Menja se način testiranja na korona virus u Srbiji

 
  • 8

Testiraće se svi koji imaju teške respiratorne infekcije, ili sindrom, ili moraju na respirator

Korona virus, koronavirus, Nemačka, medicinska sestra Foto: Tanjug/AP

Na novi korona virus covid 19 ubuduće će se testirati svi koji imaju teške respiratorne infekcije, bez obzira na to da li su putovali ili ne, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare epidemiolog dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

On je rekao da je struka u iščekivanju da da se pojave prvi oboleli koji nisu povezani sa zarazom ili zaraženima u inostranstvu, odnosno u najrizičnijim područjima, te da se s obzirom na to menja način i plan rada.

- Mi smo u iščekivanju toga da se pojave slučajevi koji nisu povezani. Po tom pitanju menja se način i plan rada. Uključuje se ispitivanje svake teške respiratorne infekcije ili sindroma. Obavezno će se testirati bez obzira na to da li je bilo putovanja ili ne. Isto važi i za svakog onog ko u Srbiji bude morao da ide na respirator. Bez obzira na to da li je putovao ili ne svaki će se testirati, da bi znali da li nam je virus prisutan i koliko je stvarno prisutan. To su novi planovi koji će da se puste svim zdravstvenim ustanovima, pripremljeni su, samo se dorađuju - rekao je dr Kon.

On je rekao da se svi kontakti sa potvrđenim zaraženim osobama, do detalja ispituju.

-  Šta to znači? Prave se liste onih sa kojima je zaraženi bio u kontaktu i na taj način se razrešava situacija bilo kakve i teoretski mogućnosti da se zaraza prenosi. Na svakom delu teritorije Srbije postoje epidemiolozi koji prikupljaju podatke, oni se slivaju i objedinjuju i svakog dana do 18 časova će biti pripremljeni, kako bismo mogli da vam ih saopštimo  - kazao je on.

Prema njegovim rečima, mi ulazimo u drugu nedelju korona virusa, prvu smo prošli bez žrtava, što ne znači da ih nećemo imati, a nije nemoguće i da ih nemamo:

-  Rekli smo na samom startu da ovo traje 6 do 8 nedelja i pratićemo iz nedelje u nedelju. Sa prvom nedeljom smo prošli bez žrtava. Svaka situacija bez žrtava je dobar rezultat. Imaćemo ih, nažalost, voleo bih da nemamo nijednu, što nije nemoguće. Ako budemo jako dobro sarađivali, solidarisali i pravovremeno lečili, možemo proći bez žrtava.

U Srbiji je od korona virusa obolela 31 osoba. Prvi slučaj zaraze otkriven je i potvrđen u petak, 6. marta. 

Do sada su na Institutu "Torlak" testirani uzorci 214 osoba. 

Broj potvrđenih slučajeva po danima:

Petak, 6. mart - 1

Ponedeljak, 9. mart - 1

Utorak, 10. mart - 3

Sreda, 11.mart - 13

Četvrtak, 12 mart - 6

Petak, 13. mart - 7

Video: Kon objasnio zbog čega je zatvaranje škola kontraproduktivno

(Telegraf.rs)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kizza

    13. mart 2020 | 15:52

    Ja iskreno mislim da ih imamo 31 obolelih baš zato što je broj testiranih smešno mali

  • Djani

    13. mart 2020 | 16:14

    Ja mislim da ima u srbiji mnogo vise nego nece da kazu odma.Videcete do nedelje bice preko stotinu.

  • Deki

    14. mart 2020 | 21:05

    Danas moja sestra sa svim simptomima Korone poslata prvo u dom zdravlja u Novom Sadu, a onda doktorka tražila da se testiraju, međutim doktorki rekli da ne može (štednja) sem ako su došli iz Italije ili Kine, eventualno ako ima teži oblik upale pluća i bude smešnena na infektivnu... i šta će poslata na kućno lečenje, ako bude gore javite se,..koliko će ih još zaraziti jer u sredu mora na kontrolu... to je to naše famozno zdravstvo, koga lažete nego sami sebe samo da se be zna koliko zaista ima obolelih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA