Meštani Srbobrana spasili reku Krivaju: Inspekcija zabranila dalje ispuštanje otrova

 
  • 0

Ukoliko se nastavi sa ugrožavanjem poljoprivrednog zemljišta ili pusti stajnjak u Krivaju direktno kroz cevi, protiv zagađivača će biti podnete krivične prijave

Ekolozi u Srbobranu nastavili su bitku za zaštitu reke Krivaje od zagađenja tečnim svinjskim stajnjakom (osokom), za šta su najnoviji podsticaj dobili od republičke poljoprivredne inspekcije, koja je mesec dana posle prijave obavila vanrednu kontrolu na farmi svinja "Ekstra farm".

Inspektorka Olivera Mitrić obavestila je ekologe da je preduzeću "Ekstra farm" izdata zabrana daljeg ispuštanja osoke u zemljanu lagunu (taložno polje) pored Krivaje i naložena sanacija betonske lagune, iz koje se tečni stajnjak prelivao na poljoprivredno zemljište u vlasništvu bečejske firme "Agropromet", a odatle u reku, pišu Novosti.

Reka Krivaja Printskrin: Youtube/Vojvođanska zelena inicijativa

Po nalogu pokrajinskih inspekcija za vodoprivredu i zaštitu životne sredine, preduzeće DTD je krajem januara bagerom zatrpalo mesta proboja zemljane lagune i oticanja osoke u Krivaju. Nekada su aktivisti Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS) i radnici "Agroprometa", oslanjajući se na saopštenje republičkog poljoprivrednog inspektora, na četiri mesta buldožerom pregradili ispuste osoke u zemljanu lagunu.

- Inspekcije su uradile svoj posao i sad su blokirani svi otvori za izlivanje osoke, pa ukoliko se nastavi sa ugrožavanjem poljoprivrednog zemljišta ili pusti stajnjak u Krivaju direktno kroz cevi, protiv zagađivača će biti podnete krivične prijave - istakao je predsednik EPOS Dragan Kurjački.

U preduzeću "Ekstra farm" su u svoju odbranu izneli da se vlasnik parcela na kojim je izgrađena zemljana laguna dosad nije bunio zbog ispuštanja osoke i najavili da će angažovati veštaka da dokažu da zagađenje stajnjakom ne potiče samo od njih.

Vlasnik "Agroprometa" Gojko Eremin potvrdio je za "Novosti" da je laguna za osoku na parcelama u priobalju Krivaje postojala i dok je to poljoprivredno zemljište bilo u posedu bivšeg kombinata "Elan" i kompanije "Matijević". Dodao je, međutim, da se problem pojavio zato što "Ekstra farm" nije praznio lagunu razbacivanjem osoke po njivama koje obrađuje, pa je ona završavala u Krivaji.

Reka Krivaja Printskrin: Youtube/Vojvođanska zelena inicijativa

- Laguna je površine oko 3.500 kvadratnih metara, a dubine nepuna dva metra. To je 7.000 kubika osoke. U lagunu je godišnje ispuštano 18.000 kubika, a samo u poslednje dve godine 36.000 kubika, jer niko nije video nijednu cisternu da sa farme odvlači osoku na njive. Kad se od 36.000 oduzme 7.000, dobije se 29.000 kubika osoke, koliko se prelilo u Krivaju - objasnio je Kurjački.

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA