"Joj, tata, kako ću ja u školu?": Šta se desilo dan nakon priče o malom Marku koji prodaje cveće

 
 ≫ 
  • 31

U kući Prodanovića telefon ne prestaje da zvoni; otac Zoran nam je otkrio sa kim je sve razgovarao i o čemu

Decak prodaje cvece Foto: Facebook/Milan Nedeljkovic

Valjevci su prekjuče sreli Marka (11) dok na ulici prodaje cveće, neki i prvi put, a juče je i Srbija čula za njega. Đak petak koji je uranio oba dana prohujalog vikenda kako bi prodao cveće za Dan žena, pobrao je svu naklonost čitalaca.

Njegov otac Zoran pohvalio nam se da je želja deteta bila da mu tako pomogne sa troškovima, te da je zahvaljujući svojoj dobroj volji iako vrlo mlad lako ustao iz kreveta i latio se posla. Cveće je, kaže, rasprodao, a kutije i otpad su spakovali u auto, pa odložili u smeće.

Te pare koje je zaradio, te su za njega, ja to ne diram. A on pita: 'Da od toga kupimo nov televizor za kuću?' Stvarno da se čovek naježi - kaže za Telegraf.rs otac Zoran Prodanović dan kasnije.

Dečak prodaje cveće, Valjevo, Marko Prodanović Prodavao cveće u subotu i nedelju Foto: Facebook/Milan Nedeljkovic

Bez supruge je ostao prošle godine, kada je izgubila bitku sa bolešću.

Sada sam odgaja troje dece - 16-godišnju ćerku, 11-godišnjeg Marka i najmlađeg predškolca od četiri i po godine.

Otac dobio ponudu za novi posao

U danu za njima život je počeo da se menja. Najpre je dobio ponudu za posao. Zvali su ga, kaže Zoran, i rekli da će doći da porazgovaraju. To je trebalo da bude danas, ali im se on svakako nada. Kaže da su ga zvali i "momci iz kurirske službe", žele Marku da donesu nov telefon.

- Neka žena je sinoć isto poslala poruku. Ja ne znam ko je. Traži da joj kažem koji broj odeće nose deca. Hoće da im pošalje novu garderobu i neku paket za njih. Ne znam ko je, ali joj se zahvaljujem - prepričava otac navodeći da tu nije kraj: - Bračni par koji se u nedelju vraća za Namačku, rekli su da će me prvo nazvati, pa da će u toku ove nedelje doći da porazgovaraju.

Zvala ga je i neka žena iz Čačka, a najavili su mu i pozive iz Francuske i Beča, jer se priča pročula.

Dečak je zatečen, koliko i njegov otac. Razgovarali su o tome šta se desilo i tata Zoran uviđa da je Marku pomalo i neprijatno.

Sinu drugari došli u posetu

- Kaže meni: 'Joj, tata, kako ću da idem u školu'. Pa mu došli juče i drugari. On lepo poslužio sok, pa keks, pa čokoladu, a oni doneli slatkiša i svašta nešto. Ja mu kažem: 'Pa, šta da radimo, sine, ni ja se nisam nadao da će se to tako desiti - prepričava razgovor sa sinom navodeći da je dečak "dobar, predobar".

Dečak prodaje cveće, Valjevo, Šabački put, Marko Prodanović Ustao u pet sati da bi prodavao cveće Foto: Facebook/ Milan Nedeljkovic

Popričao je i sa njegovom razrednom. Podržala ih je obojicu uz apel da Marko ne zapusti školu.

- Sad sam ja bio u školi kod razredne. Ona me zvala za neku pomoć. Kaže: 'Da sva deca hoće tako da rade, ne bi bilo onoga što se dešava po većim gradovima'. On je vrlo dobar đak, trenira fudbal. Kaže da je dobar, da sluša, da nema problema, samo da zbog posla ne zapostavi školu.

Čuo je da je bilo i negativnih komentara na to kako žive. Preneli su mu da je jedan komšija pitao "zašto je poturio dete, umesto svoja leđa". Ipak, ne osvrće se posebno.

I na našem portalu bilo je komentara onih koji se zalažu za to da se roditelj kazni, te da se sankcioniše ulična prodaja. Međutim, broj onih koji su podržali oca, hrabrili sina i celoj porodici želeli samo najbolje, daleko je veći.

Pogledajte komentare u galeriji:

Video: Nije imao para da plati ručak, pa je umesto novca ostavio dvogodišnju ćerku

(B. P. - b. petrovic@telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćupričanin

    9. mart 2020 | 23:06

    Sine živ i zdrav bio i ceo zivot da budes vredan i da imas para kolko ti dusa oce,a ovi dusmani neka pocrkaju... Ovo dete ce biti bolji covek od vecine svojih vrsnjaka koji vise po netovima i gledaju baka svinje i ostale zivotinje... Sve najbolje mali i hrabri čoveče 😘😘😘

  • Miki

    9. mart 2020 | 23:08

    Zdrav odgoj kucni,zivi i zdravi bili.Bravo mali svaka ti cast da si tako dobar.

  • Jasmina

    10. mart 2020 | 09:02

    Neka svi koji negativno komentarisu pogledaju u svoju kucu.Dok ovo dete ustaje u ranu zoru da bi ocu pomogao,mnoga"deca"od 30 godina,I dalje bleji I spava do podne bez ikakve namere da se zaposli....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA