Gojković: Imamo dovoljno testova za otkrivanje korone, od sutra i nove telefonske linije za podršku

 
 ≫ 
  • 0

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je na konferenciji za medije da se ne brine oko broja testova jer ih ima dovoljno i apelovao na građane da budu oprezni

Konferencija u Vladi, korona virus Foto: Tanjug/TANJUG / TANJA VALIC

Srbija raspolaže sa dovoljno testova za otkrivanje infekcija korona virusom, istakao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije upitan sa koliko testova raspolaže Srbija i uz konstataciju da je preporuka SZO da se što više ljudi testira, podsetio da Srbija u ovom trenutku ima na četiri mesta mogućnost za testiranje, a to su Institut Torlak i zavodi u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

- Svi su oni opremljeni sa dovoljnom količnim testova u ovom trenutku. Referentna ustanova je Torlak, a u njemu se rade sva moguća testiranja vezana za korona virus. Nabavka testova ide onako kako nam predlaže naš stručni tim. Nemamo problema sa nedstsotakom ove opreme u ovom trenutku - kazao je on.

Gojković je rekao da se planira nabavka novih količina testova, ali da će to biti u skladu s tim kako se dalje bude kretao broj pacijenata kojima će biti potrebno da se ustanovi da li su zaraženi.

Naveo je i da u ovom trenutku nije ključno da se gleda samo ukupan broj testiranih, već je mnogo važnije da se suzbije lanac infekcije, odnosno brzina prenosa među populacijom.

Nove telefonske linije

Gojković je izjavio i da će biti uvedene nove telefonske linije, putem kojih će građani moći da dobiju sve potrebne informacije o virusu korona, kao i preporuke o daljem postupanju.

- Nove linije se uvode već sutra. Ne može se sve rešiti u roku od sat-dva, ovo je vanredna situacija. Otvaramo nove telefone, još različitih mogućnosti, mobilne aplikacije. Dali smo naloge da svi lekari opšte prakse daju svoje brojeve pacijentima, domovi zdravlja će otvoriti nove linije - rekao je Gojković.

On je istakao da je ključ svih mera odgovornost - ako imate neke simptome, ostanite kod kuće 14 dana.

4 od 5 inficiranih nema simptome

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić-Tepavčević, na pitanje zašto se ne testira više u Srbiji, rekla je da postoje jasno definisane indikacije kada osoba treba da bude testirana.

- U SAD je masovnije testiranje, ali se radi o brzim testovima niske senzitivnosti. Mi koristimo testove koje smo dobili od SZO koji su najsenzitivniji. Test se sprovodi u strogo određenim indikacijama, kada postoji sumnja na prisustvo virusa - objasnila je ona.

Konferencija u Vladi, korona virus Darija Kisić-Tepavčević (desno), Foto: Tanjug/TANJUG / TANJA VALIC

Kazala je da je kod svih osoba koje su testirane postojala sumnja da imaju infekciju.

- Nije nama cilj da se samo otkriju pozitivne osobe, jer znamo da 4 od 5 inficiranih nema simptome ili ima blage forme bolesti i sigurno je da ne možemo da obuhvatimo sve inficirane, te je cilj da sprečimo transmisiju infekcije, da razvučemo tok epidemije, da steknemo kolektivni imunitet - navela je ona.

Racionalna upotreba testova nije zato što testova nemamo, naglasila je, dodajući da ih ima u dovoljnim količinama, te ponovila da postoje strogo određene indikacije kada i zbog čega se upotrebljavaju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA