Počeo najduži policijski čas: Ko sme napolje u naredna 84 sata?

 
 ≫ 
  • 43

84 sata bez kretanja, možete napolje pod određenim uslovima

Prazan grad, korona virus, policijski cas Foto: Nikola Tomić, Irfan Licina, Zoran Žestić, Andrija Vukelić

U Srbiji je danas u 17 sati počeo najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do utorka u 05.00 časova ujutru, ukupno 84 sata.

Tako će najduža zabrana kretanja, kao mera u borbi protiv epidemije virusa korona, trajati tokom vaskršnjih praznika, u subotu, nedelju na sam dan Vaskrsa, i drugog dana, u ponedeljak.

Prethodno su građani stariji od 65 godina, obavili kupovinu jutros od čcetiri do sedam sati, u više od 4.400 maloprodajnih objekata i radnji širom Srbije, a za njima i ostali građani, za koje su radnje danas bile otvorene nešto duže nego do sada, do 16 sati.

Ova odluka dolazi nakon stava struke, odnosno epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba, da zabranu kretanja ne treba ukidati ni na Uskrs.

Svi oni koji budu imali bilo kakvih zdravstvenih problema moćiće da odu do lekara. To podrazumeva da svi oni koji ne sumnjaju na korona virus mogu otići kod doktora.

Zabrana kretnja takođe ne važi za sve oni koji imaju radnu obavezu i kod sebe imaju dozvoli kako bi mogli da se kreću.

Od zabrane kretanja biće izuzeti:

- poljoprivrednici, ali  isključivo na poljoprivrednoj mehaniziaciji.

- hitni medicinski slučajevi ( nema izuzetaka)

- vlasnici kućnih ljubimaca (od 23-01, 20 minuta 200 metara od mesta prebivališta, isključivo po jedna osoba)

- deca sa smetnjama u razvoju

Dakle, kretanje u toku policijskog časa omogućeno je i svima onima koji poseduju dozvolu za to. Dozvolu za kretanje je od 8. aprila u popodnevnim časovima moguće dobiti elektronskim putem.

Odobreno 50.000 dozvola za poljoprivrednike

A, reč je o dozvolama za privrednike, poljoprivrednike i građane koji brinu o drugima. Elektronske prijave su se obrađivale i odobravale elektronski. Skoro 50.000 takvih dozvola je odobreno. 

Poljoprivrednici u Srbiji mogu potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivednoj mehanizaciji.

Ljubimci mogu u šetnju, ali...

Svoje ljubimce, vlasnici će moći da prošetaju od 23 časa do 1 ujutru, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Budući da je zabranjeno okupljanje na javnim površinama, vlasnici bi ljubimce trebalo da šetaju sami i na propisanoj, bezbednoj udaljenosti od ostalih.

Kako je sve počelo?

Samo tri dana po proglašenju vanrednog stanja na snagu je stupio policijski čas, odnosno zabrana kretanja. Kretanje je u potpunosti zabranjeno svim osobama starijim od 65 godina u gradskim sredinama, i osobama starijim od 70 godina u seoskim područjima.

Istog dana uveden je i policijski čas za sve ostale koji je važio od 20 časova uveče do 5 sati ujutru, svim radnima danima i vikendom.

Nekoliko dana kasnije policijski čas u Srbiji je produžen, pa je trajao svim danima od 17 do 5 sati ujutru. Tada je zabranjeno i okupljanje u parkovima, na javvnim površinama i rekreacija na otvorenom.

Video: Pred policijski čas od 84 sata u Beogradu se ljudi sunčaju u parkovima, svako treći ima masku

(Telegraf.rs)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA