≫ 

Goranu je otac donirao bubreg i po drugi put mu poklonio život

Priča iz Niša koja će vam otopiti srce

  • 10

Bratislav Milošević (56) iz ražanjskog sela Grabovo donirao je bubreg svom sinu Goranu (31) koji je zbog teške bolesti ovog vitalnog organa bio prinuđen da se dijalizira čak četiri puta dnevno. Hiruška intervencija obavljena je na niškoj Klinici za kardiohirurgiju uz učešće više od 40 medicinskih radnika različitih specijalnosti.

Operacija je protekla uspešno, pa će Goran normalno nastaviti život i nadoknaditi sve ono što mu je bilo uskraćeno poslednjih godinu dana otkako su mu otkazali bubrezi.

Goran Milošević Goranu je otac Bratislav donirao bubreg; Foto: Telegraf.rs

Kaže da žali za vremenom koje mu je oduzeto, jer je na svakih šest sati morao na hemodijalizu, te da će novu šansu za život koju mu je pružio otac iskoristiti na najbolji način.

- Bilo mi je jako teško, nisam mogao ništa da radim, život mi je bukvalno stao. Više sam bio u bolnici nego kod kuće, prestao sam da radim i da pravim planove za budućnost. Kada mi je otac kazao šta je namerio da uradi, prvo sam pomislio "Šta ako mu se nešto desi?" Međutim, on je čvrsto odlučio da mi da bubreg i evo, na sreću, zahvaljujući lekarima, dobro smo i on i ja - rekao je Goran.

"Više sam se radovao operaciji nego njegovom rođenju"

Opisujući osećaje koji su ga obuzeli kada se operacija završila, otac Bratislav kaže da se više obradovao nego kada mu se sin rodio.

- Nisam mogao da dozvolim da se on muči u 30 godina, a ja da živim normalno u mojih 56. Osećao sam se strašno gledajući ga kako mu život prolazi na dijalizi. Odlučio sam da mu pomognem kako sam jedino mogao, svojim bubregom... Posrećilo se, sve je prošlo u najboljem redu, lekari kažu da je to idealna transplantacija. Sada sam najsrećniji otac jer je moj sin dobio drugi život, hvala svima koji su učestvovali u operaciji, što su mu to omogućili - kazuje iz bolničke postelje Goranov otac.

Bratislav Milošević Hrabri otac Bratislav; Foto: Telegraf.rs

Planovi za budućnost: Zanat i porodica

Goran je za Telegraf.rs ispričao koji su mu planovi kada se potpuno bude oporavio i verujte, neće časiti ni časa da nadoknadi sve ono što je propustio.

- Čim stanem na noge, vraćam se moleraju, to mi je zanat, a onda redom, zasnovaću porodicu i biti uvek uz svoga oca jer mi je po drugi put darovao život – priča Goran.

Baš kao i sin, tako i Bratislav želi da mu se naslednik što pre vrati normalnim aktivnostima koje je morao da ostavi po strani tokom borbe sa bolešću. Potajno se nada da će doživeti unučiće i od sina.

Dijaliza, lekar, lecenje Goran je nekoliko sati dnevno provodio na dijalizi; Foto: Shuterstock

- Sada će i on moći sve što njegovi vršnjaci, želja mi je da ga oženim, od ćerki imam unuke, pa bih voleo da i on dobije potomstvo - naveo je ponosni i hrabri otac.

Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju objašnjava da je operacija bila izazovana jer je bubreg koji je transplantiran bio netipičan.

- Bubreg je organ koji po pravilu ima jednu arteriju i jednu venu. Međutim, bubreg koji smo transplantirali imao je po dva krvna suda, pa je zato operativni zahvat bio komplikovaniji. Učestvovalo je četrdesetak ljudi jer se transplantacioni zahvat obavlja u dve operacione sale, u jednoj urološki tim radi eksplantaciju (vađenje) bubrega, a u drugoj vaskularni hirurzi rade transplantaciju - opisuje zahvat Milić.

Branka Mitić, Dragan Milić Doktori Branka Mitić i Dragan Milić; Foto: Telegraf.rs

Dodaje, da je veoma ponosan što je od 2014. godine otkako je Klinika za kardiohirurgiju otvorena, obavljeno 40 transplantacija bubrega.

- Najčešće su srodničke transplantacije ali imali smo jedan slučaj gde je muž dao ženi bubreg jer su bili kompatibilni – kazao je Milić.

Branka Mitić, rukovodilac organizacione jedinice klinike za nefrologiju kaže da je Goran Milošević čekao na kadaveričnu (od preminulog donora) transplantaciju godinu dana pa kako organ nije obezbeđen, odlučeno je da se uradi srodnička transplantaciju.

- Kad smo ustanovili da nema kontraindikacija za tu hiruršku intervenciju, urađena je transplantacija koja je protekla savršeno. Bubrežna funkcija je odmah uspostavljena i pacijenti će uskoro napustiti bolnicu – kazala je Mitić.

U Srbiji, prema njenim rečima, na transplantaciju čeka 700 ljudi.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    9. februar 2020 | 17:57

    Nek pozivite jos 100 god! Bravo za oca!

  • Dejan

    9. februar 2020 | 15:57

    Zel zdravlje i dug zivot obojici.

  • Toni

    9. februar 2020 | 17:12

    Pozdravljam, imam poznanika na zapadu keva mu je bubreg poklonila imao je stalno visok pritisak sada su obadvoje u redu obadvoje rade imali sta humanije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA