Anđeli je otac umro od smrzavanja, ima bolesnu majku i živi u trošnoj kući, ali kaže: "Život je lep"

 
  • 30

Život je prema devojčica iz sela kod Vranja bio surov, ali ona veruje da će biti bolje i kaže da joj nije teško

Anđela Mladenović, devojčica Devojčica Anđela živi u teškim uslovima, ali kaže da joj nije teško, Foto: S.Tasić

Devojčica Anđela Mladenović (10) je pravo blago sakriveno u brdima Golemog Sela, na području Poljanice kod Vranja. Reklo bi se pri prvom susretu sa njom da je anđeo koji je sišao sa nebesa da ulepša ljudima svet.

Ovaj predeo obuhvata 22 planinska sela, severno od Vranja, a put za Golemo Selo, gde devojčica živi, odvaja se od mesta Vlase ka zapadu, u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Od škole do kuće male Anđele ima nekoliko kilometara, makadamskog puta koji je zbog nedavnog snega i kiše veoma raskvašen i raskopan, te je i terenskim vozilom veoma teško tuda proći.

Anđela živi sa bolesnom majkom, a od kako joj je početkom februara od posledica smrzavanja preminuo otac, njih obilazi i deda, kako ne bi bile same.

Anđela Mladenović, devojčica Foto: S.Tasić

Domaćinstvo Mladenovića nalazi se u blizini šume, dok su sa jedne strane livade i po neka komšijska kuća u kojoj odavno niko ne živi.

Pas Sokol najavljuje da neko dolazi, te se Anđela pojavljuje na stepeništu svoje stare kuće. Širok osmeh i zagrljaji za pridošlice.

- Samo što sam došla iz škole. Volim školu, svoje drugare i učitelja. Oni su svi dobri prema meni. Volim sve predmete, a najviše fizičko, jer se tada baš igramo napolju - otkriva Anđela.

Anđela Mladenović, devojčica Foto: S.Tasić

Dok priča, ne skriva radost što je došao neko da obiđe nju i majku, radujući se ljudima, što je danas prava retkost.

Limeno korito, stepenice koje se umalo ne sruše

Dvorište je blatnjavo, a u bašti ispod kuće, visibabe najavljuju proleće. Kuća je u lošem stanju, stepenice samo što ne padnu, a na spoljašnjem zidu visi limeno korito u kom se Anđela kupa.

Anđela Mladenović, devojčica Foto: S.Tasić

Sobe su takođe u lošem stanju. Anđela spava u prostoriji koja je i kuhinja, dnevna soba i sve drugo. Dim iz starog šporeta izlazi kroz plafon, jer nema odžaka. Anđela nema sto za pisanje, već domaći radi na staroj rasklimatanoj stolici.

Surov život

Dirnut teškom životnom pričom ove devojčice i njene porodice, Nenad Zlatanović, predsednik Koordinacionog centra DBA u Vranju uručio je ovoj porodici humanitarnu pomoć i to po drugi put u poslednje dve nedelje. Sa njim je i njegov prijatelj Dragoljub Aranđelović.

Oni su Anđeli i njenoj majci dovezli hranu, školski pribor, kao i hranu za kozu, koja je uz mačke i psa jedino društvo devojčici u brdima Poljanice.

Anđela Mladenović, devojčica Foto: S.Tasić

- Anđela je jedno divno dete, a život je baš bio surov prema njoj. Dok joj je otac bio živ, on je nadničeći uspevao da obezbedi koliko toliko za život, barem za hranu i odeću, dete nije oskudevalo. Kuća je stara i neuslovna za život, bez kupatila i svega onoga što je potrebno domaćinstvu u 21. veku. Ali ipak je najveći problem to što je detetu daleko škola, oko 7 kilometara, a na jesen će morati u školu u Vlase, koje je još barem toliko udaljeno od škole u Golemom Selu - objašnjava Zlatanović.

Ističe da je ideja je da se Anđeli kupi kuća u Vlasu.

Anđela Mladenović, devojčica Foto: S.Tasić

- Našli smo na jednu ponudu, kuća sa placem košta 10.000 evra. Blizu je do škole, zdravstvene ambulante, prodavnice. Kako bi se sakupila sredstva, na ime Anđeline majke Sunčice Kostić, otvoren je žiro račun u Poštanskoj štedionici - dodaje on.

Koza Belka, mačke Marina i Tomas...

Dani, a naročito zimske noći, ovde su dugi. Anđela najviše voli da se igra sa kozom Belkom, mačkama Marinom i Tomasem, ali i sa psom Sokolom. Dok joj donosi hranu, javlja joj se sa: "Gde si, Beko, dođi, Beko". Životinja se raduje devojčici i mazi se sa njom.

Anđela Mladenović, devojčica Foto: S.Tasić

- Od kuće do škole idem sa mamom. Volim da učim, a čim uradim domaći, eto me kod Belke. Nju mnogo volim, ali podjednako čuvam i ostale životinje. Jedva čekam proleće i lepo vreme, pa da možemo više da se igramo napolju - priča devojčica.

Kaže i kako je jednom išla na more i to u organizaciji grada Vranja, ali da bi volela da opet ide.

Anđela Mladenović, devojčica Foto: S.Tasić

- Ma, super je more, samo što je voda slana. Mnogo mi se sve to dopalo. Retko idem u Vranje, a kad odemo, najviše volim da šetam i da idemo na pljeskavicu i ćevape. Život je lep i bez obzira na sve, nije mi teško. Biće bolje, verujem - dodaje Anđela dok se pozdravlja sa gostima koji kreću put svojih domova.

Svi koji žele da pomognu maloj Anđeli Mladenović pomoć mogu da šalju na njeno ili majčino ime, adresa je Golemo selo, 17 507 Vlase, a uplate na račun 200 - 120924311 08 u Poštanskoj štedionici.

Video: Nađa prvi put ide na more i presrećna je: Dobila sam tablet da gledam crtaće!

(S. T.)

Video: Koncert Radeta Šerbedžije sa orkestrom Zapadni kolodvor u mts Dvorani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Zlatanovic

    5. mart 2020 | 22:12

    Svi koji zele da pomognu, u tekstu je ziro racun. A svi koji misle da se prave pametni iz toplih fotelja a da nista ne urade neka zaobidju ovu vest. Hvala

  • @ Kiki

    5. mart 2020 | 21:23

    Ma važno je da izbeglice imaju topli smeštaj. Oni su budućnost srbije, a ne ova dečica. Zato mladi ljudi beže iz zemlje. Ne vide sebe u srbiji, gde su građani trećeg reda. Bravo za tekst i svaka čast

  • Baby

    5. mart 2020 | 23:31

    Umesto sto se skupljaju pare za migrante koji nam misle zlo,dajte te pare ovoj siromasnoj devojcici i njenoj majci Toliko ima sirotinje u Srbiji a ne znamo za njih,a pare se skupljaju za migrante. Zaista zalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA