Pre 21 godinu poginuli su tek venčani Ana i Ivan: NATO je tada bombardovao voz u Grdeličkoj klisuri

 
 ≫ 
  • 27

Tačan broj žrtava nikada nije utvrđen

Nato Bombardovanje, Grdelica,  Grdelička klisura 1999. Foto: S. Pikula

Pre 21 godinu u 10.40 bombardovan je međunarodni, putnički voz. Napad se dogodio u Grdeličkoj klisuri 12. aprila 1999. godine (drugog dana Pravoslavnog Vaskrsa), kada je avion NATO pakta ispalio dve rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri. Tačan broj žrtava nikada nije utvrđen.

Do danas je ostala nepoznanica zbog čega je voz sa civilima bio opravdana meta NATO alijanse čiji su avioni kompoziciju gađali sa 4 projektila u trenutku kada je voz prelazio železnički most na Južnoj Moravi. Tačan broj poginulih nikada nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je stradalo više od 50 ljudi.

U čast poginulih građana, do sada se svake godine organizovao komemorativni skup na mostu, a voz se zaustavljao kako bi se odala počast žrtvama. Ove godine, zbog vanrednog stanja nije bilo okupljanja, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poručio je da sećanje na žrtve ne sme da izbledi.

Patnja će zauvek ostati jer nikada nećemo moći da nadomestimo gubitak nedužnih ljudi koji su tog dana stradali. To je istorija koje ćemo se uvek sećati, koja nas obavezuje da ostanemo ponosni, ujedinjeni i složni. Sada kada se borimo protiv nevidljivog neprijatelja snaga, istrajnost i hrabrost su nam potrebniji nego ikad - poručio je Cvetanović.

NATO agresija nad tadašnjom Jugoslavijom počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. U tom ratu stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega 500 civila, među kojima i 79 dece. Ranjeno je više od 12.500 ljudi, a bačeno skoro 500.000 projektila i 40.000 kasetnih bombi.

Tačan broj poginulih i ranjenih još uvek nepoznat

Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima je bilo i dece i trudnica.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svima povređenima pomoć ukazana u Leskovcu. Tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

Među poginulima su bili tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije. Oštećeni most je popravljen i ponovo otvoren u septembru 1999. godine.

Svakog 12. aprila se na godišnjicu ovog ratnog zločina prigodnom manifestacijom i polaganjem venaca na spomen obeležje saučestvuje se sa žrtvama ovog zločinačkog napada i njihovom rodbinom i čuva sećanje na pogibiju bespomoćnih putnika.

Vesli Klark: Voz je išao suviše brzo, bomba nije mogla da se otkaže

Iz NATO aviona ispaljena su četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most koji se nalazio u blizini.

Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Prema generalu Vesliju Klarku, koji je bio glavnokomandujući NATO snaga u to vreme, voz je išao previše brzo, a bomba bila previše blizu cilja da bi mogla da se otkaže.

Naveo je da je prva raketa ispaljena sa velike udaljenosti od cilja zbog čega pilot nije bio u mogućnosti da vizuelno prepozna voz. Shvatajući da je voz pogođen ali verujući da može još uvek da završi misiju ispaljivanjem na most sa koga je prošao voz, pilot je u još jednom prolazu ispalio drugu raketu. I ova raketa je pogodila voz.

Klark je tada opisao drugi pogodak kao "neoprezan incident" u kome se voz "kretao u području cilja, skrivajući se u dimu prvog pogodtka", naglašavajući da je pilot navodno imao manje od sekunde da reaguje.

Video: NATO snimak pogotka voza u Grdeličkoj klisuri

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbg

    13. april 2020 | 10:17

    Ne zaboraviti, nikad oprostiti!!!

  • Ccc

    13. april 2020 | 10:05

    Vucicu izvini se NATO zato sto smo se branili

  • Симон

    13. april 2020 | 10:24

    Тачан број није утврђен, да ли смо ми Срби нормалан народ,па јел могуће да немамо неки споменик и подсећање на то...срамота за државу..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA