Da li će osobe sa autizmom dobiti dozvolu da izađu napolje tokom trajanja policijskog časa?

 
 ≫ 
  • 18

* Od zabrane izuzeti vlasnici pasa i poljoprivrednici * Struka dala saglasnost * Predstavnici gradskih vlasti u Beogradu očekuju da se odluka sprovede

Autizam, policijski čas Foto-ilustracija: Marko Jovanović, Shutterstock

Zbog epidemije korona virusa u Srbiji najpre je proglašeno vanredno stanje 15. marta, a od 18. u mesecu i policijski čas, koji se postepeno produžavao sa devet na 12 sati i potom na spojene dane vikenda koji su u prethodne dve nedelje trajali po 50, odnosno 60 sati. Zabrana kretanja važi za sve, sa izuzetkom vlasnika pasa koji su dobili termine za šetnju ljubimaca u trajanju od 20 minuta u predviđenom vremenu i na udaljenosti do 200 metara od mesta boravka, zatim za poljoprivrednike, koji su dobili dozvolu za obavljanje prolećne setve pod uslovom da su na poljoprivrednoj mahanizaciji, i za one koji brinu o drugima, a koji ne mogu da se staraju o sebi.

Upravo ta poslednja odredba pokrenula je pitanje o deci i odraslima sa autizmom, te o tome da li oni treba da budu izuzeti od zabrane. Tim povodom obratili su nam se i roditelji apelujući na odgovorne da dozvole šetnju autistične dece i odraslih, jer je, kako nam je to predstavljeno, za njih i za članove njihovih porodica "zatvaranje u četiri zida ravno mučenju i neobjašnjivo onima koji nisu u njihovoj koži".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić jutros je u televizijskom gostovanju otkrio da je se za rešavanje problema autističnih u vreme vanrednog stanja čekala reč struke.

VESIC BUDZET REBALANS Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Bilo je logično pustiti ih da izađu, jer oni postaju agresivni u zatvorenom prostoru. Sa druge strane, neko ko je stručan, ko je lekar, treba da da dozvolu da izađu, jer ne smete da ih izlažete zarazi i da napravite zdravstveni problem. Zato to nisu odluke koje može da donosi lokalna samouprava ili vlada, bez odobrenja struke - rekao je Vesić.

On je ocenio da će dobijanje dozvole ići preko Ministarstva zdravlja, te da je reč o populaciji koja je već "poznata državi".

- Čuli ste, da su lekari na konferenciji za novinare pre dva dana rekli da to može. Sada će to verovatno ići preko Ministarstva zdravlja. Zna se ko su roditelji dece sa autizmom. Svi su oni upisani zato što koriste personalne asistente i različitu pomoć od države. Zato će se ta mera verovatno operacionalizovati i sprovesti na terenu - rekao je.

Podsetimo, na konferenciji za medije održanoj u nedelju u Palati Srbija epidemiolog Darija Kisić Tepavčević ocenila da je sa stanovišta struke apsolutno opravdano roditeljima dece sa autizmom omogućiti da ih prošetaju u vreme policijskog časa, te da će to predložiti Vladi Srbije.

Konferencija za štampu, KZŠ, SRBIJA KORON BILANS Epidemiolog prof. dr Darija Kisić Tepavčević / Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Juče je taj stav potvrdio još jedan član Kriznog štaba dr Branimir Nestorović, koji je za Sputnjik nezvanično potvrdio da se na sednicama razgovara o deci sa utizmom.

- Dakle, treba biti oprezan, tako da ćemo videti. Puno smo razgovarali i za dan, dva ćemo odlučiti kako će starijim od 65 godina biti omogućeno da i oni malo prošetaju. Sutra ćemo verovatno dozvoliti da se deca sa autizmom prošetaju u vreme policijskog časa - kazao je juče za Sputnjik.

Branislav Branimir Nestorović Pulmolog Pulmolog dr Branimir Nestorović / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prethodno, tim povodom obratili smo se i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odakle su nam odgovorili da za dozvole za kretanje u vreme policijskog časa građani treba najpre da se obrate lokalnim samoupravama, te da samouprave u saradnji sa udruženjima građana pribavljaju podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući.

- Jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa drugim organima lokalne samouprave i udruženjima građana registrovanim na njihovim teritorijama, pribaviće i dostaviti u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući (usluga socijalne zaštite, ali i direktno ugovorena pomoć između dve osobe) i usluga socijalne zaštite personalni asistent - naveli su odgovarajući na pitanje o tome ko sve može biti uzet za "lice koje ne može da se brine o sebi".

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanjina 22-24 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanjina 22-24 / Printskrin: Google Street View

Naveli su i još jednu obavezu lokalne samouprave i centara za socijalni rad koja se odnosi na viđanje deteta tokom policijskog časa.

- Takođe, jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa centrima za socijalni rad sa iste teritorije, u obavezi su da, u slučaju prijema zahteva, obrade i podatke o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu viđenje deteta (preuzimanje i vraćanje deteta od jednog roditelja) tokom policijskog časa, i treba im dozvola da dete preuzme i/ili vrati u terminu određenom sudskom presudom - naveli su iz Ministarstva za rad.

Istim povodom kontaktirali smo i Ministarstvo zdravlja sa pitanjima o tome da li je predlog podnet, da li je nekakva odluka donesena, te da li će se odnositi i na odrasle sa autizmom.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Juče je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima i starateljima dece, deci i odraslim osobama sa autizmom dozvoli kretanje, u ograničenom vremenu, u blizini mesta stanovanja, tokom opšte zabrane kretanja, zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne.

Video: Beogradski bend koji ne zna nijednu notu, a zvuči čudesno

(M. Z. B./ B. P.)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    14. april 2020 | 12:16

    Moja drugarica ima autisticno dete-blazi oblik. Dete robuje navikama uz to je i hiperaktivno. Posto ima visak energije koji ne moze u potpunosti da izbaci tokom dana vecernje setnje ga smiruju i omogucavaju mu da zaspi. Dete je rastrojeno zato sto je u 4 zida, izadje pre podne kada moze moja drugarica koja radi od kuce da ga izvede. Mere predostroznosti su nerealne, najvise su skopcane sa brigom sta ce biti u slucaju zaraze, razdvajanje majke od deteta u slucaju da je jedno lice obolelo, vi ne znate sta je u glavama roditelja, uzasan strah, deca peru zube 10 puta na dan jel u slucaju i najmanjeg kvara deca ne mogu da izdrze a najsmesnije popravke se rade pod posebnim uslovima i totalnom anestezijom. Ti roditelji i deca se ceo zivot zlopate i sada su osudjeni na 4 zida. Vlasnici pasa izvode svoje ljubimce a roditelji svoju decu koja su bolesna ne. Pa mi smo kao drustvo skrenuli sa puta.

  • nena

    14. april 2020 | 12:38

    bolje da se deca prosetaju,mi penzioneri cemo izdrzati njima je pitrebnije.

  • Van

    14. april 2020 | 12:59

    Zašto bi kućni ljubimci, pre svega psi, bili privilegovaniji od ljudi. Sobzirom da ne izvode se u šetnju papagaji ili gmizavci, itd. Mada psima nije mesto boravišta određeno da budu zatočeni u stanovima, sobzirom da je to izbor njihovih vlasnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA