za Tanjug.

- Raduje nas da ćemo i narednih dana imati veliki broj testiranja, i ocekujemo da danas najmanje tridesetak pacijentata bude otpušteno kući tako da ima i lepih vesti i nadamo se da će takvih iz Niša biti sve više. Juče su se stekli uslovi da budu otpušteni iz hale Čair, a ocekujemo da danas bude i iz drugih privremenih bolnica - rekao je Bulatović.

On je zahvalio ministru Branislavu Nedimoviću i saradnicima na obezbeđivanju velikog broja testova, brze procedure i sprovođenja dobijanja rezultata kako onih kod kojih se konstatuje prisutsvo virusa tako i onih kada se steknu uslovi da dolazi do izlečenja.

7:45 U Rasinskom okrugu 190 slučajeva zaraženih korona virusom

Rasinski okrug je jedan od najtesiranijih okruga. Broj zaraženih je ovakav - u Kruševcu 152, u Varvarinskoj optšini 18, u Ćićevcu 8, Aleksandrovcu 6, Trsteniku 4, Brus 2. Prvi slučaj zaraženih pojavio se u gerontološkom centru, jedan broj pacijenata prevezen je u tercijarnu ustanovu, ali se još ne zna u koju, rečeno je na RTS-u.

7:30 Raste broj zaraženih u Boru

Na području Timočke krajine, u Zaječarskom i Borskom okrugu potvrđen je 181 slučaj zaraženih korona virusom. Najviše ih je u Boru, gde su potvrđena 73 slučaja zaraze. Broj zaraženih naglo je skočio jer su se čekali rezultati velikog broja testova.

Kako je prošao petak

U Srbiji je u petak u 17 sati počeo najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do utorka u 05.00 časova ujutru, ukupno 84 sata.

Tako će najduža zabrana kretanja, kao mera u borbi protiv epidemije virusa korona, trajati tokom vaskršnjih praznika, u subotu, nedelju na sam dan Vaskrsa, i drugog dana, u ponedeljak.

Za štićenike Doma za odrasle ometene u razvoju u selu Trbunje nadomak Blaca biće ponovljeni brisevi.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: U Srbiji preminulo sedam osoba, od početka epidemije preminulo ukupno 110 osoba

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. april 2020 | 17:28

    Stvarno je tesko sedeti kuci,gledati tv.pratiti drustvene mreze,citati knjige ??? Pojedinci samo kukaju i zale se na zabranu kretanja!? Vi koji ste sebicni i puni mrznje pomislite makar malo na one koji su prikljuceni na respirator!? Ili mislite da je ovo sve laz ???

  • Ljubiša

    18. april 2020 | 20:43

    Ma,vi kako hoćete... ja sutra 100% palim roštilj, i na uživanje, a ne može mi niko ništa,jer sam u svom dvorištu.

  • Ikac

    18. april 2020 | 10:27

    Sabac se nigde ne spominje, banka postanska stedionica zatvorena, 6 radnika zarazeno i ko zna jos koliko ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA