Srbija zatvara granicu sa Rumunijom: Procenjeno da će pomoći u zaustavljanju širenja virusa

 
 ≫ 
  • 62

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19. Sve najnovije informacije o korona virusu možete da pratite na ovom linku.

Ovo je na redovnoj konferenciji za medije rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je naveo da će Srbija zatvoriti granicu prema Rumuniji.

Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 13. marta 2020. godine testirani su uzorci 25 osoba od kojih su 4 pozitivna i 21 negativan na novi korona virus.

Stanje obolelih

Ministar Lončar je naveo da je u Beogradu na Infektivnoj klinici ima 10 pacijenata, u Nišu šest, i da nijedan od tih pacijenata nije u teškom stanju i nijedan nije na respiratoru. Njihovo stanje je stabilno i pod kontrolom.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je u Vojvodini hospitalizovano pet pacijenata, od kojih je četiri na Klinici za infektivne bolesti u KC Vojvodine. Od toga su dva pacijenta znatno bolje nego juče, jedan je i dalje u teškom opštem stanju i on je pod neprekidnim monitoringom.

Četvrti pacijent koji je danas prebačen iz Opšte bolnice u Kikindi nije na respiratoru i on se neprekidno prati. Pacijent u Opštoj bolnici u Pančevu je u boljem stanju nego što je bio juče.

Širenje virusa iz Rumunije

Lončar je najavio večeras da će Srbija zatvoriti granicu prema Rumuniji u cilju sprečavanja širenja korona virusa u Srbiji. On je kazao da će ta odluka biti doneta na vanrednoj sednici Vlade Srbije jer, kako kaže, postoji opasnost širenja virusa iz Rumunije.

- Iz sata u sat pratimo situaciju u našoj zemlji, okruženju i u svetu da bismo bili spremni da reagujemo - rekao je Lončar novinarima na konferenciji u Vladi Srbije.

Dodatni brojevi telefona 

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja od danas uvodi dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o COVID-19.

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka.

Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Listu svih brojeva telefona možete pronaći ovde.

Video: U Vojvodini hospotalizovano pet osoba sa simptomima korona virusa, jedan pacijent u teškom stanju

Video: Infektolog Pelemiš: Nema leka koji ubija korona virus

(Telegraf.rs)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    13. mart 2020 | 18:22

    ZATVORITEEE ŠKOLE, VRTIĆE, FAKULTETE, KAFIĆE, RESTORANE!!! ŠTA ČEKATE VIŠEE?? DA BUDE KAO U ITALIJI PA ONDAA??

  • 🦇

    13. mart 2020 | 18:13

    Zatvorite škole !!!

  • Dusko

    13. mart 2020 | 18:50

    Prvo vi zatvorite skole posto nam se broj zarazenih povecava iz sata u sat pa tek onda pricajte o granicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA