"Prvo poluvreme smo završili, utakmica se još igra. Pred nama 5 nedelja, ali samo jedna je teška"

 
 ≫ 

- Ne smemo da se opustimo - naglasio je Kon

Dr Predrag Kon Foto: Printscreen/TV Prva

Peta nedelja je prošla i to je najznačajnije, relativno smo dobro prošli, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon na pitanje da li je, gledajući situaciju sa epidemijom korona virusa u svetu, zadovoljan onim što se dešava u Srbiji.

- Peta nedelja je počela sa najavom da će biti naglog uspona, i to srećom - i ne samo srećom, već i svim mereama koje smo preduzeli, nije se dogodilo - rekao je Kon, gostujući na TV Prva.

- Imali smo jedno zaravnanje, i sve to skupa nije tako loše. Ono što je bitno je pred nama. Prvo poluvreme smo završili, pred nama je sad još pet nedelja, ali samo jedna od tih pet je teška i vrlo je bitno da se u to jednoj nedelji ne dogodi greška, da nam ne uđe virus među najosetljivije. Ne smemo da se opustimo. Virus polako gubi svoju snagu i sposobnost prenošenja, ali gubi i virulenciju tj. sposobnost da izazove tešku bolest. Ipak nam se period pred nama polako osmehuje i pokazuje da se sve gasi i završava - kazao je Kon.

O zaraženim zdravstvenim radnicima

On je rekao i da su tačne informacije o tome da je virus ušao u još jedan starački dom i da je detektovan i na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

- Sve te informacije su tačne i svaka zdravstvena ustanova u kojoj se to otkrije bude hitno dezinfikovana i svi zaposleni se sklanjaju s posla iako nemaju simptome. Tako da je sve pripremljeno za takve situacije, to je jako bitno za naše građane da znaju da te bolnice iako imaju otkrivene slučajeve i dalje funkcionišu. Svi ostali građani trpe u vanrednom stanju, ali to je za očuvanje života i to je suština. Kada su zdravstvene ustanove u pitanju učinili smo sve da se te sredine učine bezbednim - kazao je on.

SRBIJA KORONA BILANS DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ, PREDRAG KON Kon je rekao da je korona virus dovoljno prikazao da bi se vršile određene procene, međutim da je nepoznato koliko je zapravo rasprostranjen - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Kod nas je od ukupno zaraženih 10 odsto zdravstvenih radnika i sigurno će biti i nešto viši, taj procenat je u Evropi između 10 i 26 odsto. To je nešto što je očekivano - rekao je Kon i dodao da je neprekidno insistirano za pravilnim korišćenjem opreme.

- Nažalost, mnogi su se opekli i otkrili su u svojoj sredini pozitivne, sada je ta disciplina korišćenja opreme daleko, daleko bolja - istakao je.

O nepoznanicama korona virusa

Kon je rekao da je korona virus dovoljno prikazao da bi se vršile određene procene, međutim da je nepoznato koliko je zapravo rasprostranjen.

- Mi otkrivamo i te asimptomatske (nosioce virusa) i za sada isključivo i samo kod zdravstvenih radnika. Kod drugih to nije ni moguće otkrivati, jer se zdrav čovek ne javlja lekaru. To koliko imamo imuniteta je jako bitno pitanje za budućnost. Mi smo merama obezbedili da se stariji ne zaražavaju, činjenica je da smo time spasili živote. Ali taj deo populacije će ostati bez imuniteta za ovaj virus. Isto tako će nam ostati i deca, jer su škole bile sve vreme zatvorene - rekao je Kon.

On je kazao da će se o tome koliko je stvoreno imuniteta raspravljati u toku leta.

- O toj nepoznanci ćemo razmišljati preko leta, kada će, nadam se, ovo da se završi. I tada ćemo morati da uradimo istraživanje. Sa druge strane ne znamo kako će se virus ponašati i šta će se sa njim dešavati preko leta. Ovo je nov virus i ne bi smelo da bude nekih iznenađenja da se on u nekom tihom intezitetu javi i preko leta. A, ako se i povuče sa ovih prostora pitanje je da li će se preneti na južnu hemisferu i postati sezonska bolest. Ako se to desi, onda možemo da razmišljamo da se već sada pripremimo za njegov povratak. Svi bismo želili da on nestane, ali ta varijanta, u koju sam ja bio ubeđen na samom početku, je malo verovatna - dodao je Kon.

Video: Šta tačno znači rep epidemije i zašto je to opasno

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🍋

    11. april 2020 | 11:16

    Sramota ih je samih, sebe inače bi nas poputštali još sutra.

  • Mihajlo

    11. april 2020 | 13:00

    Inače, Kon na engleskom (Con) znači prevara. E sad, ipak mislim da čovek priča šta mu se kaže.

  • Mare

    11. april 2020 | 12:51

    Ja da sam prevodioc na TV dnevniku za gluvoneme, na ovo bi se samo krstio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA