Sada smo u petoj nedelji zaraze, počinje veliki rast, samo nas jedna stvar može spasti

 
 ≫ 
  • 20

Najnovije informacije o korona virusu iz Srbije - 1624 obolele osobe, 44 osobe su preminule

Darija Kisić Tepavčević Printskrin: TV Prva

"Sada smo u petoj nedelji i ulazimo u onaj deo kad počinje strmoglavi rast, dosadašnji brojevi pokazuju povećanje broja obolelih, ali to nije toliko koliko se očekivalo... Da li je moglo gore? Da. Da li smo mogli da sprečimo smrtne ishode? Da, jesmo. Najvažnije je da imamo socijalnu distancu", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

- Možda neko na samom početku kad se javila bolest nije shvatio koliki je značaj svakog pojedinca, a sada sam razumela da je najveći broj građana razumeo svoju ulogu. Kakvi su efekti produženog policijskog časa za vreme vikenda, pokazaće vreme. Prazne ulice obećavaju i nadamo se da će u budućnosti vreme pokazati da smo odgovoran i savestan narod - kaže Kisić.

- Ulazno mesto za virus je sluznica disajnih puteva i konjuktive, ako i dodirnete predmet, ne može putem kože ući u vaš organizam, čak i ako imate neke rane. Ne možete se zaraziti ni ako ga progutate, jedino ako se udahne - objasnila je Tepavčević

O oboljevanju zdravstvenih radnika

- Oboljevanja zdravtvenih radnika nije neočekivano. Sve naše mere su usmerene ka tome da kolege koje imaju bolest se odmah izoluju kako bi sprečili dalje širenje oinfekcije. Postoje zdravstvene ustanove gde je broj radnika oboleo, među njima je i GAK Narodni front, ali bitno je da sve kolege za koje se sumnja da su nosioci su izolovani, nisu na svojim radnim mestima, a dalje aktrivnosti su sa smanjenim kapacitetima, a bitno je da je to sredina u kojoj je smanjen rizik za prenošenje infkecije - istakla je ona

O preopterećenom testiranju

- Takva vrsta problema se desila zbog povećanog priliva putnika, to su bili naši ljudi koji su u momentima bili u različitim delovima sveta, pa smo imali povećani priliv za testiranje, ali smo povećali kapacitete, sad su angažovane sve laboratorije koje mogu da rade sve takve analize - objanila je Kisić Tepavčević.

O stručnjacima iz Kine i Rusije, čemu nas uče?

"Iskustvo iz Vuhana pokazuje da ovo što sada sprovodimo ima efekta, pre 3 meseca kad su uvedene zabrane kretanja, nama su one izgledale čudno, možda su mnogi mislili da su bespotrebne, a tada smo mislili da je ovo bolest vezana za daleke zemlje i da se nama neće destiti", rekla je Darija Kisić Tepavčević u uključenju na TV Prva.

- Pre dva dana su došli stručnjaci iz Rusije, oni su pokazali kako su u stanju da kontrolišu širenje infekcije, obe ekipe s nama nesebično dele iskustva. Kad je u pitanju prevencija, nismo saznali ništa novo. Načini organizacije i efikasnog delovanja, e, tu imamo mnogo toga da naučimo i učimo od njih. Od kolega iz Kine smo naučili kako da budemo spremni, da delujemo unapred i budemo spremni za svaki mogući scenario - istakla je Tepavčević.

Nadamo se da će virus da nestane

Mi se iskreno nadamo da će toplo vreme nepovoljno delovati na virus i da će da nestane kao virus SARS, teoretski to nije velika mogućnost, ali još uvek postoji.

- Nezahvalno je davati predviđanja, to sve zavisi od intenziteta kontakata, ove brojke su odraz prevetivnih mera u prethodnom periodu. Obećavajuće je da nemamo strmoglav porast, međutim, svaki dan je priča za sebe i svaki dan nam pokazuje koliko smo bili odgovorni i sprečili da se ovaj virus prenosi. Najveći broj građana se pridržava mera predostrožnosti i poštovanja udačljenosti od najmanje dva metra, ali i oni koji su odgovorni ako su u društvu onih koji miksle da su zdravi,čak i odgovori mogu da obole - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ovo je oboljenje koje se javlja kod pojedinca ako se čitava populacija ponaša neodgovorno.

Video: Doktorka Darija o starosnoj strukturi preminulih

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anita Vujovic

    5. april 2020 | 10:03

    24h karantin totalni i više ako treba,samo da se sto pre ovo ludilo konca.Hvala!

  • Neko

    5. april 2020 | 10:01

    Bicemo i u sedmoj nedelji zaraze pa ce i dalje da pricaju svi da su naredne dve nedelje najkriticnije

  • Johan

    5. april 2020 | 09:51

    Ako su nam angazovane sve lavaratorije a nemozemo dnevno da pregledamo vise od 750 uzoraka priznajte sa smo nesposobni kao zravstvo to je sramota samo toliko malo uzoraka za 24 sata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA