Dragić je umro, porodica krivi lekare u 2 grada: "Doktori se hvatali za glavu kada su videli bombu"

 
 ≫ 
  • 61

* Ćerka Ivana Joksimović tužiće Dom zdravlja u Kuršumliji, bolnicu u Prokuplju i sve lekare u ove dve ustanove pojedinačno * Pacijentu govoreno da smrša * Dom zdravlja u Kuršumliji kaže da je ustanovljeno da ima problema sa žučnom kesom

Dragić Jovanović sa ćerkom Ivanom Dragić Jovanović sa ćerkom Ivanom, i njenom decom Foto: Ivana Jolsimović

Dragić Jovanović (69) iz Kuršumlije, preminuo je 20. februara u Kliničkom centru u Nišu, a njegova porodica za to krivi lekare Doma zdravlja u Kuršumliji i Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju, koji nisu prepoznali da mu je pukla žučna kesa zbog čega je dobio sepsu. Lekari KC Niš su dali sve od sebe da ga spasu, ali uzalud...

Ivana Joksimović, ćerka preminulog čoveka, koja najavljuje tužbe protiv DZ Kuršumlija i bolnice u Prokuplju, kao i protiv svih lekara pojedinačno, kaže za Telegraf.rs da je njen otac preminuo nemarom zdravstvenih radnika ove dve ustanove.

- 10 dana je proveo u bolnici u Kuršumliji i Prokuplju, u najvećim mogućim bolovima, gde doktori nisu znali da prepoznaju pucanje žučne kese i gde 4 hirurga iz Prokuplja kažu da nema potrebe za hirurškom intervencijom. Kada je prebačen u KC Niš, doktori hirurzi su se uhvatili za glavu. Nisu mogli da veruju da nijedan hirurg nije video tu bombu u organizmu. Mog oca su oni hitno operisali ali, nažalost, njegov organizam, postoperacioni period nije mogao da izdrži i 20. februara je umro u najvećim bolovima. Moj otac je umro od sepse, samo iz razloga što hirurzi 10 dana nisu znali da prepoznaju pucanje žučne kese i pored svih bolova koje je imao - kaže Ivana Joksimović za Telegraf.rs.

Ona kaže da je njen otac poslednje dve godine zbog bolova ispod rebara na desnoj strani i zbog nadutosti u stomaku, odlazio u DZ Kuršumlija kod doktorke U.P. Njena dijagnoza je bila da treba da smrša.

- Nekoliko puta je ostajao u bolnici u Kuršumliji, gde su svi stručni doktori, koji su ga gledali, konstatovali da je u pitanju debljina. Za dve godine je na osnovu saveta i dijagnoza doktora kupio sve moguće tablete protiv nadutosti i izbacivanja tečnosti, i primao na stotine injekcija protiv bolova. Jer, to je jedina dijagnoza koju su svi doktori iz ovog Doma zdravlja mogli da konstatuju - priča ona za naš portal.

Pokojni Jovanović je 6. februara ove godine dobio nesnosne bolove od kojih se presavijao po podu. Tada je primljen u DZ Kuršumlija, odakle je upućen na ultrazvuk u DZ Prokuplje. Tu mu je, kako kaže njegova ćerka, dr R. konstatovao upalu žučne kese, naglasio da je neophodno prvo nju sanirati, a kada bolovi prestanu za par dana, da mu se odmah uradi hirurška intervencija.

Dragić Jovanović, Kuršumlija Pokojni Dragić Jovanović Privatna arhiva: Ivana Joksimović

- Vratio se kući, ali je te večeri zbog nesnosnih bolova dva puta zove Hitnu pomoć u Kuršumliji. Sutradan, 7. februara, brat ga je zbog bolova, koji nisu prestajali, odvezao u DZ Kuršumlija. Stavili su ga na Odeljenje, gde su mu odmah dali injekcije protiv bolova, a nisu izostajale ni konstatacije do "još nije smršao". Od nesnosnih bolova počinje da zapomaže i doziva upomoć, a  dežurna sestra na Odeljenju umesto da mu pomogne poziva mog brata da ga smiri, jer je “agresivan”, i oni ne znaju šta da rade sa njim. Brat više nije mogao da gleda kako zapomaže pa je insistirao da ga odveze u Prokuplje. 

U bolnicu u Prokuplju, u koju ga je odvezao sin umesto sanitet, primljen je na Interno odeljenje. Kada su članovi porodice rekli da se radi o žučnoj kesi, pregledan je , međutim, rekli su "da nije baš jasan ultrazvuk i da nije žučna kesa".

- Svako iz svog domena stručnosti kaže da on nije pacijent za njih. Hirurzi potvrđuju da nema potrebe za hirurškom intervencijom. Sutradan oca sam u polusvesnom stanju zatekla na podu. Pitam dežurnog doktora nefrologa (M. M.): "Šta je sa mojim ocem, na podu je", a on odgovara "zašto mene pitate, ja sam dežuran", i izbacio nas je napolje. Na naše insistiranje pozvao je ostale dežurne doktore, između ostalog i hirurga doktora G. T, načelnika hirurgije. Svi zajedno su konstatovali da nemaju pojma šta je sa njim, i da u svakom slučaju nema potrebe za hirurškom intervencijom. Opet su mu dali injekcije protiv bolova.

- Kada smo sutradan, 12. februara došli opet kod oca, bio je u još gorem stanju. Dočekala nas je načelnica Odeljenja koja nas je pitala "kakav mi problem imamo i zar sumnjamo u njihovu stručnost". Moj otac je počeo da se gubi, da priča nepovezano, nije imao kontrolu nad sobom, u pelenama je. Dijareju je dobio još u Kuršumliji. Tada dolazi dr pulmolog koja počinje da viče na mog oca da ne zna da diše i da će tako i da napiše,  i da nije pacijent za njeno odeljenje - priseća se ćerka Jovanovića, koja kaže da su u Prokuplju na osnovu rendgena srca i pluća konstatovali  da postoji izliv ali da to niko nije uzeo u obzir, a to je i razlog što teško diše.

Operacija Ilustracija Pixabay

Ministarstvo uputilo inspekciju 

Prema njenim rečima, već sutradan 13. februara, njen otac nije znao za sebe.

Tog dana dolazi doktorka hirurg po peti put, pregleda ga i tada  kaže da misli da je u pitanju žučna kesa, i da je bolje da se pacijent u ovakvom stanju u kakvom je bio tada, pošalje za Niš, kako bi se obavila hirurška intervencija. U novom niškom kliničkom centru, odmah nakon urađenog ultrazvuka, hirurzi se hvataju za glavu, i ne mogu da poveruju da niko od hirurga koji su ga gledali nije video da je u pitanju žučna kesa, koja je pukla kao bomba po celom organizmu, da su mu pluća puna tečnosti, da mu je ceo organizam septičan i da mu sve otkazuje, upravo, zbog pucanja žučne kese. Istog dana su ga operisali. Nakon operacije je bio priključen na aparate, međutim, iz dana u dan su mu otkazivali jedan po jedan organ - završava Ivana Joksimović koja za lekare KC Niš ima samo reči hvale.

Ona se ovim povodom obratila dopisom i Ministarstvu zdravlja. U ovom ministarstvu za Telegraf.rs je rečeno da su uputili inspekciju radi provere lečenja pacijenta Jovanovića.  

Pretnja, doktor Foto:Shutterstock

Odgovor Doma zdravlja u Kuršumliji: "Lečen je, postavili smo sumnju na žučnu kesu"

- Pacijent se javio 6. februara na pregled sa bolovima u stomaku. Uvidom u zdravstveni karton i po kazivanju dr U.P. pacijent je primio odgovarajuću terapiju, urađena je hitna laboratorija, a kako bol nije prestajao nakon primljene terapije poslat je u Opštu bolnicu Prokuplje sa sumnjom na bolesnu žučnu kesu. Vraćen je u u toku dana gde se na izveštaju doktora iz Prokuplja videlo da je urađen ultrazvuk žučne kese, da je vraćen na lečenje kući da se upala žučne kese smiri, a posle toga da se javi hirurgu - kažu za Telegraf.rs u DZ Kuršumlija.

Dodaju da se pacijent po povratku iz Prokuplja nije javljao izabranom lekaru dr U.P, ali se uveče kad je dobio bolove javio Hitnoj službi Doma zdravlja.

- Tada je smešten na stacionaru ustanove, i primao adekvatnu terapiju za upalu žučne kese. U toku noći između 10. i 11. februara je dobio jak bol, i sa znacima akutnog abdomena, hitno poslat na odeljenje u Prokuplju.

Kako se navodi dalje u odgovorima koje smo dobili iz ovog Doma zdravlja, Jovanović je pacijent ove doktorke od 2010. godine.

- Lečen je zbog srčanih smetnji, povišenog pritiska i zbog stomačnih tegoba. Redovno je dolazio na preglede, redovno su rađene sve dijagnostičke procedure - ultarzvuk žučne kese, rendgen želuca, laboratorija... Terapija je pisana,uglavnom, po izveštaju interniste, hirurga, gastroeneterologa... Sve ovo je proverljivo u zdravstvenom kartonu.  Istina je da mu je savetovano da vodi računa o ishrani kako bi poboljšao svoje zdravstveno stanje - kažu u DZ Kuršumlija. 

Za kraj dodaju da je 0vo prvi put za 35 godina da neko iznosi neistine na rad dr: 

- Inače, ćerka preminulog za sve ove godine nikada se nije javila izabranom lekaru svog roditelja, niti telefonom pitala za zdravstveno stanje svog oca.

Direktorka bolnice u Prokuplju odmah pokrenula kontrolu 

Direktorka Opšte bolnice ''Dr Aleksa Savić'' Prokuplje Snježana Arsić je 21. februara, dan pošto su dobili prigovor Jovanovićeve ćerke, imenovala Komisiju, koja je bila dužna da organizuje i sprovede vanrednu unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada u službi interne medicine  a  u vezi pružanja zdravstvenih usluga Dragiću

- Istog dana direktorka je u vezi navedenog prigovora, ćerki odgovorila putem imejla. Komisija je 25. februara dostavila direktorki  Izveštaj, a na osnovu usmenog  naloga zdravstvene inspekcije iz  Niša, sva

dokumentacija u vezi preduzetih radnji vezanih za ovaj slučaj  je prosleđena njoj - kažu za Telegraf.rs u prokupačkoj bolnici.

U upravi Kliničkog centra u Nišu nam je potvrđeno da je Dragić Jovanović primljen u teškom i delikatnom stanju.

- Što se nas tiče, uradili smo sve što je moglo da se uradi. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja na propuste u lečenju, postoji redovni put da se utvrdi da li je bilo greške ili ne - kažu za Telegraf.rs u upravi KC Niš.

Video: Kuća prazna, na grobu detinjstvo: Radenko (8) je pre 3 godine umro greškom lekara i niko nije kriv

( Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sever

    5. mart 2020 | 10:24

    Kad nemaju odgovor za ovakvo nepostupanje po svim merilima etickih kodeksa onda kazu da se cerka za sve godine nije ni usmeno ni telefonom raspitivala o ocevom zdravstvenom stanju. Pa covek je bio svestan, savestan , pokretan, komunikativan i sam je dolazio kod svoje doktorke. Da je moj otac u pitanju ja bih stigla do ministarstva zdravlja i svima treba oduzeti licence za rad. Ja sam zdravstveni radnik, svi pogresimo ali ovo je vrhunac bahatosti, neodgovornosti i neznanja. Saucesce porodici.

  • Lord

    5. mart 2020 | 08:58

    Dzaba tuzba, lekar nikad nije kriv. Ono sto je valjalo, otislo u beli svet, ostali mamini i tatini sinovi, blage veze nemaju...

  • samo se cudim

    5. mart 2020 | 09:44

    Meni je krenuo kamen u bubregu. Hirurg je konstatovao da je spazam misica na kicmi i da su bolovi odatle. Vrate me bez ikakve terapije.Sam kupim neke masti gelove ,ne pomaze. Odem na hitnu kazu nije za nas. Jaki bolovi u donjem delu ledja nisu za njih. Kad sam poceo da mokrim krv posle pet ne prospavanih noci urade analizu mokrace i ultrazvuk i konacno ustanove kamen u bubregu. Ali dok su to ustanovili meni je kamen izasao. Malo je falilo i oci da mi ispadnu od bolova Ovaj gospodin je bio druge srece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA